A Magyar Bankholding elemzése

Mindössze 5 százalékos infláció, a vártnál jobb gazdasági növekedés jöhet

2023. január 27. 15:07
Ma furcsának hat, de ez év végére akár 5 százalékra is visszaeshet az inflációs ütem, az éves átlag 17,5 százalék körül várható – derült ki a Magyar Bankholding friss makrogazdasági elemzéséből. A bankcsoport a múlt évre 4,8 százalékos GDP növekedést, ez évre a korábbi várakozás duplájára, 0,8 százalékra számítanak.

A bankcsoport a múlt év egészére 4,8 százalékos GDP növekedést vár (a hivatalos 2022. évi KSH adatok még nem jelentek meg), ám az elmúlt időszakban előrejelzésüket kissé visszavették: 5,3 százalékról 4,8 százalékra csökkentették a múlt év egészére vonatkozó előrejelzésüket.

Ugyanakkor idei 0,4 százalékos GDP növekedési prognózist

jelentősen, a duplájára emelték: jelenleg 0,8 százalékos GDP bővülésre számítanak 2023 egészét tekintve.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője a január 25-én tartott sajtótájékoztatón ismertette azt is, hogy a belső kereslet enyhe visszaesése és az export folytatódó növekedése miatt idén 5,8 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára csökkenhet a folyó fizetési mérleg hiánya.

A makrogazdasági és geopolitikai tényezők okozta volatilitás az utóbbi időben uralta az üzleti környezetet, és

olyan módon tette próbára a piaci szereplőket, amely korábban elképzelhetetlennek tűnt. 

Ilyen körülmények között nem csupán a növekedési, hanem az inflációs, államháztartási, külkereskedelmi előrejelzések is több bizonytalanságot hordoznak.

Lassan visszakapaszkodunk 2023-ban

A Magyar Bankholding Stratégiai Elemzés Központ elemzői a 2022. évi GDP növekedési előrejelzésüket tehát 5,3 százalékról 4,8 százalékra csökkentették, azonban az idei évit 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték.

A tájékoztatón azonban megjegyezték, technikai recesszió előfordulhat, ami két egymást követő negyedéves GDP csökkenést jelenthet.

Pontosaban: a hazai GDP a tavalyi harmadik negyedévben bekövetkezett csökkenése miatt – amit elsősorban a drámai aszály miatti mezőgazdasági kibocsátás meredek visszaesése okozott – nagy valószínűséggel technikai recesszióra lehet számítani. 

Ez azonban kifejezetten mérsékelt lehet – tették hozzá a szakértők, ugyanis

a fűtési szezon lefutásával, ez év a második negyedévétől enyhül a drágán betárazott gázenergia szükséglet,

ami sokban hozzájárul ahhoz, hogy a szakértők ismét növekedésre számítanak. 

A háború természetesen közvetlenül és közvetve is negatívan hat a hazai növekedési kilátásokra, a konfliktus begyűrűző hatása a termelési láncokra, energia-, nyersanyag- és élelmiszer-ellátásra kiszámíthatatlan. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai gazdasági növekedés idei kilátásait pozitív és negatív irányú kockázatok egyaránt övezik.

„Ha a mérföldkövek teljesítésével sikerül teljesen felszabadítani az uniós pénzeket, Európának sikerül elkerülnie az energiaválságot, az energiaárak csökkennek a jelenlegi szintekhez képest, illetve a mezőgazdaság is a vártnál jobban teljesít, elindulhat egy enyhe bővülés 2023-ban” – húzta alá Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági vezető elemzője. 

A növekedést támogatja továbbá az új ipari kapacitások folyamatos üzembe helyezése is.

Nem szűnnek meg azért az energiakockázatok még idén sem

A gazdasági növekedésre ugyanakkor továbbra is érdemi kockázatot jelent az orosz gázszállítások esetleges leállítása az európai országok irányába!

Ez számos ágazatot leállásra kényszeríthet, ezzel a hazai termelést is meredeken visszafogná, és újra elszálló energiaárakhoz vezetne.

A hazai gazdaság földgáz iránti kitettsége erőteljes kockázatot jelent, ami jelentősen rontja a hazai gazdasági szereplők elkölthető jövedelmét.

Kedvező ugyanakkor, hogy egyelőre

sikerült elkerülni az akut energiaválságot az európai gáztárolók kellő mértékű feltöltöttsége, a szokásosnál enyhébb őszi és téli időjárás, valamint az ipari, lakossági, kormányzati fogyasztók alkalmazkodása miatt. 

Ráadásul idén várhatóan nem ismétlődik meg a tavalyi rendkívüli mértékű aszály, ami tovább javíthatja a gazdasági kilátásokat – fogalmazott Suppan Gergely.

Infláció: 2023 végére egyszámjegyű lehet

Az infláció tavaly decemberi 24,5 százalékos értéke mellett – amelyet elsősorban a hatósági üzemanyagárak eltörlése és az élelmiszerárak gyorsuló emelkedése okozott – 2022-ben átlagosan (az előzetes becslés szerint) 14,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A következő hónapokban azonban már érvényesülnek a magas bázis hatásai. Továbbá, mivel a nemzetközi nyersanyag-, termény- és energiaárak jelentősen visszaestek az utóbbi hónapokban,

újabb külső ársokkra nem számít a Magyar Bankholding, a forint erősödése pedig szintén mérsékelheti az inflációt

 – tette hozzá Suppan Gergely.

A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésre, év végére egyszámjegyű – jelenleg 5 százalékos – inflációra számítanak, miközben 2023-ban éves átlagban számolva 17,5 százalékos lehet a Magyar Bankholding szakértői szerint az infláció.

Fotó:123rf.hu


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés