Bill Gates beszállt a tehénböfögés elleni háborúba

2023. január 25. 6:40
A milliárdos Microsoft-alapító egy ausztrál startupba fektetett be, amely a teheneknek fejleszt táplálékkiegészítőt a szarvasmarhákhoz köthető, erősen üvegházhatású metángáz-kibocsátás csökkentése érdekében.

Bill Gates is csatlakozott azokhoz a befektetőkhöz, akik komoly összeggel szálltak be az ausztrál Rumin8 startup 12 millió dolláros projektjének finanszírozásába. A cég olyan táplálékkiegészítőt fejleszt, amely megoldást jelenthet az állattenyésztés egyik legsúlyosabb és legkörnyezetszennyezőbb problémájára: a metánkibocsátásra. Ez a gáz ugyanis erősen üvegházhatású, sokkal agresszívabb a szén-dioxidnál.

A tehenek által kibocsátott metán mintegy 95 százaléka böfögés formájában és az orron keresztül kerül ki. A gáz nyolcvanszor több hőt ad le, mint a szén-dioxid. A globális állattenyésztés tehát az ember által előidézett metánkibocsátás csaknem egyharmadáért felelős, amely a szén-dioxid után a legnagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. 

A probléma kezelésére a közelmúltban több ötlet is született, van, ahol bocimaszkokkal oldanák meg, de olyan is, ahol azt fontolgatták, hogy egyszerűen adót vetnek ki a tehenek böfögésére és egyéb stílusú gázkibocsátására.
 

Maszkos időket élünk: még a tehenek által kibocsátott gázok ellen is megoldás lenne

Mostanra az a furcsa, ha egy filmet nézve a buszon utazó főszereplőn nincs maszk. A vírus terjedésének megállítására szolgáló eszköz úgy tűnik más területekre is beépülhet, mint megoldás. A Cargill élelmiszeripari óriás kísérleti jelleggel hordható maszkok eladásába fog tehenek számára, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását csökkentse.

Az ausztrál cég kicsit komolyabb irányba fordult: a vörösalga egyik hatóanyagát, a bromoformot készül szintetikusan előállítani, azt ugyanis már régebben kimutatták, hogy ha a tehenek takarmányába azt kevernek, az állatok metánkibocsátása akár 98 százalékkal is csökkenhet. 

Gates régóta harcol a helyzet rendezéséért, így nem meglepő, hogy fantáziát látott az ausztrál törekvésekben. Az eddigi, ilyen jellegű finanszírozási akciókban egyébként széles konszenzus alakult ki a milliárdosok között. 

Gates mellett jelentős összegekkel szállt be a küzdelembe Jeff Bezos, az Alibaba-alapító Jack Ma, vagy éppen New York volt polgármestere, a Bloomberg-birodalmat létrehozó Mike Bloomberg is.

Fotó: 123RF


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés