A várakozásoknál jobban alakult az építőipari termelés 

2023. január 16. 9:10
Az építőipari termelés volumene novemberben a várakozásoknál jobban alakult, éves (7 százalék) és havi (6,9 százalék) alapon is érdemben bővült. 
Elemző:
Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője

Ahogyan a bevezetőből kiderül: az állami beruházások elhalasztása összességében tavaly novemberben sem tudta visszavetni az ágazat teljesítményét, a vállalkozások építési megrendelései azt kompenzálni tudták – mondja Regős Gábor. A Makronóm Intézet makroelemzési vezetője szerint ezt az átrendeződést az építmény főcsoportjainak adatai is alátámasztják.

Míg az épületek építése 18,6 százalékkal bővült, addig az egyéb építményeké (például utak, vasutak) 6,9 százalékkal csökkent.

Regős Gábor szerint ugyanez a kettősség a rendelésállománynál is látszik, ahol az épületekre vonatkozó szerződések volumene 5 százalékkal bővült, míg az egyéb építményekre vonatkozóké ugyanennyivel csökkent. 

Így a rendelésállomány összességében továbbra is magas, éves alapon csak minimális mértékben mérséklődött.

Ez azt is jelenti, hogy az építőipar szolgáltatásai iránt továbbra is van kereslet, egyelőre nem kell a termelés érdemi visszaesésére számítani, a termelés magas szinten való tetőzése lehet jellemző. 

Az építőipar teljesítménye tavaly az első 11 hónapban 4,2 százalékkal bővült, így az éves növekedés is 4 százalék körül alakulhatott. 

Figyelembe véve a GDP várhatóan 4,5-5 százalékos bővülését, az építőipar a 2022-es év egészét tekintve a többi ágazathoz képest átlagos teljesítményt nyújtott, vagyis nem húzta, de nem is vetette vissza a növekedést.

A KSH friss, részletes adatai

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7, az októberihez képest 6,9 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene.

– 2022 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

– Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 18,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 6,9 százalékkal csökkent.

– A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,9 százalékkal nagyobb volt az októberinél.

– 2022 novemberében az előző év azonos hónapjához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 9,1 százalékkal nőtt a termelés, az egyéb építmények építésében 14 százalékkal csökkent. A speciális szaképítés termelése 18,9 százalékkal bővült.

– A megkötött új szerződések volumene 3,8 százalékkal emelkedett a 2021. novemberi bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 9,6 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

– Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 1 százalékkal mérséklődött.

– Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 5 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

– 2022 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,2 százalékkal bővült.

Nyitókép forrása: 123rf.hu


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés