Visszatérés a realitás talajára

2023. január 15. 11:31
A TrendFM-en futó Fintech Világa idei első adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a szektor 2023-as várakozásairól, a következő éveket meghatározó trendekről és technológiákról beszélgettek. Több terület is nehéz éven van túl, de 2023 sokaknak a visszatérés éve lehet.

Makrogazdasági kitettség, bizonytalanság, de továbbra is nagy potenciál jellemzi a fintech piacot. A Peak Fintech Index megdöbbentő eredményre mutat rá: tavaly több mint 50 százalékkal csökkent a tőzsdén jegyzett fintech cégek értéke. Idén is a makrotrendek alakulása és a világpiaci helyzet lesz a legnagyobb hatással a fintech iparágra. Ezért nehéz megjósolni, hogy kiugróan erős vagy az ideihez hasonlóan gyenge éve lesz a digitális pénzügy szereplőinek.

Nem feltétlenül tesz majd rosszat a változás

Mindennapos jelenség a szektorban a cégek összeolvadása, a felvásárlások és a csődök. A piaci konszolidáció várhatóan 2023-ban is folytatódik, és egyre több banki fintech-felvásárlás tanúi lehetünk majd. Az inkumbens pénzügyi szereplők így tudnak leghatékonyabban új funkciókat integrálni szolgáltatásaikba, lépést tartani a technológiai fejlődéssel és az ügyféligényekkel.

Közben világosan látszanak olyan trendek, amelyek akár a következő néhány évet is meghatározhatják. A gazdaság minden területén folytatódik a mesterséges intelligencia hódítása. A globális bankszektor azonban önmagában is 22 százalékos költségcsökkenést vár az MI megoldások alkalmazásától 2030-ig.

Visszatérés a már meglévő trendekhez

Várhatóan idén is folytatódik a szuperapposodás jelensége. Egyre több, az élet számos területét lefedő, ágazatokon átívelő multifunkcionalitású app megjelenésére számíthatunk.

Az inflációs nyomás hatására a hitelezési megoldások, a BNPL és a takarékosságot segítő személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatások lehetnek a következő időszak nyertesei. Emellett talán idén érdemi eredmények születnek a szabályozás területén is, legyen szó a BNPL-ről vagy a botrányt botrányra halmozó kriptoszektorról.

A szabályozás mellett hasonlóan fontos lenne a felhasználók edukációja is. A Peak News ehhez idén 147 fintech rádióműsorral járult hozzá. A Peak fintech médiaportfóliója erős évet tudhat maga mögött: a Fintech.hu-nak közel félmillió egyedi felhasználója és 3 millió oldalmegtekintése volt az előző évben. Cikkeinket pedig már az Makronóm felületén, a Fintech Blogon is olvashatjátok!


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés