Japán a tenger alá merül Kína elől

2023. január 6. 11:38
A szigetország óriásit álmodik: két éven belül mélytengeri bányászatba kezd, hogy ritkaföldfémekhez jusson. Technológia még nincs, de az ambíciók nagyok.

Japán a világ egyik legnagyobb ritkaföldfém-importőre. A chipgyártáshoz és elektromos akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen anyagok feletti kereskedelem 60 százalékát jelenleg Kína uralja. Ezen kíván változtatni Tokió azzal, hogy beindítja saját kitermelését. A felszíni készletek hiányában azonban egészen mélyen, az óceán 6000 méteres mélységében kell bányászatot kiépíteni ahhoz, hogy a terv valóra váljon, és az ország saját készletekkel rendelkezzen a jelen és a jövő iparát meghatározó fémekből.

Japán új nemzetbiztonsági stratégiájának szerves részét képezi a Kínától való gazdasági függetlenedés, különös tekintettel a ritkaföldfémekre. 2024-től ezért már a mélytengeri bányászat eddig ismeretlen módját tervezi alkalmazni az ország keleti részén, a Minami-tori-shima atoll sziget mellett. Az ilyen mélységben végrehajtott bányászathoz jelenleg még nincs kifejlesztett technológia, a ritkaföldfémekben gazdag iszap ugyanis merőben más kitermelési módszert igényel, mint a gáz vagy a kőolaj felszínre hozatala. 

A jelek mindenesetre biztatóak: 2022 nyarán a kutatók 2470 méteres mélységből már képesek voltak iszapot szivattyúzni, a hat kilométer megcélzásához pedig most kezdik továbbfejleszteni a technológiát.

A siker a pénzen biztosan nem fog múlni.

A kormány kiegészítő költségvetésében csak 2022-re vonatkozóan 6 milliárd jent (mintegy 44 millió dollárt) irányozott elő pusztán a fejlesztési kutatásokra. 

Fotó: 123RF


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A japánok képtelenek elfogadni, hogy most már Kína is nagyhatalom. Vissza szeretnének térni ahhoz az időkhöz, amikor Japán volt az egyetlen működőképes gazdaság a régióban. Mintha nem látták volna soha a térképen, hogy mekkora Kína valójában és mekkora Japán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés