Japán a tenger alá merül Kína elől

2023. január 06. 11:38

A szigetország óriásit álmodik: két éven belül mélytengeri bányászatba kezd, hogy ritkaföldfémekhez jusson. Technológia még nincs, de az ambíciók nagyok.

2023. január 06. 11:38
null

Japán a világ egyik legnagyobb ritkaföldfém-importőre. A chipgyártáshoz és elektromos akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen anyagok feletti kereskedelem 60 százalékát jelenleg Kína uralja. Ezen kíván változtatni Tokió azzal, hogy beindítja saját kitermelését. A felszíni készletek hiányában azonban egészen mélyen, az óceán 6000 méteres mélységében kell bányászatot kiépíteni ahhoz, hogy a terv valóra váljon, és az ország saját készletekkel rendelkezzen a jelen és a jövő iparát meghatározó fémekből.

Japán új nemzetbiztonsági stratégiájának szerves részét képezi a Kínától való gazdasági függetlenedés, különös tekintettel a ritkaföldfémekre. 2024-től ezért már a mélytengeri bányászat eddig ismeretlen módját tervezi alkalmazni az ország keleti részén, a Minami-tori-shima atoll sziget mellett. Az ilyen mélységben végrehajtott bányászathoz jelenleg még nincs kifejlesztett technológia, a ritkaföldfémekben gazdag iszap ugyanis merőben más kitermelési módszert igényel, mint a gáz vagy a kőolaj felszínre hozatala. 

A jelek mindenesetre biztatóak: 2022 nyarán a kutatók 2470 méteres mélységből már képesek voltak iszapot szivattyúzni, a hat kilométer megcélzásához pedig most kezdik továbbfejleszteni a technológiát.

A siker a pénzen biztosan nem fog múlni.

A kormány kiegészítő költségvetésében csak 2022-re vonatkozóan 6 milliárd jent (mintegy 44 millió dollárt) irányozott elő pusztán a fejlesztési kutatásokra. 

Fotó: 123RF

Kapcsolódó cikkek

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2023. március 13. 20:27
A japánok képtelenek elfogadni, hogy most már Kína is nagyhatalom. Vissza szeretnének térni ahhoz az időkhöz, amikor Japán volt az egyetlen működőképes gazdaság a régióban. Mintha nem látták volna soha a térképen, hogy mekkora Kína valójában és mekkora Japán.
SzabóGéza
2023. március 13. 20:25
A világunk 2/3-ád még nem is ismerjük!:) Fel kell fedezni a mélység titkait! Sok sikert!!
HunCsz
2023. március 07. 12:03
Na akkor a tengereinnek is kezd befellegzeni Hiába a profitot kell hoznia mindennek, mert mi lesz a szegény BlackRock-kal és testvéreivel mégcsak a világ vagyonának a 70%-át birtokolják. Tébolyult ördögök
Esvány
2023. március 01. 18:28
Amerikai nyomásra Japán is korlátozni akarja a chipek exportját Kínába. Ugyankkor a chipgyártáshoz, Kínából veszi az alapanyagot... Na, ezért folyik a vergődés a tengeralatti bányászattal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik