Kétmilliárd euróval növelné az EU az Ukrajnának szánt fegyveralapot

2022. december 9. 8:57
Az észrevétlen Európai Békekeretről van szó, amelynek Magyarország is befizetője. A számla az elmúlt hónapokban szinte már csak Ukrajnáról szól.

Információk szerint 2,1 milliárd euróval akarja megnövelni az EU a tagállamai által fizetett, az ukrán fegyverszállításokat is finanszírozó alapját a jövő héten. 

Mint arról már áprilisban részletesen beszámoltunk, az Európai Békekeret néven futó háborús alapot tavaly márciusban hozta létre az EU, azzal a céllal, hogy az Uniót érintő konfliktus megelőzése és a béke megteremtése céljából hozott intézkedéseket finanszírozza. A külön keretre azért volt szükség, mert a központi költségvetést nem lehet védelmi célokra használni, így a tagországok egy külön büdzsézsebbe fizetnek be, amit kifejezetten ezzel a céllal alapítottak.

A Békekeret költségvetése két területre összpontosít. Az egyik az úgynevezett műveleti büdzsé, ebből finanszírozzák a közös biztonság- és védelempolitika katonai vonatkozású EU-s misszióinak és műveleteinek közös költségeit. A másik a támogatási intézkedésekre szánt összeg, amelyből kifejezetten Unión kívüli,

harmadik államokkal kapcsolatos fellépéseket támogatnak az ottani katonai és védelmi kapacitások megerősítése céljából.

Ez utóbbi alapján jött létre az az Ukrajnát segítő uniós finanszírozás, amelybe Magyarország is befizeti a saját részét. Ezt a tényt Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője személyesen erősítette meg tavasszal. Mint mondta,

„bár Magyarország közvetlenül nem engedi át területén Ukrajna felé a fegyverszállítmányokat, a saját részét befizeti az Európai Békekeretbe, így részese a fegyverbeszerzésnek és szállításnak is”.

A keretnek Dániát kivéve – amely az elején jelezte, hogy nem vesz részt ilyen jellegű közös alapban –  minden tagország, így Magyarország is befizetője. Az alapításkor meghatározott keret felső határa – a mindenkori árfolyamot figyelembe véve – mintegy 6 milliárd euró a 2021-2027-es időszakra vetítve. Az éves limit pedig 420 millióról indult, majd évente növekedve érte volna el az 1,1 milliárd eurót, ám a háború felborította a terveket és a pénzáramlás sebességét.

Áprilisban az Európai Tanács döntése értelmében a Békekeretből újabb 500 millió eurós támogatást különítettek el Ukrajna számára, akkor harmadjára, így

az addig mozgósított források már 1,5 milliárd euróra rúgtak,

ennek az összegnek oroszlánrészét pedig a könnyű és nehézfegyverek kollektív felajánlása és szállítása tette ki.

Egyes tagállamok további támogatást látnak szükségesnek, de most nem aprózták el: a felső határ kétmilliárd eurós növelését tartanák elfogadhatónak. Az uniós külügyminiszterek december 12-én, hétfőn írhatják alá az erről szóló javaslatot, aminek elfogadásához azonban minden tagállam egyhangú jóváhagyása szükséges.

Címlapfotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Békekeret a büdzsé neve és nem fegyverszállítási keret!
Mi béke keretbe fizettünk be! Tessék a békéért dolgozni !

Magyarországnak ki kellene szállnia a dánokra való hivatkozással.
A pénzből pedig a hazai fegyverzetet fejleszteni.

Ők biztosan külön, önállóan küldenek fegyvert?

Azt hittük, hogy ezeken már túljutottunk, de mind a három pont kezd igazzá válni:
„A háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.”

Ez kevés.. több pénzből több papot lehet vegzálni.

Annál többen halnak meg, minnél tovább tart a háború

Jogos lenne! Mi a béke keretbe fizettünk!

Igen. Mindent átértelmeznek.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés