Válaszcsapást sürget Von der Leyen az USA-val szemben

2022. december 5. 12:19
Az Európai Bizottság elnöke is felébredt, és ötletelni kezdett azon az EU-s gazdaságtámogató terven, amit Macron hónapokkal ezelőtt kitalált, a német gazdasági miniszter pedig már rég dolgozik rajta. Jó reggelt!

Amikor Joe Biden elnök az ősz elején bejelentette azt a gigantikus inflációcsökkentő csomagot, amelynek részeként az USA kormánya 369 milliárd dollárt biztosít az amerikai zöld támogatási rendszerre, az uniós tagországok vezetői nem akartak hinni a fülüknek. A Biden-csomag ugyanis – felrúgva a piaci szabályokat – csak és kizárólag az USA-ban készült termékeket gyártó vállalatoknak és az amerikai fogyasztóknak biztosít olyan adó- és egyéb kedvezményeket, amelyek láttán az eddig az EU felé kacsingató befektetők ezrei inkább a szép ígéretek földjét választják, belerúgva ezzel az amúgy is padlón heverő európai gazdaságba.

Dübörgő indulatok

Macron francia elnök annyira ideges lett, hogy egyrészt azonnal stratégiai szövetségre lépett az autóiparának ellehetetlenülésétől rettegő Németországgal, másfelől válaszcsapást követelt, mégpedig az amerikai csomag fonákjára építve: a „Buy European” törvény

az EU-n belüli ipart védené pontosan olyan kedvezményekkel, ahogyan az USA a sajátját.

Robert Habeck német gazdasági miniszter bele is kezdett a részletek kidolgozásába, nem csak a támogatás alapjait fektetve le, de keresve azokat a kiskapukat is, amelyek révén a kereskedelmi egyezmények szigorú szabályait büntetlenül kikerülheti.

Mindeközben Macron a múlt héten az USA-ba látogatott, ahol nem kis meglepetésére Biden hajlandónak mutatkozott az EU érdekében enyhíteni a szigorú támogatási törvényen, igaz, az elnöki ígéret a Kongresszus republikánus többségének és az idő sürgetésének tudatában jelen pillanatban akár pusztán udvarias hablatynak is tűnhet.

A lehetséges EU-USA kereskedelmi háború előzményeiről itt írtunk részletesen, Robert Habeck német gazdasági miniszter válaszcsapási tervével ezen a helyen foglalkoztunk, míg Macron elnök amerikai útját és a fegyverszünet ígéretét ebben az írásunkban veséztük ki.  

És akkor belépett von der Leyen

Az Európai Bizottság érezhetően zavarba jött, amikor látták, hogy Franciaország és Németország a saját kezébe vette a kezdeményezést. A tanácstalanságot jól jelezte, hogy az EU-s biztosok sem voltak egységes állásponton. Míg Thierry Breton belső piacért felelős biztos az európai iparpolitika azonnali szigorítása mellett tette le a voksát, addig Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa óva intette a franciákat és a németeket, hogy kereskedelmi háborút készítsenek elő. Mint mondta, egy amerikaihoz hasonló törvény nem csak az európai vállalkozásokra, de annak kiemelt kereskedelmi partnereire, például Japánra és Dél-Koreára is nagyon káros hatással lehet. 

Ursula von der Leyen - tenyeréből olvassa a jövőt (MTI/EPA/Julien Warnand)

Végül a hétvégén megszólalt von der Leyen is, aki mostanára jutott arra a pontra, ahonnan Macron annak idején elindult. Az Európai Bizottság elnöke szerint az EU-nak módosítania kell állami támogatási szabályait, válaszul az Egyesült Államok zöldenergia-támogatási csomagjára. Ursula von der Leyen azon aggódik, hogy Biden 369 milliárd dolláros projektje elriasztja a befektetőket az EU-tól, ezért kijelentette: „el kell gondolkodni azon, hogyan javíthatjuk támogatási kereteinket, és hogyan igazíthatjuk azokat az új globális környezethez. Versenytársaink új, határozott iparpolitikája strukturális választ igényel”.

Hogy von der Leyen egészen pontosan mit csinált az elmúlt hónapokban, mialatt a francia–német tandem fénysebességgel előzte meg a mezőnyt, gyakorlati javaslatok kidolgozásába kezdve, azt pontosan láttuk, mindenesetre

Habeck hetek óta folyamatosan szajkózza, hogy az EU-nak mindössze hetei vannak hátra

valamilyen válaszlépés megtételére, mielőtt a Biden-csomag romba dönti az iparát. Von der Leyen most – jobb későn, mint soha alapon – erre tett bizonytalan javaslatot.

Az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács a mai napon fog összeülni, a feladat pedig adott: a Bizottság képviselőinek rá kell venni valahogyan az amerikaiakat, hogy az uniós cégek is jogosultak legyenek a Biden-féle támogatásra. Vagyis azt kezdik el, amiért Macron személyesen Bidennel tárgyalt. Illúziókba kár lenne ringatniuk magukat. Bernd Lange, az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságának elnöke szerint a tárgyalások semmilyen eredménnyel nem fognak járni, ezért az EU-nak villámgyorsan panasszal kell élnie Kereskedelmi Világszervezet felé a piaci szabályok súlyos megsértése miatt.

Címlapkép: Fotó: Ursula von der Leyen és Joe Biden amerikai elnök 2022. november 15-én.
MTI/AP/AFP pool/Leon Neal


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint újabb közös hitelfelvételt terveznek az EU-ban?

Mos' nem azé', de az lenne csak igazán zseniális húzás az EU-tól, ha Oroszország után az Usával is összebalhéznánk gazdaságilag.

Esetleg még tegyük fel a listára Kínát, és máris kész Európa ... önellátása. Vagy mi. :D

Mire az USA leemelné az elérhető legnagyobb pénzt az összes európai Visa/Mastercard kártyáról, majd bevonná azokat, leállítaná az európai cégeket kiszolgáló felhőszolgáltatásokat, a Facebook, Google és társai szolgáltatásai elérhetetlenek lennének, viszont az ott tárolt adatok mind "kiszivárognának", az EU-n kívüli weboldalak elérhetetlenek lennének, a tajvani, japán, dél-koreai cégeknek megtiltanák az európai cégekkel való kereskedést.
Az EU sokkal jobban ki van szolgáltatva az USA-nak, mint az oroszoknak, még ha ez nem is nyilvánvaló elsőre - mert nem téma a sajtóban.

Legjobb esetben is annyit érhetnek el Von Der Leyenék, amit a dél-koraiak is megkaptak: az USA-ba vitt gyárakra is vonatkozik a támogatás...

Késő már, a vágy szava nem vigasztal...

Kabaré... illetve hát, miután ez a valóság: tragikomédia.

Egészen reménytelen ez a nő.

Az USA nem igazán függ az EU-tól, sajnos az EU-nak nem igazán van olyan technológiája, amivel egyedül rendelkezne a világon.

Egyáltalán mi szükség van az Unióra, úgyis a kormányok döntenek, ők ismerik a legjobban országaik helyzetét.
Az Unió csak egy centralizált pénznyelő palota, viszi az európaiak pénzét, mégis állandóan az események után kullog.
Milyen unió az, amelyben nincs benne automatikusan minden európai ország?
Milyen unió az, mely most, a legnagyobb bajban is, csak abban volt érdekelt, hogy a Magyarországnak járó pénzre rátegye a kezét, mert Orbán..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés