Eszelősen drága, de sorozatgyártásba küldik a holland napelemes autót

2022. december 5. 6:59
Ha van 100 millió forintod, elő is jegyezheted.

Egy holland startup, a Lightyear a világon elsőként fog sorozatgyártásba küldeni olyan autót, amely kizárólag napenergiával működik. Az ilyen kísérletek eddig zömében csak a prototípusig jutottak el a napelemek nagy helyigénye miatt, a Lightyearnek ráadásul már a befektetők felkutatása is nehezére esett a kezdetekben. 

A 2016-ban alapított cég végül meggyőzte a zömében holland üzleti csoportokat (tavaly 110, idén szeptemberben pedig 81 millió eurót szerzett az új koncepció gyakorlati megoldásaira), így megvalósíthatta a sokak által kivitelezhetetlennek tartott ötletet.

A Lightyear 0 a motorháztetőt és a tetőt is ívelten befedő, 5 négyzetméternyi napelemmel van ellátva. A cég tájékoztatása szerint a napi 70 kilométeres hatótávolságú autó súlya mindössze 1500 kilogramm, fogyasztása pedig 10,5 kWh száz kilométeren. 

Ahhoz képest, hogy az autó 250 ezer euróba, azaz nagyjából 100 millió forintba kerül,

máris 150 előrendelést jegyeztek,

így a heti egy darab gyártását fokozatosan emelik ötre, hogy aztán egyre gyorsuló ütemben elérjék a megálmodott évi mintegy ezres darabszámot.

A cég már a Lightyear 2-t is fejleszti, amelynek 2025-ben kezdődik a sorozatgyártása. Az ára meg sem közelíti az alapmodellét: mindössze 30 ezer euróért hozzá lehet majd jutni. 

Fotó: Lightyear
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés