Milliókat vezetett meg a milliárdos

2022. december 3. 15:10
Az elmúlt hetekben bejárta a sajtót az FTX összeomlása. Az egyik legnagyobb kriptotőzsde csődje több százezer ügyfelet, köztük egy magyar fintech céget is érint.

Az FTX felhasználóitól 1 és 2 milliárd dollár közötti összeget tulajdoníthatott el a vállalat. A Trend FM-en is futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető az FTX sikerének és bukásának történetét vezetik le, középpontban a kriptosztár alapító Sam Bankman-Fried üzleti döntéseivel és a cégstruktúra felépítésével. 

Tovább gyűrűzik az FTX botránya: a kriptotőzsde költségvetésében már 8 milliárd dolláros hiány mutatkozik. A vállalat csődvédelmet kért annak érdekében, hogy minél nagyobb arányban tudja kifizetni és kompenzálni ügyfeleit. Különöseb megdöbbentő volt a kriptoóriás összeomlása, hiszen nemrég még 32 milliárd dolláros értékeltséget kapott a mértékadó piaci szereplőktől, például a BlackRocktól is.

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét mindössze huszonévesen alapította Sam Bankman-Fried, az excentrikus viselkedéséről is híres kriptosztár. Másik vállalata, a kriptovaluta alapú arbitrázs ügyletekből sikeressé vált Almeda Research pont az FTX egyik legnagyobb ügyfele volt. A cégek összefonódásairól, elhibázott vagy éppen nagyon is tervezett üzleti döntésekről is szó esett a Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában, amellett, hogy melyik magyar cég károsult meg a botrányban.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés