Így tűnhet el 32 milliárd dollár

2022. december 6. 9:37
Szóba került az is, hogy milyen hatással van mindez a kriptoszektorra vagy akár a Forma-1-re.

A kriptoszektor idei legnagyobb botránya tovább gyűrűzik. Az FTX csődjével kapcsolatban naponta újabb fejleményeket tudunk meg.

A Fintech.hu időrendi sorrendben gyűjtötte össze a megosztó kriptosztár, Sam Bankman-Fried 32 milliárdos értékeltségű vállalatának összeomlásának történetét. Összefoglaló cikkünk a problémák első jeleitől a látványos és közel 1 millió károsultat érintő összeomlásig mutatja be az eseményeket.  Az FTX nem csak lakossági ügyfeleket, hanem elsősorban vállalatokat szolgált ki, és számos affiliate-partnere tovább értékesítette a tőzsde szolgáltatásait – ezzel magyarázható a vállalat hatalmas növekedése és a jelenlegi tetemes kár.

A sorozatos rossz híreknek köszönhetően klasszikus bankroham indult az FTX-szel szemben. Ennek során közel 6 milliárd dollárt, mintegy 2400 milliárd forintot vontak ki az ügyfelek a tőzsdéről. A folyamatnak az vetett véget, amikor november 11-én hivatalosan is csődvédelmet kért a cég. A procedúra kezdetével egyre több információ kerül napvilágra a vállalat problémáival kapcsolatban. Ezekből kiderül, hogy a vállalati kontrollok teljes egészében hiányoztak. A csődvédelem egyébként pedig azért is furcsa, mert alapvetően nem hitelintézeti logikával, hanem letétkezelőként működő vállalatnak mindig, minden ügyfélpénzzel 100 százalékban rendelkezniük kellett volna.

Az FTX-nek 134 intézményi ügyfele volt, akik lakossági szolgáltatást nyújtottak, összesen több mint 1 millió ügyfél számára. A kriptotőzsde olyannyira beágyazott szereplője volt a pénzügyi piacnak, hogy 100 fölötti kockázatitőke befektetéssel rendelkezett, és számos sportcsapatot támogatott, például jelentős szponzora volt a Mercedes Forma1-es csapatnak is.

Vajon hogyan alakul ki egy ilyen rendszerből az amerikai történelem egyik legváratlanabb és legszövevényesebb csődbotránya? A Fintech Világa legújabb részéből fény derül néhány lehetséges magyarázatra.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés