Egészen Azerbajdzsánig elmegyünk az áramért

2022. november 29. 11:50
Olyannyira szorító az energiaválság, hogy a Kaszpi-tengertől a Fekete-tenger alatt, egészen a Balkánig, sőt Magyarországra is érdemessé vált áramvezetéket építeni. Déli szomszédunk, Szerbia is kér ebből az új lehetőségből.
Ha megteremtődnek az ehhez szükséges előfeltételek, azaz meglesz a vezeték egészen Magyarországig, akkor Szerbia januártól megkezdheti a villanyáram behozatalát Azerbajdzsánból,

jelentette be Dubravka Đedović (Dubravka Gyedovity) szerb bányászati és energiaügyi miniszter. A miniszter hozzátette azt is, hogy miután a téli hónapokban számítanak a legnagyobb fogyasztásra, az azeri energiahordozó további biztonságot jelent majd a szerbiai energiaszektor számára.

A miniszter elmondta azt is, hogy bár a tárgyalások még folynak a megállapodás részletei kapcsán, de várhatóan Törökországon és Bulgárián keresztül kapja majd az ország az áramot Azerbajdzsántól.

Đedović bejelentése szerint

a korábbi egyeztetések szerint Szerbiának 50 megawatt áramot tud leszállítani a kaukázusi ország.

Ilham Aliyev azeri elnök a napokban Belgrádba látogatott, ahol Aleksandar Vučić (Aleszandar Vucsity) szerb elnökkel tárgyalt. A megbeszéléseket követően közölte, hogy országa jóváhagyta azt az államközi egyezményt, amelynek értelmében Szerbia kedvező áron vásárolhat majd villanyáramot Azerbajdzsántól.

Belgrádi látogatása során szóba került az az új, hatalmas villamosenergia vezeték-rendszer is, amely keresztül Azerbajdzsánból a Fekete-tenger alatt Románián keresztül jutna el Magyarországra az energia . Szerbia is csatlakozni kíván ehhez a nagyszabású tervhez, így már tárgyalásokat kezdett meg ebben a témában Magyarországgal és Romániával is.

Az azeri elnök delegációjának tagjaként Parviz Shahbazov azeri energetikai miniszter is tárgyalásokat folytatott Dubravka Đedović szerb energiaügyi miniszterrel a kétoldalú energiaügyi együttműködés elmélyítéséről. 

Ez alkalommal szóba került a földgázellátás diverzifikációjának lehetősége is, ugyanis a  Szerbia-Bulgária gázvezeték elkészültével az országnak lehetősége nyílik majd arra, hogy a Bulgária és Görögország közti interkonnektoron keresztül csatlakozzon az úgynevezett Déli Gázfolyosóhoz. Ezen keresztül pedig Szerbia az azerbajdzsáni Shah Deniz gázmezőről kaphat földgázt. Mint Đedović miniszter rámutatott, ezáltal Szerbia még fontosabb tranzitútvonallá válik, és tovább növeli az ország, de a régió és Európa többi részének energiastabilitását és biztonságát.

Ahogyan korábban írtuk, a szerb energiaügyi miniszter bejelentése szerint januártól Szerbiában 10 százalékkal emelik a villanyáram árát, míg a földgáz 11 százalékkal lesz drágább 2023-ban.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés