Kiszámolták, mennyi pénze van a magyar háztartásoknak, mutatjuk

2022. november 21. 20:08
A Grémium az Utódlásért Egyesület (GaUE) friss számításai szerint egy magyar háztartás átlagos vagyona 46,5 millió forint. Az örökölhető vagyon pedig 63 százalékban reáleszközökben, többnyire ingatlanban nyugszik. Az egyesület kézikönyvvel és oktatással segít a vagyontudatosság növelésében, a buktatók elkerülésében.

Egy friss, szakértői becslés szerint jelenleg mintegy 186 ezer milliárd forint a hazai lakosság örökíthető vagyona, aminek legnagyobb részét, hozzávetőleg 63 százalékát reáleszközök (többségében ingatlanvagyon) teszi ki, 16 százaléka a bankképes eszköz (folyószámla, betét és értékpapírok) és 13 százalék a céges részesedés aránya. 

A teljes vagyontömeg közel felét mintegy 400 ezer háztartás, a magyarok legvagyonosabb 10 százaléka birtokolja, akik

harmada már most is nyugdíjaskorú, ugyanennyien pedig a következő évtizedben vonulnak vissza.

Az öröklési folyamat ugyanakkor számos buktatóval terhelt, aminek megoldása nemzetgazdasági érdek is.

A Grémium az Utódlásért Egyesület (GaUE) célja többek között a szolgáltatói oldal összefogása, a vezető hazai bankok, befektetési társaságok, ügyvédi irodák és tanácsadó cégek közreműködésével.

A szervezet első körben a házastársi vagyonjog, az élettársak vagyoni helyzete valamint az öröklési jog valós élethelyzeteiből készít kézikönyvet és szervez ezzel kapcsolatban oktatást – hangzott el a szervezet minapi tájékoztatóján.

A GaUE legfrissebb kalkulációja szerint a hazai magánvagyonok értéke 

átlagosan fejenként 19 millió (háztartásonként 46,5 millió) forint, amely erősen koncentrálódik: közel fele található a magyarok legmódosabb 10 százaléknál.

Ennek a legfelső jövedelmi decilisnek a bankképes eszközöknél már 60 százalékos, a céges részesedések esetében pedig 80 százalék feletti súlya van. 

A magyar lakosság örökíthető vagyona (összefoglaló táblázat)

forrás: MNB/GaUE


Új szakmai alág születik


A tehetős banki ügyfélkör demográfiai adatait vizsgálva jól látszik, hogy 

a teljes hazai magánvagyon körülbelül harmadának tulajdonosa már most is nyugdíjaskorú, további harmada pedig a következő tíz évben vonul vissza. 


A most a nyilvánosság elé lépő Grémium az Utódlásért Egyesület fő célja ezért az utódlás-menedzselés, mint szakma fejlesztése a legjobb gyakorlatok megosztásával, az ezzel kapcsolatos oktatási-működési sztenderdek kialakításával, valamint a kapcsolódó jogi szabályozás optimalizálásával. 

Az Egyesület alapítói olyan neves pénzügyi, jogi és tanácsadó vállalatok, mint az MKB Bank, a Raiffeisen Bank, a Bank Gutmann, a Hold Alapkezelő, a Concorde Értékpapír, a Szecskay, a Jalsovszky, az MPK Partners, a KLART ügyvédi irodák, az RSM adótanácsadó és az Apelso Trust bizalmi vagyonkezelő, amelyek jelentős tapasztalattal rendelkeznek a családi vállalkozások és az utódlás területén.  

Kockázatok és mellékhatások

„Összefogás hiányában nagy a megtakarítások, vagy a céges vagyonok elvesztésének a kockázata” - hívja fel a figyelmet Varga Szabolcs, a Guttmann Bank magyarországi irodájának vezetője, a GaUE alapító-alelnöke. Erre az óriási vagyontömegre a magyar gazdaságnak szüksége van, különben az alaphibák oda vezetnek hogy – mint régen – 50 évente mindent újra kell kezdeni a nulláról.  

„Ha csak egy bankár, vagy csak egy ügyvéd kínál megoldást az öröklés problémájára, az ritkán ad optimális eredményt, ezért az Egyesület keretein belül mozgósítjuk a kapcsolódó szakmákat” –  hangsúlyozza a multidiszciplináris  megközelítés fontosságát Kállay András, a GaUE másik alapító-elnöke, aki 2023 végére 25 egyesületi taggal számol, elsősorban specialisták belépésével. 

Kézikönyv a családi viszonyokról

Az elmúlt évtizedekben Magyarországon Közép-Kelet Európában élenjáró jogi és pénzügyi struktúrák (mint a bizalmi vagyonkezelés, magán- és vagyonkezelő alapítványok) alakultak ki, mára lehetővé vált a felhalmozódott széleskörű tapasztalatok megosztása, a jogi, adó, szervezeti tanácsadó és cégfelvásárlással foglalkozó specialisták banki folyamatokba integrálásának sztenderdizálása. 

A fenti folyamat fontos mérföldköve a GaUE gondozásában 2023 elején megjelenő Bankári Kézikönyv, amelynek első kiadása és a hozzá kapcsolódó oktatás és vizsgáztatás a házastársi, illetve élettársi vagyon- és az öröklési jog releváns kérdéseire ad valós élethelyzetekből kiinduló, praktikus válaszokat” – mondte el dr. Parragi Edina, az MPK Partners ügyvédi iroda alapító partnere, a GaUE alapító-alelnöke. 

Dr. Mádl Marc-Tell az MPK Partners ügyvédi iroda alapító partnere, a GaUE Felügyelő Bizottságának elnöke pedig a tájékoztatón hozzátette azt is, hogy az Egyesület megalakításával

az alapítók a magyar gazdasági kultúra fejlesztését is célként tűzték.

Továbbá okozhat nehézséget, ha kiskorú az örökös, ha a közös vagyon csak az egyik házastárs számláján van, de például a cégalapító kizárólagos cégjegyzése is – sorolja tovább a kihívásokat Soós Péter, a GaUE főtitkárra, aki a Hold Alapkezelőt képviseli.

A kézikönyv bevezetését szélesebb lakossági és vállalati kör helyzetén javító szolgáltatás, valamint vezető oktatási intézményekkel és a szabályozói testületekkel, kamarákkal való aktív együttműködés követi. 

A GaUE komplex, a magatartás-, a menedzsmenttudományt, a pénzügyeket és a jogot is magában foglaló tudásanyagot tartalmazó

 képzést is tervez személyi és vállalati bankárok számára. 

Ez lehetővé teszi majd, hogy jobban megértsék és hatékonyabban tudják segíteni a teljes vagyonkörre kiterjedő örökítési folyamatot. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában