Havi 150 ezret bukik minden amerikai Biden miatt 

2022. október 8. 17:37
A Heritage Foundation által szeptember 22-én közzétett adatok szerint Joe Biden elnök hivatalba lépése óta az amerikaiak évente mintegy 4200 dollárt (azaz havonta közel 150 ezer forintot) veszítettek jövedelmükből a szárnyaló infláció és a növekvő hitelkamatok miatt.

Nem volt pénzük, nyomtattak

Az alapítvány közölte, hogy szakértői ezt a „sokkoló” összeget különböző adatsorok – fogyasztói árakra vonatkozó adatok és a Federal Reserve kamatlábai – alapján számították ki.

A fogyasztói árak 2021 januárja óta 12,7 százalékkal emelkedtek, sokkal gyorsabban, mint a bérek, ezért az alapítvány elemzői szerint 

az átlagos amerikai munkavállaló évi 3000 dollár (1,28 millió foritnyi) vásárlóerőt veszített.

Eközben a Federal Reserve infláció elleni küzdelemre irányuló szigorúbb monetáris politikája következtében a kamatlábak is emelkednek, ami a jelzáloghitelek, gépjárműhitelek és hitelkártyák hitelfelvételi költségeinek növekedését eredményezi. 
A Heritage Foundation elemzői szerint ez évente további 1200 dollárral (511 ezer forinttal) csökkentette az átlagos amerikai vásárlóerőt.

„Egyszerűen fogalmazva, 

a dolgozó amerikaiak ma – éves szinten – 4200 dollárral (közel 1,8 millió forinttal) szegényebbek, mint amikor Biden hivatalba lépett”

 – mondta EJ Antoni, a Heritage Foundation adatelemző központjának regionális gazdaságtani kutatója.

„Az amerikai családok pénzügyi katasztrófája közvetlen eredménye az elnök és a kongresszus pénzköltési kényszerének, ezen felül a jegybank még támogatja is őket azzal, hogy még több dollárt nyomtat. Washington olyan dollárbilliókat költött el meggondolatlanul, amelyek nem is léteztek – ezért nyomtattak »pár dollárt«. Ez féktelen inflációt okozott, ami pedig tönkretette az emberek vásárlóerejét” – tette hozzá Antoni.

Ördögi spirál

A kutató a Biden-kormányzatot és a Kongresszust is célkeresztbe vette, amiért folytatják a költekezést, és hagyják, hogy a Federal Reserve nyomdagépei tovább forogjanak ahelyett, hogy „korrigáltak volna, amikor az infláció egy évvel ezelőtt elkezdett emelkedni”.

„Ördögi spirálban vagyunk, de ezt Joe Biden, a demokraták által irányított kongresszus és a Fed saját magának köszönheti” – tette hozzá Antoni. Ugyanakkor közgazdász körökben nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy az inflációs spirált hogyan lehet megfogni még Amerikában is, ahol pedig – főként az igen erős dollár és a hatalmas palagáz készletek okán – viszonylag védettek a háborús és egyéb világgazdasági hatásoktól. Nem lenne meglepő tehát, ha Európában a fentinél is rosszabb számok jönnének ki egy ilyen elemzésből.

Borítókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az infláció arra való, hogy átaludjuk és nyomorban ébredjünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés