A település, ahol kiröhögik a rezsiszámlát

2022. október 4. 6:02
Míg Európa-szerte mindenki az energiaszámláktól retteg, Feldheimben senkit nem érdekelnek a növekvő rezsiárak: a kis település teljes egészében energia-önellátásra rendezkedett be. Pozitív példa egy haldokló világban.

Soha nem látott pesszimizmus uralkodik Európában. A szankcióknak köszönhetően immár tomboló energiaválság édestestvérét, a megélhetési válságot is magával hozta a bálterembe: az energiaárak elszabadulása vállalkozások százezreit teszi tönkre, az energiafüggő infrastruktúra gyakorlatilag lélegeztetőgépre van kötve, a recesszió vicsorgó alakja pedig már itt kapirgál az ajtón. Az átlagpolgár számára a rezsi kifizetésének csatája a mindennapok része lett, a „fűtesz vagy eszel” dilemmája pedig nem csak egy bulvárkifejezés, hanem a kézzelfogható valóság.

A fosszilis energiahordozók eddig uralták, most pedig tönkreteszik megszokott, kényelmes világunkat. Minden ujj a 2050-es klímacélokra mutatott, ám az átállás az alternatív és megújuló energiahordozókra máris elkésett. Mint a jelenlegi helyzet mutatja, az „aha-élmény” keserűbben jött el, mint azt bárki gondolta volna.

Kis zöld csoda

Mindebből Feldheim lakosai nem sokat éreznek.  A Berlintől másfél óra kocsikázásra délre található, 130 lakosú kistelepülés évtizedek óta készen áll arra a helyzetre, amely miatt most cseppet sem kell aggódniuk. Nem ismerik az energiaválságot, és csak a hírekben olvasnak elborzadva a rezsiköltségekről. 

Feldheim sikertörténete a kilencvenes években kezdődött, amikor – egy diák javaslatára – a közösség úgy döntött, pénzt áldoznak arra, hogy a település határában szélturbinákat állítsanak fel. A gondolatot tett követte, a tettet újabb gondolatok, így a fejlesztés azóta sem állt le.

Újabb és újabb turbinák nőttek ki a földből (összesen 55 darab), napelemparkok létesültek, akkumulátoregységek épültek, amelyek tárolták a felhalmozott energiát, sőt már egy biogáz-üzem is szolgálja a helyiek központi fűtésrendszerét és minimumrezsijét.

És akkor a hidrogéngyártó egységről még nem is beszéltünk.

A siker titkának alapja az összetartó közösség volt, vagyis az, hogy mindenki akarta a beruházásokat. Nem is olyan egyszerű ez, mint első pillantásra látszik: egy szélturbina nem mindenki számára a legépületesebb látvány, ráadásul a feldheimiek esetében alapból egyeztetni kellett a környező településekkel is. Ezzel nem volt probléma, ám az igazán szerencsés fordulat az volt, amikor kiderült, hogy a hatóságok sem kezdenek el kukacoskodni: az alulról jövő kezdeményezések ugyanis

Németországban gyakran már a tervezési fázisban megfeneklenek a különböző szabályozási, bürokratikus nehézségek és a nagy energiavállalatok ellenérdekelt lobbitevékenysége miatt.

Ezek az akadályok Feldheim elől szerencsésen elhárultak, így tudtak megteremteni egy olyan energiagazdasági paradicsomot, ahol a saját használatra termelt energia kétszázötvenszeresét egyszerűen exportálni tudják.

Működik, csak csinálni kell

Feldheim sikersztorija egyben éles kontrasztot képez Németország zöld energiához közelítésének bipoláris jellegével. Míg a hanyatló európai nagyhatalom eszelős összegeket költ a megújuló energiára és a nulla kibocsátás eléréshez szükséges mérföldkövekre,

a háború kitörése óta az energiatermelés több mint 50 százalékát a fosszilis energiahordozók és a néhány még üzemben lévő atomreaktor szolgáltatta. 

A település polgárainak háztartásonként nagyjából 3000 eurójába került, amikor rácsatlakoztak a megújuló energiára épülő fűtési és elektromossági rendszerekre. A befektetés azóta busásan megtérült: sehol Németországban nincsenek ennyire nevetséges rezsiszámlák, nem beszélve az exportból származó bőséges haszonról, amelyből folyamatosan fejlesztik Feldheimet. Ahogy a település egyik polgára mondta: „kerestük az utat, és meg is találtuk azt. Mérhetetlenül büszkék vagyunk az eredményeinkre”.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is ezt számoltam. Ezek szerint egy szélturbinák kb 60 ember energiáját biztosítja
130*200:55
Valami nem stimmel a számokkal.

A rezsicsökkentés kezdete óta nem volt áremelkedés. Ha itthon is folyamatosan emelkedett volna a gáz ára az elmúlt 10 évben, akkor most sokkal kisebb mértékű lenne az áremelkedés.

Milyen szép lett a táj ezekkel a propellerekkel. A madarak biztos örülnek neki.

Megnéztem a képet, jó nagy házak vannak arrafelé. Mennyibe kerülhetett 55 db szerkezet? 2,2 ember fizetett ki egyet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés