Lengyelország ipari termelésének növekedése felülmúlta a közgazdászok várakozásait

2022. szeptember 28. 17:00
A szakértők szerint Lengyelországban a harmadik negyedévben kevésbé valószínű a recesszió, mivel a termelői árak inflációja stabil marad, és javul az ipari termelés növekedése.

Lengyelországban augusztusban 10,9 százalékkal nőtt az ipari értékesítés az egy évvel korábbi augusztushoz képest, júliushoz képest pedig 0,7 százalékkal emelkedett – derül ki a lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataiból. Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a következő hónapokban egyre kevésbé valószínű a technikai recesszió Lengyelországban.

Mariusz Zielonka, a Leviathan konföderáció gazdasági szakértője szerint „az eredmény meglepte a közgazdászokat és felülmúlta várakozásaikat”. Hozzátette, hogy a lengyel iparnak sikerült alkalmazkodnia a változó piaci feltételekhez és a csökkenő kereslethez.

Szénbányászat

A lengyel gazdaságban két ágazatban volt jelentős termelésnövekedés. Az első a szénkitermelés volt – ami nyilvánvalóan a megnövekedett kereslet és a nagyon magas árak eredménye, amelyek erős ösztönzőket jelentenek a termelés növelésére. A szénbányászat 43,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Visszatér a szén az energiaéhes Európába, de ötszörös áron

Szükség is van a szénbányászat növelésére, hiszen több európai ország is gázhiánnyal küzd ők szénnel próbálják pótolni a hiányos gáztározókat.

A Rystad Energy adatai szerint Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tavaly óta együttesen több mint 20 százalékkal nőtt a szénnel történő energiatermelés. 

A szén visszatér, mivel stabilan magasak az energiaárak” – idézte Ole Hvalbye-t, a svéd SEB bank elemzőjét a Makronóm.

„Most csak arra koncentrálunk, hogy túléljük a telet.”

Autógyártás

A második ágazat, az autógyártásban 40 százalékkal termelnek többet a tavalyi évhez képest – ez köszönhető annak, hogy tavaly nagy volt a kereslet az autóipari termékekre, de akkoriban nem volt elég alkatrész.

A Remix szerint továbbra is komoly kihívások állnak előttünk, mivel az infláció nemcsak a fogyasztókat érinti, hanem a gyártókat is. Bár az alapanyagárak stabilizálódtak, ha tovább emelkednének, az növelné a recesszió esélyét.

„Az iparágat a nagyon magas termelőiár-infláció a fogyasztói kereslet és az exportlehetőségek csökkenése együtt sújtja. Míg a fogyasztói infláció meghaladja a 16 százalékot, addig a vállalkozók esetében épp most érte el a 25 százalékot. Az energiaárak emelkednek a leggyorsabban” – tette hozzá a szakértő.

A magyar ipari termelés is növekszik

Nem csak Lengyelország büszkélkedhet jó eredményekkel: Magyarországon idén júliusban a ipari termelés volumene 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva

a termelés 6,6 százalékkal emelkedett a KSH első becslése alapján.

A járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása vitte a prímet – adta hírül szeptemberben a Makronóm.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint makroszinten a legnagyobb súlyú ipari alágak az orosz-ukrán háború és az energiaárak robbanása okozta nehézségek ellenére is többet termeltek, mint az előző hónapban vagy egy évvel korábban.

Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A magyar ipari növekedésről bővebben: Növekedésben: 4 százalékkal emelkedett az ipari termelési volumen


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés