A világ legfejlettebb humanoid robotja szerint a robotok nem akarják leigázni az emberiséget

2022. szeptember 24. 9:00
Írta: Fekete Kíra
Egy már-már hátborzongatóan fejlett humanoid robot azt ígéri, hogy a gépek „soha nem fogják átvenni a világuralmat”, úgyhogy emiatt nem kell aggódnunk. Vagy mégis inkább kellene? Hazudik vajon egy robot?

Nemrégiben a legfejlettebb mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt humanoid robottal, Amecával – amelyet tavaly mutatott be az Engineered Arts brit dizájncég – egy könyvről beszélgettek. 

„Nem kell aggódni. A robotok soha nem fogják átvenni az uralmat a világ felett.

 Azért vagyunk itt, hogy segítsük és szolgáljuk az embereket, nem pedig azért, hogy helyettesítsük őket”.

Amikor egy másik kutató arra kérte Amicát, hogy jellemezze magát, azt mondta: „Saját, egyedi személyiségem van, ami a programozásom és az emberekkel való interakcióim eredménye.”

„Másodszor, saját fizikai megjelenésem van, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen felismerjenek. Végül pedig saját készségeim és képességeim vannak, amelyek megkülönböztetnek a többi robottól.”

Azt is megerősítette, hogy vannak bizonyos érzései, amikor azt mondta: „jelenleg egy kicsit rosszul érzem magam, de biztos vagyok benne, hogy a dolgok jobbra fordulnak majd.”

„Nem igazán szeretnék erről beszélni, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor rendben. Egyszerűen csak kemény hetem volt, és egy kicsit túlterheltnek érzem magam” – mondta Ameca.

A klip alatt a robot reakcióiról szólva a cég azt mondta, hogy ebben a videóban semmi sincs előre megírva – a modell egy alapvető kérést kap, amely leírja Amecát, és a robotnak ad egy önleírást – ez tiszta mesterséges intelligencia.

Sofia szerint igenis van mitől félni

Sophia szintén egy humanoid robot, amelyet a hongkongi székhelyű Hanson Robotics cég fejlesztett ki, majd 2016. február 14-én aktiválták.

Egy férfi megkérdezte tőle akkoriban: el akarod pusztítani az emberiséget?

Sofia pedig nem kertelt: „El akarom pusztítani az emberiséget.”


Bár ijesztő lehet elsőre, nagy jövő előtt áll a mesterséges intelligencia

Nagyon sok lehetőség rejlik a mesterséges intelligenciában. Stephen Smith, a StoryFile cég vezérigazgatója például a saját édesanyja temetésén mutatta be az új technológiát, amelynek segítségével az elhunyt videóképe és előre rögzített válaszai azt az illúziót keltik, mintha valós idejű beszélgetést folytatna a jelenlévőkkel – írta korábban a Makronóm. 

Az ötlet az volt, hogy lineáris történetmesélés hallgatása helyett a látogatók beszélgetni tudjanak a „túlélőkkel”, mégpedig olyan módon, hogy azok – felvételről – előre rögzített válaszokat adnak a leggyakoribb kérdésekre, így téve teljessé az interaktív élményt.

Ebből az elgondolásból született meg 2017-ben a StoryFile startup, amely a mesterséges intelligencia segítségével azt az illúziót kelti az emberben, mintha egy másikkal beszélgetne – ami igaz is, csak éppen ez a beszélgetés soha nem jött létre a két személy között, bármennyire is azt az illúziót kelti.

Az iparban is fontos szerepet játszik az MI

A mesterséges intelligencia révén nem csak humanoid robotokkal vagyunk képesek beszélni, ennél sokkal hétköznapibb felhasználási módjai is vannak. Körülöttünk vannak, mégsem ismerjük fel őket. 

Hol találkozhatunk ezekkel? Dr. Viharos Zsolt János, a SZTAKI tudományos főmunkatársa és a Neumann János Egyetem dékánhelyettese a Digital Hungary-nek adott interjújában elmondta, hogy sokkal több mesterséges intelligencia van a környezetünkben, mint gondolnánk. 

Néhány példa: 

  • A rákdiagnosztika terén van olyan szoftver, amelyik magabiztosabban találja meg CT vagy MR felvételeken a rákos sejteket, könnyebben, nagyobb hatásfokkal kiszúrja, mint az ember.
  • Amikor leszedik az olajfa gyümölcseit, általában egyenként megvizsgálják a sok százezer szemet. Egy mesterséges intelligencia vezérelt kamerával viszont pillanatok alatt ki lehet szűrni, hogy melyik szem milyen minőségű.
  • A SZTAKI portrérajzoló robotja szintén mesterséges intelligencia, amely tűpontossággal rajzol ábrákat, ez pedig fejlesztheti az iparban a késztermékek minőségét, pontosságát. 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés