Szijjártó: Felejtsük el a nyolcadik szankciós csomagot!

2022. szeptember 20. 8:00
Az ENSZ közgyűlésére New Yorkba érkezett Szijjártó Péter az első napon az uniós külügyminiszterek ülésén vett részt.

A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlés első napján a már hagyományosnak mondható EU-s külügyminiszteri ülésen vett részt. A téma természetesen az orosz-ukrán háború, valamint a szankciók voltak. 

Szijjártó Péter elmondta: mára minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a szankciók hatásai sokkal fájdalmasabbak azoknak, akik kivetették, mint az oroszoknak, akikkel szemben alkalmazzák. „Elszabadult az infláció, egekben a rezsiköltségek és az élelmiszerárak” – fogalmazott, hozzátéve: a világ nem egyenlő az Európai Unióval,

az uniós buborékon kívül pedig egyre általánosabb az a vélekedés, amely szerint a mostani gazdasági kihívások elsődleges oka nem maga a háború, hanem az azt övező szankciós politika.

Mint mondta, a külügyminiszterek tanácskozásán komolyan felmerült egyes országok részéről, hogy az ENSZ közgyűlését ennek az álláspontnak a megváltoztatására használják fel, az ő álláspontja azonban az, hogy a közgyűlésnek valós megoldások fórumának kell lennie, nem pedig narratívaversenyt rendezni alatta. 

A külügyminiszterek tanácskozásán világossá tette: az ENSZ a legszélesebb körű nemzetközi szervezet,

a jelenlévőknek a békekötés érdekében kellene közreműködniük, nem pedig újabb szankciókon gondolkodni.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „jön a tél, a kihívások egyre súlyosabbak lesznek. Nem kellene emlegetni nyolcadik szankciós csomagot, és semmi olyat, amely még jobban súlyosbítja a tomboló energiaválságot. Az újabb szankcióknak már az említése is emeli az árakat, és minden ilyen emelkedés csak újabb terhet rak az európai emberek és vállalkozások vállára”.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés