Zelenszkij szintet lép: direktben a fegyvergyáraktól kér

2022. szeptember 19. 10:07

Az ukrán elnök váratlan húzással már nem az USA kormányához, hanem közvetlenül a fegyvergyártókhoz fordul, hogy azok gyakoroljanak még nagyobb nyomást az elnökre. Szemtelenül profi ötlet, de veszélyes precedenst teremthet.

2022. szeptember 19. 10:07
null

Huszonegyedik alkalommal nyúl bele az Egyesült Államok saját fegyverkészletébe, hogy Ukrajnának katonai segélycsomagot küldjön. Ezúttal egy 600 millió dolláros szállítmányról van szó, amellyel a háború kezdete óta Ukrajnát segítő fegyverkészletek összköltsége átlépte a 15,1 milliárd dollárt, azaz több mint 6100 milliárd forintot.

Minden szinten, szinte mindent

Az ukrán ellentámadás és annak részsikere sokakat meglepett, az ukrán „kívánságlistákra” pedig ennek tükrében még nehezebb nemet mondani. Igaz, az USA – a nagy hatótávolságú fegyverek kivételével – eddig nem is tett ilyesmit, gyakorlatilag lassan egymaga kezdi végezni az ukrán fegyveres erők haditechnikai kiszolgálását, de Zelenszkij elnöknek ez nem elég. Úgy döntött, immár nem is a kormányzatnál kopogtat újabb és újabb fegyvercsomagokért, hanem direktben célba veszi az alapszintet: magukat fegyvergyártókat. 

Az ukrán elnök ugyanis beszédet mond az Egyesült Államok legnagyobb védelmi ipari eseményén, a Nemzeti Védelmi Ipari Szövetség (NDIA) által szervezett, szeptember 21-én kezdődő konferencián, amely nyugodtan tekinthető egy olyan monstre fegyverkiállításnak, ahol a gyártók, a fejlesztők, a Kongresszus és a kormányzat prominensei agyalnak a közeljövő legnagyobb üzletein. 

Azt még a szervezők is elismerik, hogy Zelenszkij lépése – vagyis a védelmi ipari szereplők közvetlen megszólítása – példátlan a történelmükben. 

Diplomáciai modortalanságnak is lehetne nevezni, ám Ukrajna esetében az egész nyugati világ elnézi a stílust. Az Államok szövetségesei kiterjedt lobbihálózatot működtetnek, akik elsősorban a kongresszusi területen tevékenykednek, de ez a talaj még a legedzettebbek számára is ingoványos, miután gyakorlatilag az USA elnökét célozza meg nyomásgyakorlással. 

Azzal, hogy Zelenszkij egyenesen a Locheed Martin, a General Dynamics vagy a Raytheon vezéreihez intéz szózatot, és kér újabb és újabb – nyilván csúcstechnológiás – fegyvereket, tulajdonképpen át is ugrott jó pár lépcsőfokot,

ideológiai hátteret biztosítva a gyártóknak, amelynek segítségével azok még több fegyvert tudnak eladni a Pentagonnak – hogy aztán Ukrajna ingyen megkapja azokat.

Morális lepel

Zelenszij valószínűleg nyitott kapukat dönget: a nagy fegyvergyártók egyébként is folyamatosan egyeztetnek a védelmi minisztériummal arról, hogyan gyorsíthatnák fel a termelést Ukrajna érdekében. Az ukrán elnök konferencia-bejelentkezésének hírére David Norquist, az NDIA elnöke annyira izgatott lett, hogy már meg is előlegezte a bizalmat: „a kormányzattal, a Kongresszussal, szövetségeseinkkel és partnereinkkel továbbra is támogatni fogjuk az ukránokat a végleges szabadságuk elnyerése érdekében tett erőfeszítéseikben” – mondta. 

Vannak azonban, akik veszélyes precedenst látnak az ukrán elnök nyomásgyakorlási kísérletében. Bill Hartung, a Quincy Institute külpolitikai és diplomáciai agytröszt elemzője úgy véli, 

Zelenszkij beszéde olyan PR-fegyvert adhat a gyártók és a lobbisták kezébe, amelyet innentől kezdve gátlástalanul fognak kihasználni.

A védelmi ipar szereplői ugyanis az elnöki szózat árnyékában mostantól azzal érvelhetnek, hogy ők szállítják a demokrácia fegyvereit, vagyis erkölcsi lepelbe burkolják tevékenységüket. 

Pedig mi sem áll messzebb a valóságtól: nehéz ezt elhinni azoktól, akik válogatás nélkül szinte mindenhová, többek között Egyiptomba és Jemenbe is exportálnak – érvelt Hartung, rámutatva: az ukrán elnök mostani befolyásolási kísérlete olyan folyamatot indíthat el, ami semmiképpen nem tesz jót annak a jól bejáratott és nagyon is működő diplomáciai és politikai rendszernek, amely a lobbiterületet biztos keretek között működteti.

Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya

Kapcsolódó cikkek

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2023. január 05. 13:21
:)))
PUSZTÍTÓ.
2022. december 29. 09:57
a Daginál mégsem kilincselhet putler után
elfújta az ellenszél
2022. december 29. 09:57
Ukrajna a Jolly Joker a fegyvergyártóknak. Ha nem volna, egy pangó piacot lehetne csak nyomott áron kiszolgálni. Nyilván megvan az összejátszás hogy nyomást gyakoroljanak együtt a kormányzatra
makám
2022. december 29. 09:56
nekünk berlin, washington, moszkva, peking ugyanaz a szar. pont egyformán közel és távol kell tartani magunktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik