A világ kettészakad, mi pedig csak nézzük

2022. szeptember 19. 15:29
Írta: Matus Tibor
Mindenki az ukrajnai háborúra figyel, és a háborús eseményekből próbálja megjósolni a konfliktus végét. Nem igazán bölcs út. Maga a háború, mintha csak egy mellékszál lenne a dübörgő gazdasági és geopolitikai harcban. A Nyugat számára pénzügyi és gazdasági szempontból különösen kínos volt Putyin időzítése, aki lényegesen közelebb került geopolitikai céljaihoz, hogy Kínával az irányításuk alá vonják az ázsiai kontinenst.

Putyin a nyugati határait fenyegető amerikai fenyegetést úgy szüntetné meg, hogy ennek érdekében megszorongatja az EU-t is. Úgy tűnik,

az orosz elnök a téli hónapokat várja, ami várhatóan az EU-ban még keményebb lesz, és az energia- és élelmiszerhiány valószínűleg az EU polgárainak növekvő elégedetlenségéhez is vezet.

Mindez rákényszerítheti az EU-t arra, hogy elutasítsa Amerika hegemóniáját. Oroszország a világ legnagyobb energia- és nyersanyagforrása, így irányítani tudja az árakat, amit a Nyugatnak ki is kell fizetnie. Putyin az EU-t is súlyosan megszorongathatja, és ezt a szorítást tetszés szerint fokozhatja.

Putyin csak akkor fog leállni, ha az európaiak rájönnek, hogy Amerika feláldozza őket hegemóniája érdekében.

Kínos időzítés

Kínos Putyin időzítése a Nyugat számára, mivel egybeesik a csökkenő kamatlábak 40 éves időszakának végével, a növekvő fogyasztói infláció és a bankhitelek zsugorodása miatti egyre mélyülő recesszióval. Jó úton halad, hogy a törékeny, a fiat valután alapuló nyugati pénzügyi rendszert a szakadék szélére taszítsa.

A fiat szó jelentése: legyen. A 20. században az államok megszüntették fizetőeszközeiknek a nemesfémre történő átválthatóságát, így jöttek létre a modern fiat pénzek. A fiat valuta fedezete saját maga, semmilyen áru, például arany vagy ezüst nem fedezi.
Azért van értéke, mert az elszámolási egységként, csereeszközként használó egyének megegyeznek az értékében.  Bíznak abban, hogy a kereskedők és más emberek is elfogadják.

Tehát az orosz elnök alig várja, hogy az eurázsiai kontinens nyugati vége mentes legyen az amerikai beavatkozástól, ugyanakkor politikai kapcsolatokat épít a globális fosszilis tüzelőanyag-ellátás ellenőrzésére. Ezt az utat az éghajlatváltozással kapcsolatos amerikai és európai rögeszmék nyitották meg előtte.

Putyin stratégiája mintha másolná Halford Mackinder, a geopolitika megalapítójának közel 120 évvel ezelőtti elemzését,

és úgy tűnik, sikeresen halad a Mackinder-féle Világsziget feletti uralom felé.

Mackinder öröksége
A geopolitika atyja, Halford Mackinder a Royal Geographic Societynek 1904-ben mutatta be először tanulmányát, amit a későbbiekben tovább fejlesztett. Az elmélete három rövid mondatban összefoglalható.
“Aki uralja Kelet-Európát, az parancsol a Heartlandnek.
Aki uralja a Heartlandot, az parancsol a Világszigetnek.
Aki uralja a Világszigetet, az parancsol a világnak.”

Mackinder is megemlítette, hogy a térség hajóval nem elérhető, de az ókorban a lovagló nomádok előtt nyitva állt a világpolitika sarkalatos területe, amit az ő idejében kezdtek beborítani vasúthálózattal. A vasúthálózat a transzszibériai vasúttól Kína új szárazföldi selyemútjáig terjed, összekötve Kínát Nyugat-Európával és az eredeti selyemúttól délre fekvő nagy nemzetekkel.

Ahogy a politikai hatalom, úgy a gazdasági hatalom is egyre inkább távolodik a Nyugattól. Gazdaságaik az eszmei korlátok terhei alatt küszködnek. És miközben a Nyugat hanyatlik, a Világsziget a saját ipari forradalmát éli. Oroszország Törökországon keresztül már biztosította a Fekete-tenger felőli hozzáférést. Mivel a Nyugat hátat fordít a fosszilis tüzelőanyagoknak, így sikeres az oroszok üzenete az arabok felé is: olaj- és gáztermelőként a jövőjük a Világszigettel való összetartás. A fejlődő országoknak pedig energiahordozókat kínál, az európainál jóval alacsonyabb áron, és azt, hogy teljes mértékben felszabadítja őket a Nyugat klímaváltozási ideológiája alól.

Putyint nem érdekli, hogy szövetségesei között vannak nagyon kellemetlen rezsimek is, mert Oroszország saját érdekei alapján cselekszik.

Az ukrán konfliktus mögötti mozgások

Nem megszokott, hogy valaki szembe menne az amerikai vezetésű NATO-szövetséggel. Az ukrán inváziót megelőzően Putyin látta, hogy Nagy-Britannia (Amerika helytartója) kilép az EU-ból, amit úgy értelmezett, mint az USA Brüsszelt befolyásoló képességének csökkenése. A Brexit után Biden afganisztáni feladásáról pedig úgy vélekedett, hogy Amerika menekülni kezdett a Heartlandról. Azaz megnyílt az út Putyin előtt, hogy tovább nyomuljon, és kiűzze Amerikát Oroszország nyugati határairól.

Ehhez szembe kellett szállnia a NATO-val, és Putyin bizonyára előre számított a NATO reakciójára, a szankciókra, amelyekből végül Oroszország húz hasznot.

Az már ráadás, hogy mindezzel az EU-t is súlyosan megszorongathatja, és ezt a szorítást tetszés szerint fokozhatja.

Putyin így azt feltételezheti, hogy az európai politikusok az amerikai szankciók támogatásától elmozdulnak a semlegesebb álláspont felé. Arra is számíthat, hogy a gabonahiánytól szenvedő, el nem kötelezett országok is nyomást gyakorolnak majd a Nyugatra, hogy vessen véget a szankcióknak. A gazdasági játszma folytatásához folyamatos szorítást kell gyakorolni Ukrajnára. Nem a területi nyereség a fontos számára a háborúban, hanem maga a konfliktus keltette játéktér. Zelenszkij pedig alig több mint egy bábu ebben a drámában.

Eközben Nyugat

A világ rég nem látott inflációt tapasztalt meg, és az elmúlt napokban reménykedésre adott okot az a tény, hogy az euróban árazott áru- és nyersanyagkosár árai a jelentős emelkedés után mérséklődtek. Így a nyugati piacokon a befektetők már azt remélik, hogy a nyersanyagpiaci szorítás valószínűleg véget ért, és ezzel együtt a fogyasztói árinfláció problémája is csökken.

Pozsár Zoltán a Credit Suisse elemzője viszont az inflációt strukturális inflációnak nevezte, ami a világ hegemóniájáért folytatott háború következménye. 

Pozsár Zoltán: megbomlott a termelő Kelet és fogyasztó Nyugat egyensúlya
„Az infláció magas marad, és itt a háborús gazdaság. Peking és Moszkva ma nagyobb hatalommal rendelkezik, mint a világ központi bankjai”– írta augusztusban Pozsár Zoltán, a Credit Suisse elemzője.
Kína nagyon meggazdagodott azáltal, hogy olcsó dolgokat árult, aztán úgy döntött, hogy globális 5G hálózatot épít ki, és ekkor az Egyesült Államok felismerte technológiai lemaradását. Mindez váláshoz vezetett, és folyik a harc a Tajvan nevű baba körül is.
Oroszország is meggazdagodott azáltal, hogy olcsó gázt adott el Európának. Németország pedig nagyon meggazdagodott az olcsó orosz gázból készült drága dolgok eladásából. Folytatták volna a partnerséget, de a kapcsolat az Északi Áramlat 2 gázvezeték és az ukrán háború miatt gyorsan válóperré vált. Mindez szembeállította egymással Keletet és Nyugatot. A globalizáció pedig megszűnt létezni.
A győzelemhez szerinte a Nyugatnak dollárbilliókat kell beleölnie az újrafegyverkezésbe (a jelenlegi világrend megőrzése érdekében), a reshoringba (a gazdasági blokádok áthidalása érdekében), a túlkészletezésbe (az alapanyagokhoz való hozzáférés érdekében) és az energiahálózatok összekapcsolásába (az új energiákra való átállás biztosítása érdekében).

Tény az, hogy amíg Putyin kézben tartja az energia árazását, addig kedvére játszhat az euróval. Az energia, a gabonafélék és a műtrágyák kvázi-monopóliumának manipulálásával növelheti a nyomást az EU vezetőire.

Arra is érdemes tekinteni, hogy a nyersanyagárak ingadozása azoknak a fiat valutáknak az ingadozásában rejlik, amelyekben azokat árazzák. Ha az olaj árát az aranyhoz viszonyítanánk, akkor a Lehman-csőd idején az olaj ára a duplájára nőtt, és ezzel egyidőben euróban kifejezve a tizenhatszorosára. Idén még ennél is nagyobb volt az ingadozás.

Most az aranyhoz hasonlítva az olaj ára az 1950-es ár 70 százalékára esett, míg euróban kifejezve 15-21-szeresére emelkedett.

Persze 1971 után már nincs összhang az arany és a nyersanyagárak között, mindennek az árát olyan piacokon határozzák meg, amelyek résztvevői mind azt feltételezik, hogy az áringadozás az árucikkben van. Az egészséges pénzzel az árucikkek kereskedői feltételezik, hogy a közvetítő közeg állandó, az alkalmazott is feltételezi, hogy amikor fizetést kap, annak hasznossága változatlan. A fedezetlen pénzzel azonban ez másképp van. Így bízhatunk az előrejelzésekben.

Ahogy közeledik az európai tél, nem kell sok ahhoz, hogy az euróban kifejezett energiaárak jelentősen emelkedjenek, és nem kell jelentős lépéseket tennie ahhoz, hogy újra emelkedjenek a nyugati valutában fizetett energia- és élelmiszerárak.

Kína egyben erő és veszély Putyin számára

Oroszország gazdasági szempontból megerősödni látszik, de pozícióit fenyegetheti a Kínával való szövetsége, amely a kereskedelme révén kitett a Nyugat ostobaságainak. És Kínának van néhány alapvető problémája.

Kína gyors fejlődése az állami tulajdonú bankokon keresztül történő hitelbővítésre támaszkodott. A bankok vezetői állami funkcionáriusok, nem pedig a profitra törekvő részvényesek nevében eljáró menedzserek. Ez elszigetelte a gazdaságot a bankhitelek ciklusaitól, amelyek a nyugati gazdasági modellt ismétlődő hitelválságokkal sújtották. Ez még jó is lehetne, de a rossz befektetések az elmúlt évtizedekben felhalmozódtak, és a gazdasági torzulások mértéke már veszélyt jelent a további fejlődésre.

Mindez most a növekvő ingatlanválságban nyilvánul meg. Az ingatlanpiaci problémákat a pekingi Covid elleni zéró tolerancia politikája súlyosbította és súlyosbítja, amely sújtotta a termelést és aláásta a logisztikát és elkerülhetetlenül a gazdasági teljesítményt is. Emellett a kínai exportőrök nyereségét a nyugati országok mélyülő recessziója minden bizonnyal csökkenteni fogja. Végül pedig, ha Peking beváltja Tajvan annektálásával kapcsolatos fenyegetéseit – már csak azért is, hogy elterelje a figyelmet a hazai gazdasági kudarcokról –, akkor valószínűleg olyan események sora indul el, amelyek mindenki kárára fokozhatják a feszültséget Amerikával és a szövetségeseivel.

Az alapvető különbség orosz partnerétől az, hogy gazdasága jobban függ az áruk fogyasztásától, mint azok termelésétől.

A nyugati gazdaságpolitika következményeit Kína jobban meg fogja érezni, mint Oroszország.

Mindazonáltal egy egyre valószínűbbé váló nyugati bank- és valutaválságot Kína megfelelő gazdasági megközelítéssel átvészelheti.

A dollár korszaka véget ér

Az a folyamat, amit a Nixon elnök 1971 augusztusában elindított azzal, hogy a dollárt teljes egészében fiat valutává változtatta, most ér a végéhez. A dollár a világ tartalékvalutájává vált, a Szaúd-Arábiával kötött megállapodással létrehozták a petrodollárt, és elkezdődött a globális fiat valuta instabilitása. A fiat-dollár óriási hatalmat adott mind az amerikai kormánynak, mind az amerikai bankrendszernek, amivel bármely ellenszegülő nemzetet kényszeríteni tudtak.

De ezt a hatalmat nem használták okosan, ami végül Oroszország és Kína szövetségéhez vezetett, védekezésképp az amerikai imperializmus ellen. Ez az imperializmus kevés barátot és sok látens ellenséget szerzett Amerikának.

Nem véletlen, hogy egyesek szerint Amerika szövetsége csak 36 országra, a világ népességének alig húsz százalékára számíthat. Ezzel szemben az orosz-kínai szövetséghez, a Világszigethez 45 országot, a világ népességének 54 százalékát sorolják. És ahogy gyengül az USA ázsiója, az eddig el nem kötelezett államokat a Világsziget felé sodorhatja.

Az ukrán invázió előtt a világ országainak egyike sem tudott meglenni a dollár nélkül. Oroszország igyekszik alternatív elszámolási rendszert találni, és az Eurázsiai Gazdasági Unióban lévő közeli szövetségesei is új kereskedelmi elszámolási valutát terveznek, hogy kiváltsák a dollárt, amit a Világsziget nem tud teljesen háttérbe szorítani – túlságosan erős gyökerekkel bír a gazdaságokban.

A dollár nemzetközi kereskedelemben betöltött virtuális monopóliumának lerombolásához magának az USA monetáris politikájának kellene hozzájárulnia, és ez a folyamat vitathatatlanul folyamatban van.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés