Oroszországnak fogynak az erőforrásai, több millió katonai eszközt importál Észak-Koreából

2022. szeptember 19. 16:44
Oroszország több millió tüzérségi lövedéket és rakétát vásárol Észak-Koreától. Egy amerikai hírszerző szerint ez arra utal, hogy problémák lehetnek Kreml haditechnikai eszközökkel kapcsolatos ellátási láncával – jelentette a New York Times.

A hét szankciós csomag

Oroszországgal szemben eddig hét szankciós csomagot fogadott el az Európai Bizottság, a szankciók között szerepel bizonyos orosz személyek vagyonának befagyasztása, az Orosz Központi Bankkal történő tranzakciók betiltása, hét orosz bank kizárása a SHIFT-rendszerből, a vas, az acél és luxusáruk exportjának korlátozása, a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Oroszországból történő behozatalának tilalma.

A legfrissebb, szám szerint hetedik szankciós csomagot pedig a nyár közepén, július 21-én fogadták el, amely lényegében a gazdasági szankciókat szigorította. A csomag új tilalmat vezetett be az orosz eredetű arany (ékszerek) vásárlására, behozatalára, átadására, megerősítette a kettős felhasználású termékek exportellenőrzését, kiterjesztette a meglévő kikötői belépési tilalmat a zsilipekre. Továbbá pontosította a meglévő intézkedéseket, például a közbeszerzés, a légi közlekedés és az igazságszolgáltatás területére nézve, valamint további 54 személyt és 10 szervezetet szankcionált, köztük Moszkva polgármesterét és a Sberbankot – írta korábban a Makronóm.

Észak-Koreából importál a Kreml

A szállítmány pontos tartalma, mérete és ideje egyelőre nem ismert, azt viszont tudni lehet, hogy Oroszország elsősorban a csúcstechnológiás fegyverek  és a fegyvertartalékok hiányával küzd. Az amerikai tisztviselők arra számítanak, Oroszország továbbra is vásárol majd katonai eszközöket Phenjantól, mivel – a New York Times szerint – az orosz elnöknek nehézséget okoznak a nyugati szankciók és az exportellenőrzések.

Észak-Korea és Irán nagyon szeretné felpörgetni a kereskedelmet és az együttműködést Oroszországgal, mivel mindkét országot sújtják szankciók. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy

bármilyen fegyverüzlet Észak-Koreával az ENSZ határozatainak megsértését jelentené.

Bár Oroszország fegyver- és elektronikai beszerzési lehetőségeit a Nyugat súlyosan akadályozza, Moszkva továbbra is profitál az elszálló energiaárakból.

Borítókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés