Károly királynak nem kell örökösödési adót fizetnie a királynő több mint 750 millió dolláros magánvagyona után

2022. szeptember 13. 9:31
Károly királynak egy 1993-ban bevezetett szabálynak köszönhetően nem kell örökösödési adót fizetnie a Lancaster hercegségbeli birtok után, amelyet a királynőtől örökölt. A törvényt azért hozták létre, hogy megvédje a királyi család vagyonát akkor, ha rövid időn belül két uralkodó is meghal.

A törvénynek köszönhetően a királyi család tagjainak nem kell megfizetniük a 325 000 fontnál (közel 150 millió forintnál) nagyobb értékű ingatlanok után azt a 40 százalékos illetéket, amelyet a nem királyi családban élő brit lakosok fizetnek.

Az 1993-as törvényt először 2002-ben alkalmazták, amikor az anyakirálynő mintegy 80 millió dolláros (31,3 milliárd forintos) vagyont, köztük egy Faberge-tojásgyűjteményt hagyott a királynőre.

A Lancaster-birtok tavaly 24 millió font (11 milliárd forintos) bevételt termelt a pénzügyi nyilvántartás szerint, és mostantól a király jogosult a bevételre.

A hercegség honlapja szerint idén március végén több mint 650 millió font (közel 300 milliárd forint) értékű vagyona volt a királyi családnak. Egy 1702-ben elfogadott törvény viszont megtiltja az uralkodónak, hogy a vagyonból bármit is eladjon.

Bár örökösödési adót nem fizetnek, a királynő 1993-ban elkezdett önkéntesen jövedelem- és tőkenyereségadót fizetni a birtok után, és Károly is dönthet úgy, hogy követi ezt a példát.

Borítókép: MTI/AP/PA pool/Victoria Jones

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés