Hasít a turizmus, 15 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

2022. szeptember 6. 9:05
Hozza az optimista várakozásoknak megfelelő eredményeket a magyar turizmus, a KSH adatai szerint júliusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

2022 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken, azaz szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el. Ez azt jelenti, hogy

a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

A belföldi vendégek száma  – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 8,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 10 százalékkal csökkent. A vendégszám 827 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt. Az éjszakák 58 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,9 százalékkal csökkent.

(Forrás : KSH)

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 19, illetve 3,1 százalékkal mérséklődött a tavaly júliusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldi vendégéjszakák 38, illetve 12 százalékát regisztrálták. Ezzel szemben

a  külföldi vendégek és vendégéjszakák száma egyaránt több mint kétszeresére emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 493 ezer vendég összesen 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint kétszeres bővülés történt 2021 júliusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldi vendégéjszakák 47 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 26 százalékkal 61 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 35 százalékkal kevesebbet, 6 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Júliusban: 2906 kereskedelmi szálláshely, köztük 946 szálloda és 1201 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 63 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

(Forrás : KSH)

A KSH összehasonlította 2022 január-júliusát az előző év azonos időszakával, ebből az derült ki, hogy

a kereskedelmi szálláshelyeken 106 százalékkal több, összesen 14,6 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 55 százalékkal, a külföldiek közel háromszorosával több (8,6 és 6,0 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 140 százalékkal nőtt, és 239 milliárd forintot tett ki.

 

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetőjének szakértői kommentárja:

A járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására 14,6 százalékra esett vissza a vendégéjszakák növekedése az előző havi 58 százalékról, azonban így is

folytatódott a szektor Covid utáni határozott helyreállása.

Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 10 százalékkal – mivel jóval többen választhatták a külföldi nyaralást –

a külföldiek vendégéjszakáinak száma továbbra is robosztusan, 118 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek gyors visszatérését mutatja.

A szálláshelyek árbevétele így júliusban 26 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, magas bázist eredményezve.  

Az első hét hónapban összesen 106 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 55 százalékkal, a külföldieké 290 százalékkal nőtt..

A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshely adatok. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak. Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött.

A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek, az előfoglalások alapján az őszi hónapok is kiemelkedők lehetnek.

A korlátozások megszűnése után gyorsan újraindult a turizmus, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. Ezt azonban hátráltathatják a repülőtereken és a légitársaságoknál kialakuló kaotikus helyzetek, járattörlések, az elégtelen munkaerő állomány, az üzemanyagárak és az utazási, nyaralási költségek elszállása. Kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása jelentős mértékben élénkítette a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek,

a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti vagy végleges bezárásra is kerülhetnek. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.  

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Júliusban a légi utasforgalom 141százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 19 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 júliusi szinthez képest.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés