Rendkívüli segélyeket biztosít a kormány az aszálykár sújtotta termelőknek

2022. augusztus 09. 14:53

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot, egyben felgyorsulnak a biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter.

2022. augusztus 09. 14:53
null

Nagy István emlékeztetett: a történelmi léptékű aszály következményeinek kezelése érdekében a kormány 2023. december 31-ig hitel-visszafizetési moratóriumot biztosít azon gazdálkodóknak, akik a jelenlegi rendkívüli helyzetben

tevékenységük fenntartását és folytatását hitelfizetési kötelezettségeik átmeneti szüneteltetésével látják csak biztosíthatónak.

Akik élnek a lehetőséggel, azoknak 2022. szeptember 15-ig kell erről nyilatkozniuk személyesen bankfiókban vagy online formában. A miniszter hangsúlyozta, az aszály az agrárium minden ágazatában súlyos nehézségeket okoz, így a mezőgazdasági termelők mellett az erdőgazdálkodók és halgazdálkodók számára is elérhetővé válik az intézkedés. 

Azon mezőgazdasági termelők számára, akik eddig nem szorultak hitelfelvételre vagy jelenleg is hitelképesek, az Agrárminisztérium kamattámogatásával működő Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 igénybevételét ajánlja a miniszter.

A tárcavezető azt is elmondta: döntöttek a biztosítói kártérítések soron kívüli kifizetéséről is, a kárelőleg eszközének alkalmazásával. Az aszálykárra kiterjedő növénybiztosítási szerződéssel rendelkező és kárt szenvedett gazdálkodók számára ugyanis

lehetőség nyílik a biztosítói kárrendezés folyamatának lezárulta előtt a kártérítési előleg igénylésére.

Erre az előlegre azok a kukorica vagy napraforgó termesztésével foglalkozó gazdálkodók jogosultak, akiknél az elszenvedett kár üzemenként és növénykultúránként eléri a 80 százalékos kárátlagot, és erről a kárbejelentésében felelősen nyilatkoznak. Nagy István hozzátette: a biztosítónak az előleget a kárbejelentéstől számított 14 napon belül ki kell fizetnie, melynek összege a megállapítható kártérítés mértékének legalább a fele. A kárelőleg részletszabályairól a biztosítótársaságoknak részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk az érintettek számára.

Az agrártárca mindent megtesz annak érdekében, hogy az aszálykárral sújtott gazdákat támogassa. A biztonságos élelmiszer-ellátás ugyanis hazánk stratégiai érdeke – hangsúlyozta a miniszter.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. augusztus 10. 23:04
Szerintem is erre lenne szükség. http://keresztenyszocialis.blogspot.com/2022/02/milyen-lenne-egy-valoban-eszszeru.html?view=magazine
B_kanya
2022. augusztus 10. 23:03
Az se használt, hogy a Tisza vízgyűjtő területén kicsapták a fákat az ukránok... De ja.
feketeviraag
2022. augusztus 10. 23:03
Bizony, így csak elrohan az a sok víz, nem járja át a földet...
konfucius
2022. augusztus 10. 23:03
Nagyszerű, de ideje volna végre lépni a folyóink újraszabályozásával! Vissza kell adni a víznek, ami a vízé, mert a talajvíz szintjét csak úgy lehet feljebb tornászni, ha a folyók kanyarogva, lassan folyva elárasztják átitatják a természetes területüket. Úgy néz ki, egyre kevesebb vízhozam mellett kell elkerülni a teljes elsivatagosodást, tehát nagyon ügyesen kell a talajba terelni az utolsó csepp vizet is, amit kapunk fentről, vagy a folyókkal, ahelyett, hogy gyorsan elvezetnénk az országból. Nem baj a mocsár, nem baj, ha nem lehet minden talpalatnyi helyre gabonát vetni. Hagyni kell a folyókat kanyarogni. Amit száz évvel ezelőtt elrontottunk, azt rendbe kell hozni, mert nagyjából eddig bírta a természet pl a Duna-Tisza közén, most nagyjából vége van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik