A bajor-osztrák példa a „gázszolidaritásra”

2022. július 27. 15:39
A Salzburg melletti haidachi földgáztárolót augusztus 1-től el kell kezdeni feltölteni. A rendszer műszaki üzemeltetőjeként a RAG Austria AG a felelős – közölte kedden az osztrák Klímavédelmi Minisztérium. Az intézkedésnek két pikantériája is van. Egyrészt a tározót eddig a Gazprom csoport használta, másrészt az Ausztriában lévő tározóból eddig csak a bajorok kapták a földgázt.

Az orosz Gazprom-csoport Haidachban lévő tárolója üresen állt az orosz invázió óta, ezért az osztrák kormány olyan jogszabályt fogadott el, amely szerint Ausztriában minden tárolót igénybe lehet venni. Gáztörvényben rögzítette a „használd vagy elveszíted” elvet. Amennyiben egy tározót nem töltenek fel szisztematikusan, akkor más vállalatoknak is lehetőséget kell adni a tárolásra. Ennek alapján az orosz állami Gazprom cég elvesztette a Haidachban (Salzburg) található gáztároló használati jogát.

A haidach-i tárolóban 2022. március 29-e óta 0,0 százalékos a töltöttségi szint. Legutóbb 2021. december közepén tároltak itt jelentősebb mennyiséget.

Az üzemeltetéssel megbízott cég már megkezdte a kapacitások forgalmazását, a vállalkozásoktól érkező megkereséseket a „First Come, First Serve” elv szerint rangsorolják. A lépés az osztrák raktározási célok elérését hivatott segíteni.

Az E-Control szabályozó hatóság most a tárolókapacitások egy részének – összesen 14 terawattóra (TWh) üzemi gázmennyiség – forgalmazásával bízta meg a RAG Austria együttműködő céget. Ez Haidach kapacitása kétharmadának felel meg.

A németek elkezdtek rettegni

Teljesen jogos az az osztrák törekvés, hogy Ausztriában minden tároló megteljen. „Úgy döntöttünk, hogy az osztrák területen lévő összes gáztárolót be kell kapcsolni a hálózatunkba” – mondta Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter korábban.

Viszont az ausztriai Haidachban található gáztároló eddig elsősorban Bajorországot látta el, amihez most Bécs is hozzáférést akar, és ez kiverte a bajoroknál a biztosítékot.

Márpedig a haidachi Európa egyik legnagyobb gáztárolója, amely 2,9 milliárd köbmétert képes befogadni.

Hétfőn még Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszter higgadtan reagált: „érthető, hogy Ausztria is hozzá akar jutni a tárolóhoz. Európa-szerte mindenki ugyanabban a csónakban jár, ha gázellátásról van szó, és támogatnunk kell egymást".

Markus Söder ( CSU ) bajor miniszterelnök már élesebben fogalmazott, kifejezve, hogy a tároló közelgő csatlakozása az osztrák hálózathoz érintheti a fogyasztók érdekeit, különösen Dél-Németországban. Hozzátette azt is, hogy „ha Bajorország, mint a gazdaságilag legerősebb szövetségi állam nincs megfelelően ellátva, az a gazdaság egészére kihat. Ha elvágod a Délt, megbénítod az egész országot”.

Bajorország elsősorban abban látja a problémát, hogy hiányoznak az északról délre tartó nagy vezetékek. Északról szélenergiát, délre pedig a kelet-német széntüzelésű erőművek energiáját szállítanák. Tehát ha rosszul mennek a dolgok, akkor nem jönne elég áram északról, míg keleten Haidachban Ausztria csapolná meg a bajoroknak szánt gázt. Azt pedig a bajorok is valószínűnek tartják, hogy a válság idején az európai szolidaritás háttérbe szorul, és mindenki elsősorban önmagát nézi majd.

Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi és energiaügyi miniszter azzal próbálta enyhíteni a konfliktust, hogy a lépéssel nem történik értékvesztés, és „ez nem jelenti azt, hogy az egyik ország el akarja venni a gázt egy másik országtól”. Majd hozzátette: „Mindig is jól egyeztettünk Németországgal”.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért nem fog működni az energia szolidaritás elve. Ursula elszúrta

A "nacionalizmus" a gyakorlatban azt jelenti: "nézd a saját érdekeidet". (nemzeti szinten: "nézd a saját nemzeted érdekét")
A baloldaliak mindig is ezt csinálták. Ja, hogy az ellenkezőjét mondták és várták el mindenkitől? Ezek ilyenek.

"Európában mindenki ugyanabban a csónakban jár."

Ez a mondat megérne egy beutalót valahová.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés