Musk nem veszi meg a Twittert: gigaper elé néz

2022. július 11. 17:45
Az előszerződésben szerepelt egy 1 milliárd dolláros elállási kitétel, de ennél már több forog kockán.

Eredetileg 44 milliárd dollárt ajánlott Elon Musk a Twitter felvásárlásáért, amit a vállalat végül április végén elfogadott. Ahogy telt az idő, egyre erősödött a gyanú, hogy Musk vagy blöffölt, vagy jó szokásához híven a tőzsdei árfolyammal szórakozott. A világ leggazdagabb emberének elég határozott, de megfoghatatlan tervei voltak a platformmal kapcsolatban, amelyeket többen kétkedve fogadtak: a Kínától gazdaságilag jelentősen függő Tesla-vezér szólásszabadságról alkotott elképzelései például egyenesen a nevetséges kategóriába tartoztak  – többek között éppen saját diktatórikus vezetői módszerei miatt. 

A napokban Musk bejelentette, hogy eláll a vételi szándéktól, mégpedig azért, mert szerinte a Twitter több pontban is megsértette az áprilisi megállapodást. Ez a cirkusz közte és a vállalat között még májusban kezdődött, amikor Musk hirtelen megvilágosodott, és kijelentette, hogy a Twitteren rengeteg álprofil van. Tudni akarta, pontosan hány robot és spam felhasználó van jelen az oldalon, de

nem fogadta el a vállalat 5 százalékos válaszát. Már akkor pedzegette, hogy így nem fogja felvásárolni a platformot. 

Szavainak hatására a Twitter-részvények ára őrült táncba kezdett, a vállalat igazgatótanácsa pedig a maradék haját is kitépte dühében. 

A Twitter-papírok értéke mintegy 30 százalékost esést mutattak azóta, hogy Musk bejelentette vételi szándékát, a mostani elállási szándék önmagában 6 százalékot rontott rajtuk. Érthető, hogy a felbőszült cég be fogja perelni a milliárdost, bár a szakértők ez esetben – ha nem történik megegyezés – nagyon hosszan elhúzódó procedúrát jósolnak. A legtöbben úgy vélik, hogy megegyezés fog születni a két fél között, hogy elkerüljék egy monstre per csillagászati költségeit és bonyolultságát. 

Musk az elállási nyilatkozatában a cég „hamis adatszolgáltatását” és a spam fiókok valós, de nem ismert számát olyan körülménynek írja le, amely

óriási kárt okozhat hosszabb távon a cégnek, ezért jogában áll elállni a vételtől.

A Reutersnek nyilatkozó jogi szakértő szerint ez a magyarázat nem fog megállni a bíróságon, mivel Musknak nem csak azt kell bebizonyítani, hogy a kamuprofilokra vonatkozó adatok hamisak voltak, hanem azt is, hogy az romboló hatással lehet a Twitter bevételeire a jövőben – ezt pedig elég bajosan fogja megtenni.

Fotó: MTI/EPA/Peter Dasilva


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés