Újabb csapás: sztrájkba kezdtek a norvég olaj- és gázipari munkások

2022. július 06. 08:34

Norvégia pár napja jelentette be, hogy az energiaválság miatt felgyorsítja a földgáztermelést, erre jött a sztrájk, és minden elromlott.

2022. július 06. 08:34
null

Norvégia az idén rekordmennyiségű gázexporttal kalkulál. Az energiaválság és különösen az orosz szállítmányozás csökkenése krízishelyzetet teremthet több EU-s országban és Nagy-Britanniában. Éppen ezért az illetékes norvég minisztérium a napokban engedélyezte a nagyobb gázkitermelést az üzemeltetőknek, sőt egy új mező megnyitását is elrendelte, ahol a közeljövőben megkezdődhet a kitermelés. A norvég szaktárca jelentése szerint gázmezőik az EU és Nagy-Britannia gázszükségletének 20-25 százalékát biztosítják.

A lelkesedés azonnal alábbhagyott, amikor a Lederne szakszervezet elnöke bejelentette, hogy keddtől sztrájkot hirdetnek a magasabb bérezés kikényszerítése végett. A leállás ennél rosszabbkor nem is jöhetett volna, hiszen

az oroszok a napokban közölték, hogy karbantartás miatt július 11-től tíz napra teljesen leállítják az Északi Áramlat 1 gázvezetéket,

így eleve elképesztő nyomás nehezedik az országokra a saját készletek feltöltésével kapcsolatban. 

A Reuters számításai szerint Norvégia olajkitermelése szombatra 15 százalékkal csökkenhet, a gáz esetében pedig már szerdára elérheti a 13 százalékos mínuszt.

Németország kétségbeesetten figyeli a norvég eseményeket, miután már a gáz-vészhelyzeti terv második szakaszába lépett a napokban, amit abban az esetben léptetnek életbe, ha kiugró fennakadás támad az ellátásban. (A harmadik szint már állami beavatkozást igényel, amikor egy szövetségi szervezet dönt arról, hogy egyáltalán milyen szolgáltatások kaphatnak gázt.)

A németeket már az orosz szállítások apadása is soha nem látott módon érintette, érthető, hogy a norvég energiaszállítás megcsappanása még nagyobb pánikot okoz nekik.

A tengeri olaj- és gázipari munkások mintegy 15 százalékát tömöríti a Lederne szakszervezet, amely az elmúlt hetekben folyamatosan tárgyalt a munkaadókkal, de nem sikerült dűlőre jutniuk az egyre növekvő infláció miatt követelt béremelés ügyében. 

A norvég kormány figyelemmel kíséri a sztrájk alakulását, hiszen rendkívüli esetben beavatkozhat és betilthatja azt.

Nyitókép: Az Északi Áramlat elnevezésű, a Balti-tenger alatt Oroszország és Németország között futó gázvezeték szimbolikus megnyitása Lubminban, Németországban, 2011-ben. A vezeték közvetlenül köti össze a német és nyugat-európai gázhálózatot a világ egyik legnagyobb földgázmezőjével. (MTI/EPA/Stefan Sauer)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. július 20. 15:20
788ezer panellakás van az országban Évi csak 100m³ (havi 8) az majdnem 80 millió m³ . Az MVM 2021 évi adatai szerint a lakossági ügyfeleinek átlagfogyasztása földgázból 1216m³ volt. Ez megfelel 3,4 milliárd m³ nek éves szinten, az ország 10 milliárd m³ éves fogyasztásából. Ha progressziv árazás lenne hipp hopp lenne spórolás...
Megtalálta
2022. július 16. 23:58
Hol vannak az Usa által beígért konzervgáz szállítmányok?
ThunderDan
2022. július 16. 23:58
Európa (vezetése) megőrült.
Armageddon
2022. július 16. 23:57
Az orosz25-30% a vigan pótolható, ha nem pazarolnának. De nálunk is a lakótelepeken átalány van a gázra. Nem mérik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik