146 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

2022. július 7. 9:06
A járvány tavalyi enyhülése és a korlátozások fokozatos feloldása ismét beindította a magyarországi turizmust. A zártság után óriási igény halmozódott fel az utazásra, egyes helyeken történelmi csúcsra számítanak a szállásadók.

 

Szerző: Suppan Gergely, Bankholding

 
A járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására 146 százalékra esett vissza a vendégéjszakák növekedése az előző havi 586 százalékról, ami így is két és félszeres emelkedést jelent. Ezen belül

a belföldiek vendégéjszakái 58 százalékkal, a külföldieké 522 százalékkal emelkedtek, ami a külföldi vendégek egyre gyorsuló visszatérését mutatja.

A szálláshelyek árbevétele így májusban 193 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor

2019. májusához képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 22 százalékos, a külföldieké 40 százalékos elmaradásban van, azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke egyre kisebb. Tavaly  a vendégéjszakák száma összesen 11 százalékkal nőtt, míg a szálláshelyek árbevétele 24 százalékkal emelkedett, mivel 2020 első két hónapját még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményezett.  
Az első öt hónapban összesen 325 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.
 

Utazási kedvet is hozott a várva várt nyitás


A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutattak a szálláshely adatok. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni.

A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítheti, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak.

Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költ. Ugyanakkor a tehetősebb ukrajnai menekültek igénybe veszik a hazai szálláshelyeket.

A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek. Továbbra is kérdés, hogy a korlátozások megszűnése után milyen iramban indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt. Feltehetően gyorsan élénkülhet, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. Kérdés az is, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokart, vásárokat, de erre is kifejezetten jók a várakozások. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban.

A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban lévő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.   
 

A légi utasforgalom 1131 százalékkal nőtt


A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Májusban a légi utasforgalom 1131 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még így is mintegy 22,4 százalékkal elmarad a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 májusi szinthez képest.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés