5 millió német munkahelye szűnik meg, ha Oroszország leállítja a gázszállítást

2022. július 06. 10:16

89 százalékos importarányával Németország szinte teljesen függ a külföldi földgázszállításoktól.

2022. július 06. 10:16
null

A szakértők szerint nagy bajban lehet Németország

A nagy gazdasági szövetség számításai szerint az orosz gáz németországi elzárása az ország gazdasági teljesítményét is csökkentené 12,7 százalékkal, a nyersanyag azonnali elhagyása különösen keményen sújtaná az üveg-, vas- és acélipart; a veszteség ezekben az ágazatokban csaknem 50 százalékos lenne.

A bajor gazdasági szövetség (VBW) szerint Németország a 89 százalékos importarányával

szinte teljesen függ a külföldi földgázszállításoktól.

Az előző hét elején a németországi önkormányzati vállalatok szövetsége (VKU) arra figyelmeztetett, hogy az országban drasztikus energiaár-emelkedés várható, amely drasztikusan növelni fogja a csődbe ment vállalkozások számát.

„Ha rövid időn belül nem érkezik több gáz Oroszországból, akkor télen nagy problémáink lesznek. Rosszabb lesz, mint a Covid-19 járvány” – mondta Ingbert Liebing ügyvezető igazgató.

Liebling arra is figyelmeztetett, hogy

ha a gázáramlás leáll, a vállalatok kénytelenek lesznek részben vagy egészben leállni.

Németország számára továbbra is nagy problémát jelent a hazai gáztermelés hiánya, sőt, a gáztermelés folyamatosan csökken. A VBW tanulmánya szerint Németországnak sürgősen új gázforrásokat kell találnia, hogy hosszú távon függetlenebb legyen más országoktól. Az új gázforrások feltárása, fejlesztése és engedélyeztetése azonban legalább három évig tartó folyamat – állapította meg a VBW.

Az energiatakarékosság érdekében a VBW azt javasolta, hogy a szállodákban, éttermekben és a magánháztartásokban két fokkal csökkentsék a szobahőmérsékletet. Egy jelenlegi törvénytervezet szerint a villamosenergia-termelésben való megtakarítást szükség esetén akár válság idején is ki lehetne kényszeríteni. Az ilyen intézkedések segíthetnének megakadályozni, hogy a gyárak leállítsák a termelést és még nagyobb mértékben károsítsák a gazdasági teljesítményt.

Más európai országok gazdaságát is megingathatja az orosz gáz hiánya

Nem csak Németországot sújtaná az orosz gáz hiánya, több Európai ország – például Magyarország, Szlovákia és Ausztria – szintén megérezné a gázhiányt.

A földgázellátás drasztikus csökkenésének hatásait jól ismerik a nyugat-ausztrálok. 2008 június 3-án egyszerre vált használhatatlanná egy korrodált gázvezeték és robbant fel egy gázfeldolgozó üzem. Az üzem lezárása miatt Nyugat-Ausztrália gázellátásának nagyjából harmada esett ki két hónapra. Bár augusztus végén az üzem termelése vissza tudott állni a normál kapacitás kétharmadára, a teljes korábbi volument még év végén sem érte el a feldolgozott mennyiség.

A következmények természetesen drámaiak voltak. A gázárak természetesen növekedtek. Több vállalat vis majorra hivatkozva felmondta korábbi szerződéseit. Egy felmérés szerint

a cégek 12 százaléka küldte kényszerszabadságra dolgozói egy részét,

15 százalékuk pedig önkéntes szabadság kivételét javasolta alkalmazottjainak; a visszajelzések alapján három hónapos időtávon a vállalkozások 15 százaléka valószínűsítette, hogy be kell zárnia a boltot. A gázkínálat visszaesése csak 2008-ban 6,7 milliárd dollár veszteséget okozott Nyugat-Ausztráliának – derült ki Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének Makronómon megjelent elemzéséből.

Borítókép: MTI/Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ThunderDan
2022. július 07. 00:44
Európa egy elmegyógyintézet lett. Már egy Helmuth Kohl sem ismerne rá a kontinensre...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik