Biden bukni fog, jöhet Clintonék nagy visszatérése a Fehér Házba?

2022. július 7. 14:02
Joe Biden népszerűtlensége olyan méreteket öltött, hogy az elemzők máris azon gondolkodnak, kit lehetne helyette csatába küldeni a 2024-es választáson.

A jelenlegi elnök érezhetően és egyre nyilvánvalóbban nem tud megbirkózni sem a orosz-ukrán háború hatásaival, sem a tomboló inflációval. Biden tehetetlenségét már nem csak a republikánusok, de saját pártjának szavazói is egyre kínosabbnak és károsabbnak találják: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a demokraták mindössze 30 százaléka gondolja úgy, hogy az elnöknek újra kellene indulnia a Fehér Házért 2024-ben.

Süllyedő hajó

Douglas E. Schoen politikai tanácsadó a The Hillen megjelent véleménycikkében egy olyan lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amivel a Demokrata Párt megőrizheti az elnöki pozíciót. A megoldás szerinte nem más, mint Hillary Clinton személye. 

Schoen azzal érvel, hogy Biden és alelnöke, Kamala Harris népszerűtlensége (utóbbi saját táborában is kicsapta a biztosítékot, amiért sokak szerint nem volt képes határozottan kommunikálni az abortusztörvény módosításával kapcsolatos demokrata nézőpontot) törvényszerűen

a demokraták bukását fogja okozni nem csak a novemberi félidős választásokon, de borítékolhatóan a 2024-es elnökválasztáson is.

Mint írja, jelen pillanatban Hillary Clintonon kívül nincs is olyan egyéniség a demokratáknál, aki kellő erőt és határozottságot tud mutatni – nem mellesleg pedig vezetői tapasztalattal is rendelkezik. Az abortusztörvény ráadásul akkora belpolitikai vihart kavart az Államokban, ami Clintont – mint nőt és a nők jogait foggal-körömmel védő politikust – eleve óriási előnyhöz juttatja. 

A tét egyszerűen túl nagy ahhoz, hogy a demokraták ezen a süllyedő hajón maradjanak – fogalmaz Schoen, rámutatva, hogy a közelgő félidős választások még annál is nagyobb bukást fognak eredményezni a demokratáknak, mint a csúfos 1994-es és 2010-es évben, a republikánusok pedig szilárd többséget fognak szerezni a képviselőházban. 

Árnyékból a fényre

A szerző nem tagadja, hogy Trump ellenfeleként a legutóbbi elnökjelölti összecsapáson Biden jó választás volt, ám az azóta felmutatott teljesítménye alapján semmi nem predesztinálja arra, hogy megpróbáljon duplázni. Nem beszélve arról, hogy az

eleve alacsony támogatottsága saját pártján belül még drasztikusabban fog csökkenni a bukott félidős választások után – ez pedig gyakorlatilag már azt is lehetetlenné teszi, hogy a Demokrata Párt vezére és arca legyen.

Schoen szerint a szavazók olyan jelöltet keresnek, aki tapasztalt, hatékony és szakértői módon elkötelezett az őket leginkább érdeklő problémák – aktuálisan a nők jogai és a polgári jogok – iránt. „Clintonnak egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy a demokratákat egy sikeresebb útra vezesse” – írja, hozzátéve: egy, a napokban adott interjújában az egykori First Lady és külügyminiszter nem zárkózott el a 2024-es indulás lehetőségétől. 
„Clinton az egyetlen prominens demokrata, aki rendelkezik olyan tapasztalattal, kampány-infrastruktúrával, politikai know-how-val és szakmai múlttal, amivel képes megnyerni az általános választásokat.” – írta Schoen.

Borítókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, ez önmagában +5% a Republikánus pártnak, mindezt egy várhatóan katasztrofális félidős után. Nagyon helyes, ássák csak magukat minél mélyebbre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés