Makronóm: mélyponton a forint

A háború itthon is rombol: mélyponton a forint

2022. július 6. 12:33
Tegnap új mélypontra zuhant a forint az euróval szemben, hiába a jegybank múltheti kamatemelése: súrolta a 410-et, de ma már el is érte azt. Jelenleg nem lehet megmondani, hogy meddig fog gyengülni a magyar deviza, hiszen a gyengülés elsődleges okát külső sokk jelenti: a keleti szomszédunkban egyre elhúzódó háború.
Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

A forint nem csak az euróval szemben esett jelentősen, hanem összességében véve egy vezető devizákkal szembeni esés könyvelhető el. Tegnap óránként gyengült,és habár a hazai gazdaságpolitika közvetlen hatást tud gyakorolni a forint árfolyamára az Ukrajnában zajló egyre elhúzódó háború nevezhető meg fő okként.

A Magyar Nemzeti Bank múltheti rendkívüli kamatemelése sem szabott gátat a forint további erőteljes gyengülésének. Változatlanul negatív a nemzetközi befektetői hangulat a recessziós félelmek miatt, eközben pedig a dollár ismét erősödni kezdett az euróval szemben. A dollár erősödése általánosságban véve azt jelenti, hogy a többi deviza esik: így van ez a forint esetében is, a mai nap elérte a 410-es lélektani határt. A forint dollárral szembeni árfolyama mindeközben kerek 400 környékén jár. Ez utóbbi is történelmi csúcsként értelmezhető.

A forint euróval szembeni árfolyama ezzel 0,7 százalékkal haladja meg az előző napi jegyzést. Az elmúlt hónapokban a forint nagyságrendileg 15 százalékos sávban ingadozott. Ez a gyenge forint a széles ingadozási sáv miatt már az exportőröknek sem kedvező, habár alapvetően a gyengébb forint az exportálók malmára hajtja a vizet, ám ez csak bizonyos fenntartásokkal igaz. Az exportáló cégek számára ez a bizonytalanság azt jelenti, hogy lényegében használhatatlanok lesznek a cégek havi kimutatásai, hiszen átértékelődnek a vevői- és szállítói készletállományok, az árfolyamkülönbözet bőven meghaladja a havi eredményt. A nagyobb cégek számára ez nem is igazán jelent problémát, hiszen képesek egymás után megkötni fedezeti ügyleteiket, amellyel a forint drasztikus gyengülését időlegesen valamelyest képesek korrigálni. A kisebb cégek viszont jobban megérzik a bizonytalanságot: mivel a kisebb cégek többnyire az importban érintettek, megkísérlik a szerződéseik módosítását. 

Összességében a vállalkozások nem igazán tudnak mit kezdeni a gyenge forinttal, az energiaárakhoz hasonlóan megpróbálják kigazdálkodni. A nagyobb gyártó exportőröknek jelentős költségeik vannak forintban denominálva (pl. felhasznált energia, munkavállalók bére). A termelői szektor csak akkor lenne képes alkalmazkodni egy magasabb forintárfolyamhoz, amennyiben nem ingadozna ilyen széles sávon, több százalékkal naponta. Igazából nem az jelenti a problémát, hogy a forintárfolyam magas, sokkal inkább az, hogy ilyen széles sávon ingadozik.

A volatilitás azért jelent ekkora kárt a hazai gazdaság számára, mert a gazdaság egésze számára prioritás a kiszámíthatóság.

Mindezeket figyelembe véve már egy egész más értelmet kap Magyarország minél előbbi békét propagáló álláspontja. Ezzel sajnos egyelőre úgy tűnik kisebbségben vagyunk a nemzetközi térben, holott ezt kéne prioritásként kezelni: a háború elhúzódásával a konfliktus közvetlen közelében fekvő országok sínylik meg annak gazdasági hatásait. Az infláció, habár szerte a világon emelkedik, ezekben az államokban emelkedik a legdinamikusabban a háborúhoz való földrajzi közelségből adódóan. Elég csak a balti államokra tekinteni: 20 százalék környékén ingadozik az infláció.

A háború elhúzódása ezeket a negatív gazdasági hatásokat csak fel fogja erősíteni, így a lehető leghamarabb tárgyalóasztalhoz kell ültetni a háborúzó feleket, ugyanis senkinek nem lehet érdeke egy elhúzódó katonai konfliktus Európában, mely tönkreteszi az európai gazdaságot.

Borítókép: MTI/ Bruzák Noémi


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 283 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon drukkoltok, az látványos.
A 444 szinte ötömtüzeket gyújt. Végre bukik a Zorbán!!! DE MOST MÁR TÉNYLEG!

A dollár erősödik, minden más gyengül. Majdnem elérte az EUR/USD az 1:1-et.

Nem is csoda, ha a békeidőbeli realitásokat néznénk (infrastruktúra pusztulása, termelőüzemek kiesése, munkaerő csökkenése) nem bezuhant volna az árfolyama, hanem nem is váltanák azt.

dehogy bukik orbán. ahhoz nem elég fejlett magyarország.
de ettől még tény, hogy erről a forintárfolyamról, az ilyen szintű inflációról, és a megszorítások szükségességéről elsősorban orbán tehet (a választási költségvetése, az elvtelen és kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája és a leépített jogbiztonság révén)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés