Megélhetési válság a briteknél: a menzákról nem csak az eper és a dinnye tűnik el

2022. július 02. 10:38

Nagy Britanniában az emelkedő költségek miatt félő, hogy az iskolai étkeztetéssel foglalkozó cégek kénytelenek lesznek kilépni a szerződéseikből. A gyerekek már szeptembertől „rosszabb minőségű” ételekre számíthatnak, mivel a cégek olcsóbb lehetőségeket keresnek.

2022. július 02. 10:38
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A Guardian összeállításában megállapítja, hogy a növekvő költségek „jelentős nyomás alá helyezik” az iskolai étkeztetést, ami miatt attól tartanak, hogy egyes étkeztető cégek kénytelenek lesznek kilépni a szerződésekből a következő tanév kezdete előtt. Az élelmiszerárak 20 százalékos emelkedése, valamint a személyzeti és energiaköltségek növekedése miatt az ágazat arra figyelmeztetett, hogy

mivel az étkeztető cégek olcsóbb lehetőségeket keresnek.

A kormány által a hónap közepén bejelentett, az általános ingyenes iskolai gyermekétkeztetés (UIFSM) finanszírozásának 2,34 fontról 2,41 fontra történő 7 penny-s emelését az érintettek nem tartják elégségesnek, mivel az csak a kisiskolások és az általános iskola első két évfolyamába járó gyermekek számára vonatkozik, és egyébként is messze elmarad az inflációtól.

Az iskoláknak étkeztetési szolgáltatásokat nyújtó kisebb cégek állítólag „törésponton vannak”, mivel nem tudják kihasználni a nagyobb cégek méretgazdaságossági előnyeit, és jobban ki vannak téve az emelkedő költségeknek.

Elengedhetetlen az áremelés

A LACA, amely több mint 3 ezer iskolai étkeztetési szolgáltatót képvisel, és amelyek naponta 3 millió ebédet szállítanak 22 000 iskolába, arra figyelmeztetett, hogy szeptemberben néhány cégnek nehéz lesz megfelelni az iskolai étkeztetési előírásoknak a jelenlegi szintű kormányzati finanszírozás mellett.

„Tagjaink világossá tették, hogy az emelés nélkül nehezen tudják majd teljesíteni a szeptemberben az iskolai étkezési előírásokat. Sok gyermek számára ez az egyetlen meleg étel a nap folyamán, ezért minden eddiginél sürgetőbb, hogy az élelmezésvezetők elegendő finanszírozást kapjanak. Sok tagunk törésponton áll, az ágazatnak jelentős beruházásokra van szüksége" - áll a LACA közleményében.

„Mindenütt átlagosan 10-20 százalékos élelmiszerár-emelkedést tapasztalunk” – mondta Jacquie Blake, a LACA elnöke. „A konyhafőnökök országszerte küzdenek. Ez különösen igaz a kisebb vendéglátósokra, akik nem rendelkeznek nagy cégek méretgazdaságossági előnyeivel.

Tudjuk, hogy ez a helyzet a következő 6-12 hónapban csak rosszabb lesz, és valószínűleg rosszabb minőségű ételekhez fog vezetni."

Sok iskola már most is hozzájárul az ingyenes iskolai étkeztetés állami finanszírozásához, és a költségvetése más fejezeteiből pótolja ki a hiányt. Mások már félve tervezik a fizetős iskolai étkeztetés szeptemberi áremelését, hogy a költségeket továbbhárítsák.

Az áremelkedések azonban már most átformálják a menüt. Egy 60 darabos halpogácsás csomag ára 5,95 fontról 11,95 fontra emelkedett. A reggeli korábban ingyenes volt, most az iskola 40 pennyt kér érte. És szeptemberre Knight szerint a helyzet még rosszabb lesz.

Az iskolai étkeztetők nemcsak a magas alapanyagárakkal, hanem a munkaerő-felvétellel is küzdenek.

Számos cég kénytelen visszalépni egy általános iskolával kötött közétkeztetési szerződés újbóli folytatásától az alacsony finanszírozási szint miatt. Normális esetben a korábbi szerződéseket sikeresen teljesítő vállalkozó automatikusan újra jelentkezik. Most inkább csak azt mondják, hogy nem tudnak megfelelő bevételhez jutni.

A kormány szóvivője szerint az UIFSM 18 millió fontos támogatása segíteni fogja az iskolákat abban, hogy továbbra is ingyenes, egészséges és tápláló ebédet biztosítsanak 1,25 millió gyermek számára.  

Hogyan változik az iskolai étkezés a költségek csökkentése érdekében

Marhahús darált: A vendéglátósok vagy hüvelyeseket – például vörös lencsét – vagy fehérjepótlót adnak hozzá, hogy csökkentsék a költségeket és a darált hús továbbra is a kínálaton maradhasson.

Bárányhús: Lekerül az étlapról – túl drága.

Halrudacskák: A fehér halak ára megemelkedett, különösen mivel nagy részét orosz vizeken fogják, ezért a süllőt és a tőkehalat helyettesítik. „Meg kell szoknunk a szürke halrudacskákat”– mondta egy vendéglátós.

Gyümölcs: Az olyan drágább nyári kedvencek, mint az eper és a dinnye eltűnnek, és olcsóbb alternatívákkal, például almával és naranccsal pótolják.

Vásároljon britet: „Mindannyian britet akarunk vásárolni, ahol csak lehet” – mondta egy iskolai ételszállító – „de most már ott tartunk, hogy ez potenciálisan veszélybe kerülhet. Ha olcsóbban tudunk uniós forrásból származó csirkét vásárolni, akkor lehet, hogy ezt kell tennünk.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2xli
2022. július 07. 17:48
Nyáron 20fok, az hideg! hehe.
Trombitás Keresztély
2022. július 06. 23:37
Eper, dinnye, marhahús, bárányhús? A magyar iskolás gyerek meg örül, ha van krumplis tészta, finomfőzelék szója fasírttal, tarhonyás hús 20 gram hússal adagonként.
Frakk a macskák réme
2022. július 05. 20:01
Csak leskelődni jár iskola közelében.
Búvár Kund
2022. július 05. 19:59
Ezt biztos a londoni "saját" házadból irogatod..hehehe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik