Egyre mélyebbre csúszik San Francisco: a balos kormány szerint nincs mit tenni a drogosok és a tolvajok ellen

2022. július 03. 16:07

A város leghíresebb látnivalói mellett található egy hatalmas, szabadtéri drogbazár. Az utak mellett sátrak állnak, a drogfüggők pedig a járdaszegélyeken ülnek bódultan, bedrogozva, és zombiként ténferegnek az utcákon.

2022. július 03. 16:07
null

A drogdílerek általában kijelölnek egy területet, ahol fényes nappal árulják a szereiket.

„Ha véletlenül a Tenderloinon sétálsz, és nem érzed magad biztonságban, képzeld el, milyen érzés ott élni” – festette le a környéket Joel Engardio, a Stop Crime SF civil közbiztonsági csoport vezetője. „A Tenderloinban vannak az egyik legnagyobb arányban gyerekek. Tarthatatlan, hogy a gyerekeknek minden nap ezzel a pokollal kelljen szembesülniük.”

„A Tenderloin elszabadult” – mondta Tom Ostly, egy volt San Franciscó-i ügyész, aki korábban ott dolgozott, és a közelben lakik. „Soha nem volt még ilyen rossz a helyzet, mint most.”

A balos Chesa Boudin, akit múlt héten váltottak le San Francisco kerületi ügyészi posztjáról engedékeny politikája miatt, így érvelt: „Nem tudjuk megfékezni a Tenderloint sújtó problémákat.”

A káosz ellenére azonban meglehetősen egyszerű a képlet: egy illegális piacgazdaság működik a szemünk előtt. A Tenderloinban két szervezett bűnözői csoport uralkodik – az egyik a kábítószerre, a másik a lopásra összpontosít –, akik azért képesek fennmaradni, mert senki nem bünteti meg őket.

Szakértők szerint a város tehetne lépéseket az elszabadult bűnözés ellen, ennek ellenére mégsem történt előrelépés.

„Mindenki tudja, mi folyik itt, beleértve a zsarukat, a polgármestert és az ügyészt” – mondta Tom Wolf, egy felépülőben lévő függő. „Mindenki tudja, hogy ez egy szervezett csoport. Csupán csak úgy gondolják, hogy nem éri meg megállítani, mert úgysem fog változni semmi. Feladták a harcot.”

Hogyan is néz ez ki a valóságban?

A Tenderloinban kábítószert találni körülbelül olyan nehéz, mint kebabot rendelni egy ételkocsiról. Bármelyik sarkon találni dealert: „A zöld tabletták nagyszerűek! Van metamfetamin, heroin és crack is.”

A függők gyakran skizofréniában vagy depresszióban szenvednek, amit gyakran a met által előidézett bipoláris zavar okoz. A függők általában munkanélküliek, ezért jellemzően a „hivatásos bolti lopáshoz”, az úgynevezett „boostinghoz” fordulnak – állítja a ZeroHedge.

 A boosting „lényegében egy munka” a függők számára, mondta Kevin Domby hadnagy a kaliforniai autópálya-rendőrségtől. A függőségük táplálásához naponta akár 60 dollárt is be kell szerezniük. Mivel általában egy-két dollárt kapnak árucikkenként, függetlenül attól, hogy mennyit ér a lopott áru,

naponta akár 60 árucikket is el kell lopniuk.

Tenderloinban és a szomszédos negyedekben nagyjából nyolcezer hajléktalan él. Tom Wolf becslése szerint a Tenderloinban élő hajléktalanok közül körülbelül minden ötödik, azaz 1200 ember lop nap mint nap. Ez azt jelenti, hogy naponta több ezer, ha nem több tízezer árucikket lopnak el.

A drogfogyasztáshoz és a kábítószer-kereskedelemhez hasonlóan gyakorlatilag

a bolti lopást is dekriminalizálták San Franciscóban,

és néhány üzletlánc ki is vonult a városból – írta meg korábban a Makronóm. San Francisco zűrös helyzete nem újkeletű, több felvétel is készült arról, hogy hogyan lopnak a városban.

A 2014-ben elfogadott kaliforniai 47-es javaslat a 950 dollárnál kisebb értékű árucikkek bolti lopását bűncselekményről vétségre csökkentette, így a lakosok (akik nem feltétlenül csak drogosok) még azt is megúszták, hogy kiraboltak egy Louis Vuitton üzletet.

Nem javul a helyzet

Ostly – akit Boudin a hivatalba lépése utáni napon rúgott ki – úgy véli, hogy a Tenderloinban elharapózó bűnözés kilencven százalékban Boudin hibája. Tung, aki 2019-ben sikertelenül indult Boudin ellen, azt mondta: „San Francisco teljesen elvesztette a büntetőeljárás elrettentő mivoltát. El kell érnünk valahogy, hogy az emberek ne kövessenek el bűncselekményt. Az emberek mérlegelik, hogy mi fog történni, és San Franciscóban semmi sem fog történni veled – akkor sem, ha drogot árulsz, és még akkor sem, ha betörsz boltokba vagy házakba”.

Randy Shaw, a Tenderloin Housing Clinic vezetője nem rajong Boudinért, de szerinte a város polgármestere és a rendőrség felelős a környékbeli problémákért. „A rendőrség már az 1980-as évek óta hibáztatja az ügyészeket, ez nem újdonság” – mondta.

Joel Engardio a Stop Crime SF-től szintén megdöbbentőnek tartja a helyzetet. „Ha nem tartóztatják le és nem vonják felelősségre a dílereket, még több ember fog meghalni” – mondta. „Nem hiszem, hogy büntetőeljárást kellene indítanunk a fogyasztók ellen. A felhasználóknak segítségre és kezelésre van szükségük. De a dílerek minden alkalommal, amikor fentanilt adnak el, emberölést követnek el.”

Borítókép: MTI/EPA/Justin Lane

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. szeptember 22. 16:58
Éppen ahogy KaLácsonyék, Pikólyék, és Notebookmüllerék elképzelik Budapest jövőjét, és ahogy minden intézkedésük pontosan ebbe az irányba mutat. "De a dílerek minden alkalommal, amikor fentanilt adnak el, emberölést követnek el." Akkor ezt az egyet támogatni kellene. Ha elfogynak a kliensek, elfogynak a dealerek is.
eresgé
2022. szeptember 22. 16:57
SF 10 éve ilyen. Annál nincs mélyebben. 4 éve mikor legutoljára voltam ott kis javulást láttam mert a szombat esti 'buli' után legalább a belvárosban hentergő drogos után nem csak a tűket hanem azt is eltakarították ami kijött belőlük alul (nem vicc). Mondjuk a BART (helyi gyorsvasút hálózat) egyik peronjának lépcsőjén azért azért ezt a tisztaságot nem sikerült még elérni.. No ilyen ez a liberális utópia. Persze a felső középosztálybeli libsiket ez nem zavarja az ö Elysium szerű luxusgettóikba földi halandó nem megy be ha mégis akkor 10 év börtön...
Akitlosz
2022. szeptember 22. 16:57
Az egy ilyen ország, ott a kultúra és az identitás része a bűnözés. Együtt kell vele élni, egyéb lehetőség hiányában. Maga az államhatalom támogatja és serkenti a bűnözést. Dracula gyorsan felszámolná a bűnözést, nem humánusan, nem igazságosan, de hatékonyan.
Brüsszelidemokrata
2022. július 12. 19:26
Világ egyik legdrágább városa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik