Már a németek is tudják: ők veszítenek a legnagyobbat, ha leáll az orosz gáz

2022. július 1. 12:39
Aligha van olyan ipari ország, amelyik jobban szenved az energiaár-sokk miatt, mint Németország. Különösen Európán kívül voltak eddig mérsékeltek a válság következményei. Az energiaárak jelentős emelkedése súlyosan érintheti a német vállalatokat – állapítja meg egy német gazdaságkutató tanulmányában. Akár 13 százalékos gazdasági visszaesést is jósolnak az orosz ellátás azonnali leállítása esetén.

A tanulmány szerint Németország energiaellátása nemzetközi összehasonlításban is különösen sérülékeny – mind az árak emelkedése, mind az ellátási szűk keresztmetszetek esetében. A mannheimi székhelyű ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy Németország Hollandiával együtt a „magas ár szigetévé” válik az áramellátás szempontjából. Az elemzés szerint

Németország Olaszországgal együtt különösen érzékeny az ellátási hiányra.

A ZEW szerint ez veszélyezteti a versenyképességet, és nem teszi attraktívvá Németországot a magas energiafogyasztású iparágak számára. A Family Business Foundation megbízásából készült tanulmányban a ZEW 21 iparosodott ország energiaellátását vizsgálta abból a szempontból, hogy a gazdaságok mennyire szenvednének az áremelkedés és az ellátási szűk keresztmetszetek miatt. A közgazdászok 16 uniós tagállamot, valamint az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Svájcot hasonlították össze.

A tengerentúli áremelkedések alacsonyabbak

A tanulmány szerint a három nagy, nem európai gazdaság ellátásbiztonságát egyáltalán nem veszélyezteti az ukrajnai orosz invázió. Az ottani áremelkedés eddig „rendkívül mérsékelt volt, vagy egyáltalán nem történt meg” – írják.

Európában az országok túlnyomó többsége kevésbé sebezhető az energiaellátás hiányával szemben, Németország viszont különösen függ az orosz gáztól.

„Az energiaválság áram- és gázár hatásai nagyrészt az európai helyszínekre korlátozódnak”

– magyarázta a tanulmány szerzője, Friedrich Heinemann. „Európán belül szembetűnő különbségek vannak. Németország Hollandiával együtt egyre inkább magas árú szigetté válik.” – mondta. A ZEW elemzése szerint Franciaországban és Svájcban nem emelkedtek jelentősen a villamosenergia-árak.

A jólétünk forog most kockán

A gáz adagolása esetén a legnagyobb károkat a fémfeldolgozás, üvegipar, a vegyipar és a papíripar szenvedné el,

de az élelmiszeripar és a textilipar is megérzi a gázellátás leállásának hatásait. A ZEW szerint más ágazatokban sem lehetett kizárni, hogy jelentős károkat szenvednének el az elsődleges termékek hiánya miatt.

A Prognos kutatóintézet is hasonló eredményekre jutott. Szerintük a földgáz szűk keresztmetszete dominóhatást okozna, ami nagyon érzékenyen érintené az egész értékláncot.

Az ellátási láncokban fellépő zavarok körülbelül háromszoros hatást gyakorolnának az összes iparágra, összehasonlítva a közvetlen következményekkel. Ők úgy vélik, összességében 193 milliárd eurós hozzáadott értékvesztés veszélye áll fenn az év második felében.

Amennyiben tovább tart a hiány, aligha kerülhető el a munkanélküliség növekedése sem.

A Prognos vezető közgazdásza szerint alábecsülték Németország függőségét az orosz gáztól. A földgáz mintegy felét védett fogyasztók fogyasztják – ide értve a fogyasztókat, a kórházakat vagy a szociális intézményeket. Ez az igény 93 százalékig fedezhető. Másrészt a nem védett fogyasztók, köztük az ipar is, a szükséges gáz kevesebb, mint felét kapná meg.

„A tengerentúli versenytársaknak nincs problémájuk. Az európai versenytársak pedig az alacsonyabb fogyasztási volumenek miatt gyorsabban tudják átszervezni a működésüket.” – foglalta össze Rainer Kirchdörfer, az FBF alapítvány elnöke.

Mind a Family Business Foundation, mind a ZEW a német kormányhoz fordult: „Az ország gazdaság- és energiapolitikájának választ kell találnia arra a kérdésre, hogyan lehet fenntartani Németország versenyképességét az energiaigényes vállalatok számára”.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hitler óta lassult a felfogásuk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés