Makronóm: Már majdnem hadiállapot

Az orosz kormány különleges jogosítványokat kér a katonai műveletek biztosítására

2022. július 1. 18:49
Az orosz kormány törvénytervezetet dolgozott ki az orosz csapatok külföldi műveleteinek támogatására. A végrehajtó hatalom különleges jogköröket szeretne a műveletek idejére, beleértve a mozgósítási kapacitások újraaktiválását és bizonyos termelőüzemekben a munkafeltételek módosítását „a megállapított munkaidőn kívüli”. A vállalatoknak tilos lesz megtagadniuk az áruk és szolgáltatások nyújtására irányuló állami szerződések megkötését.

A törvényjavaslatot az orosz Állami Duma elé terjesztették. Javasolják a „Védelemről” szóló törvény módosítását a következő cikkely beillesztésével: „Az Orosz Fegyveres Erők, más csapatok, katonai alakulatok és szervek terrorizmusellenes és egyéb műveletek végrehajtásának biztosítása az Orosz Föderáció területén kívül”.

Az indoklás szerint

a cikkely „a Donyecki Népköztársaság, a Luhanszki Népköztársaság és Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai műveletre” is vonatkozik. 

Azt is megjegyzik, hogy ilyen körülmények között „rövidtávon fokozottan szükség van a fegyverek és katonai felszerelések javítására és a logisztikai ellátásra”. A kormány ezért különleges gazdasági intézkedéseket kíván hozni.

Milyen hatásköröket akar az orosz kormány

  • különböző tevékenységek végzése (részletek nincsenek megadva);
  • a mozgósítási kapacitások és létesítmények ideiglenes újraaktiválása;
  • anyagi eszközök felszabadítása az állami tartalékból;
  • a munkaügyi jogi szabályok sajátosságainak meghatározása az egyes szervezetekben, beleértve „a megállapított munkaidőn kívüli, éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkavégzést, valamint az éves fizetett szabadság kiadását”;
  • egyetlen beszállítótól történő közbeszerzések lebonyolítása az államvédelmi megrendelés teljesítése és a készletek felhalmozása érdekében.

A javaslat szerint tehát az orosz kormány határozata esetén a jogi személyek, függetlenül szervezeti és jogi státuszuktól vagy tulajdonformájuktól, nem tagadhatják meg az állammal a szerződéskötést. A szerződések az Orosz Föderáció területén kívüli terrorizmusellenes és egyéb műveletek támogatására az Orosz Fegyveres Erők, más csapatok, katonai alakulatok és szervek által történő áruszállításra, munkavégzésre és szolgáltatásnyújtásra vonatkozó megállapodásokat érintik.

Február 24. óta Oroszország Vlagyimir Putyin elnök utasítására „katonai műveletet hajt végre Ukrajnában”. Mindeddig ódzkodott kimondani a hadiállapotot, ami számára jóval nagyobb jogköröket biztosítana, köztük a katonai mozgósítás lehetőségét is. Most sem hirdetik ki a hadiállapotot, viszont olyan jogköröket szerez az orosz kormány, ami béke idején egyáltalán nem szokványos.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés