Nincs aki itthon dolgozna: Vietnámból is hozat be munkaerőt a hazai legnagyobb vegán étteremlánc

2022. július 3. 17:05

Írta: Takács Zsolt
Nagy tervekről számoltak be 2021 elején a Las Vegan’s alapítói, de a bizonytalan gazdasági helyzet megváltoztatta az irányt. Az alapanyagok ára 50 százalékkal, az energiaárak akár háromszorosára is nőttek, de a magyar vállalkozás nem adja fel és tovább nyit a piac felé: 2022 nyarán indul el a franchise rendszerük és 2022 végére a gyártókapacitásaik már elegendőek a kiskereskedelmi láncok ellátásra is.

2021 elején készített interjúban azt mondták, hogy 3-5 éven belül 100 európai éttermet szeretnének nyitni. Milyen fázisban van ez a terv?

Papp Péter (P.P.): Nagyon gyorsan változik a piac, így át kellett alakítanunk a stratégiánkat. Az elmúlt egy évben azon dolgoztunk, hogy válságállóbbá tegyük a vállalkozást. Óriási terveink voltak 2022-re, de az infláció miatt be kellett húzni a féket és más, biztonságosabb szemszögből kell megközelíteni a fejlődést.

Ilyen bizonytalan környezetben nagyon nehéz és kockázatos bármibe belefogni.

Milyen mértékű árnövekedést tapasztalnak?

P.P.: Az alapanyagaink átlagára 50 százalékkal nőtt fél év alatt.

Mekkora mértékű emelést fogadnak el a vendégek?

Hajdler Bianka (H.B.): Nagyon nehéz megállapítani. 15 százalékos áremelést hajtottunk végre, ezt elfogadták, de ez sajnos még csak a kezdet.

A húsmentes, növényi alapanyagból készült termékek ára nagyobb mértékben nőtt, mint a húsoké?

P.P.: Hússal nem dolgozunk, így arra nincsen rálátásunk, de a növényi alapú termékek ára jelentősen megnőtt. Ennek elsődleges okozója a műtrágya drágulása és a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerőhiány. Egyre nehezebb lesz dolgozni ilyen inflációs nyomás mellett.

Van olyan egységünk, ahol a havi villanyszámla 200 ezer forintról 650 ezer forintra nőtt.

H.B.: Sajnos még nem látjuk a végét az áremelkedésnek és kíváncsian várjuk, hogy a piac milyen mértékben tudja lekövetni az árnövekedést, de számítunk a kínálat csökkenésére.

A háborúnak van közvetlen hatása a vállalkozás működésére?

P.P.: A szezon elején volt, mivel jelentősen lecsökkent a turisták száma, de ez mostanra részben rendeződött.

Mik az új tervek és kilátások ebben a bizonytalan gazdasági környezetben?

H.B.: A saját éttermek nyitása helyett arra törekedtünk, hogy a központot fejlesszük és minél több franchise partnert tudjunk kiszolgálni. Ezenfelül nagyon sokat foglalkozunk olyan termékek kifejlesztésén és gyártásán, amiket kiskereskedelmi forgalomba hozhatunk.

Fotó: Ficsor Márton

P.P.: Az elsődleges célunk, hogy egy év alatt legalább öt franchise partnerünk legyen.

Már vannak partnerek?

P.P.: Még nincsenek. Ezúton szeretnénk bejelenteni, hogy elindult a franchise rendszerünk.

A budapesti éttermek is mind saját üzemeléssel működnek?

H.B.: 7 fővárosi Las Vegan’s éttermünk van és mindegyik saját üzemeltetésű. Úgy gondoljuk, hogy a budapesti keresletet kiszolgáltuk, ideje nyitni a vidék felé is, de azt már csak franchise rendszerben.

P.P.: Egy év alatt 2 új éttermet nyitottunk. Az egyiket az Allee-ban a másikat pedig az Etele plázában.

Milyen évet zártak 2021-ben?

P.P.: A korlátozások ellenére is a legerősebb gazdasági évünk volt a tavalyi. Az idei év még erősebbnek látszik, feltehetőleg már júliusra elérjük a 2021-es számokat árbevételben, a költségoldala szintén máshogy alakul.

Nem okozott nehézséget a munkaerőhiány az új egységek nyitásakor?

H.B.: Az elmúlt két év legnagyobb kihívása az, hogy jó és megfelelő mennyiségű munkavállalót találjunk. Nagyon sokan elhagyták a szektort és nem is tervezik a visszatérést, mivel már nem bíznak benne és a nyári diákmunkások száma is elenyésző. A problémák áthidalására harmadik országból rendeltünk munkaerőt.

Honnan?

 P.P.: Elsősorban Ázsiából, azon belül is inkább Vietnámból kölcsönzünk munkaerőt. Volt már erre példa tavaly is, de most 12 személyt kértünk a szezon elején, akik még nem érkeztek meg, mert nem kapták meg a vízumot, mivel

a hatóságokra jelentős terhet ró az Ukrajnából érkező menekültek fogadása.

Olcsóbb az Ázsiából kölcsönzött munkaerő, mint a hazai?

H.B.: Összeségében kicsit még drágább is, mert óriási jutalékot kérhetnek a közvetítőcégek. Kénytelenek vagyunk lépni, mivel itthon már nincs, aki dolgozna.

Egy év alatt is nagyon sok új versenyző léphet piacra. Nőtt a verseny?

P.P.: Szerencsére nem, továbbra is kicsit kiaknázatlan terület a vegán piac. Az egyetlen igazi változás, hogy egyre több hagyományos étterem alakított ki vegán menüsort és ezzel versenyt teremtettek a legnagyobb vásárlócsoportban: a flexitáriánusok között.

A flexitáriánus (vagy más néven szemi-vegetáriánus) egy félig vegetáriánus étrend, azaz amikor valaki elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, de alkalmanként kis mennyiségben húst is eszik, elsősorban halat, ritkábban minőségi fehér vagy vörös húst.

Említették a kiskereskedelmi termékeket is. Nem a nagy gyártók uralják és fedik le ezt a piacot?

P.P.: A mi termékeink inkább hiánypótlóak. Nagyon kevés zöldségfasírt van forgalomban és azok is túlárazottak.

A tavaly készített interjúban beszéltek arról, hogy a magyar alapítású Tőkeportálon keresztül pénzt vonnának be. Sikeres volt a tőkeművelet?

P.P.: Sikeres volt a tőkebevonás. A minimum cél 130 százalékát teljesítettük. 230 kisbefektetővel és 100 millió forinttal bővültünk.

Mire fordították a befolyt összeget?

P.P.: Gyártási technológiák fejlesztésére és a vállalkozás működésének optimalizációjára.

Saját gyártóüzemük van?

H.B.: Igen. Lesz olyan termék, amit kiadunk bérgyártásba, de alapvetően házon belül oldunk meg mindent.

A jelenlegi kapacitás mellett saját üzemünkből 25 üzletet tudnánk kiszolgálni.

A koronavírus elején nyitottak új egységet a Római parton. Sikeres éveket zárt?

P.P.: Nagyon jó és sikeres rendezvényeket tartottunk már itt a Miamorban. Nagyon szeretik a családok és a cégek is az ételudvart. Ide folyamatosan várjuk a rendezvényeket.

H.B.: Az egyetlen nehézséget a szezonalitás okozza, de pont olyat hoztunk létre, amit eleinte akartunk és a számok is azt mutatják, hogy jól fektettünk be.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés