Arra kérték Muskot, hogy fejezze be az ámokfutást a Twitteren: ki is rúgták őket

2022. június 21. 9:40
Túl sok volt nekik Musk twitteres idétlenkedése, a szexuális zaklatás vádja pedig végképp kicsapta a biztosítékot a SpaceX munkavállalóinál, akik nyílt levélben fogalmazták meg aggályaikat főnökük viselkedésével kapcsolatban. Nem kellett volna.

Elon Musk munkatársai egy olyan belső, de nyílt levelet fogalmaztak meg a Spacex-nél, amelyben arra kérik a milliárdost, hogy fejezze be a bohóckodást a Twitteren, mert viselkedése kellemetlen és rendkívül méltatlan a céghez. Az közismert tény, hogy a világ leggazdagabb embere óriási homokozónak látja a Twittert, ahol kénye-kedve szerint játszadozhat, gúnyolódhat, vagy éppen befolyásolhatja a tőzsdei árfolyamot, amióta azonban bejelentette, hogy szándékában áll megvásárolni a vállalatot, teljesen elszabadult hajóágyú módjára viselkedik.

A levélben – amelyet mintegy 2600 SpaceX-es alkalmazott kapott meg – az aláírók, akiknek neve nem ismert, úgy fogalmaztak: Musk tweetjei és hozzászólásai méltatlanok a céghez, ezért arra kérik az igazgatótanács tagjait: hassanak rá, hogy egy kicsit vegyen vissza az önfényező kinyilatkoztatási rohamaiból és ízléstelen megnyilvánulásaiból. Ahogyan fogalmaztak:

miután Musk a vállalat arca, minden mondatát úgy lehet értelmezni, mint a SpaceX hivatalos véleményét, pedig ez messze nem igaz.

„Rendkívül fontos, hogy világossá tegyük: üzenetei nem tükrözik a vállalat egészére vonatkozó értékrendet és hivatástudatot” – írták, hozzátéve: a cég vezetésének mindent el kell követni, hogy Musk személyes megnyilvánulásai elkülönüljenek a SpaceX kommunikációjától. 

Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Musk, élesen szembefordulva a demokrata párttal, markáns és agresszív politizálásba kezdett a Twitteren, vegyítve nézeteit a Tesla és a SpaceX híreivel. Az sem segített sokat a helyzeten, hogy a főnökkel kapcsolatban nemrégiben robbant ki egy elég kínos szexuális zaklatási botrány, amely során 250 000 dollárral próbálta befogni egy alkalmazottja száját, akinek egyébként egy lovat akart adni szexuális szolgáltatásért cserébe. Musk viccet csinált a dologból a Twitteren, a poén azonban érthető módon nem tetszett mindenkinek a SpaceX-nél, főleg úgy, hogy a hírek szerint a hallgatási díjat a vállalat zsebéből fizették volna ki.

A levelet az információk szerint mintegy százan írták alá. Nem kellett volna, ismerve a főnök legendásan jó hozzáállását a szervezeti kultúrához és a saját alkalmazottaihoz. Musk ezúttal sem hazudtolta meg önmagát: szó nélkül rúgta ki a levél megfogalmazóit és aláírót. Gwyenn Shotwell, a SpaceX ügyvezetőjének hivatalos indoklása szerint a levél összezavart és megfélemlített más alkalmazottakat, különösen azért, mert „arra akarta kényszeríteni őket, hogy írjanak alá valamit, ami nem is tükrözi a véleményüket”. Shotwell az alkalmazottaknak írt emailben hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek kéretlen leveleket küldözgetnek a munkatársaknak, ráadásul mindezt munkaidőben teszik. „Összpontosítsanak a munkájukra és a SpaceX-re. Így jutunk el a Marsra” – fogalmazott. 

A SpaceX hivatalosan nem válaszolt arra a kérdésre, pontosan hány munkavállalóját rúgta ki a levél miatt.

Mindenesetre elgondolkodtató, hogy Musk, aki saját elmondása szerint azért akarja megvásárolni a Twittert, hogy a szabad véleménynyilvánítás legnagyobb platformjává tegye,  a saját cégeinél még a szakszervezet szó hallatán is dührohamot kap, és folyamatosan kirúgással fenyegeti az alkalmazottait. Ha pedig éppen nem fenyegeti, akkor ki is rúgja őket. Éppen a véleményük miatt. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagy dolog, hogy egyesek ki mernek énekelni a liberális kánonból.
Nem sok példa van rá. De vannak még egyéniségek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés