Kína védelmi vezetője: „Peking a végsőkig harcolna azért, hogy Tajvan ne lehessen független”

2022. június 18. 9:45
Wei Fenghe visszautasította Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter „rágalmazó” vádját, miszerint Kína regionális instabilitást okoz. Azt mondta: Peking csupán azért küzd, hogy újraegyesítse országát és Tajvant.

 

„Harcolni fogunk a végsőkig”

„Tajvan függetlenségi törekvése egy zsákutca” – jelentette ki Wei Fenghe kínai védelmi miniszter előző héten a szingapúri Shangri-La Párbeszédben.

„Ha bárki el meri választani Tajvant Kínától, nem fogunk habozni, harcolni fogunk. A végsőkig fogunk harcolni, mert ez Kína egyetlen lehetősége” – figyelmeztetett Wei.

Kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kritizálta Kínát, amiért „agresszívan ismerteti a területi követeléseit.”

„Tanúi vagyunk a provokatív és destabilizáló katonai tevékenységeknek Tajvan közelében, az elmúlt hónapokban rekordszámban és szinte minden nap láthatóak a PLA (kínai hadsereg) repülői Tajvan közelében” – mondta Austin ugyanezen a szingapúri konferencián.

Kína azt mondja, hogy nem fogja sarokba szorítani az USA

Wei felszólította Washingtont, hogy „hagyjon fel Kína befeketítésével és az ország érdekeinek károsításával.”

Azt mondta, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok kritikus és döntő fordulóponthoz érkeztek. „A konfrontáció sem a két országnak, sem a világnak nem lesz előnyös” – figyelmeztetett Wei.

Wei szerint az USA többoldalú partnerségre törekszik az indo-csendes-óceáni országokkal – ez pedig arra enged következtetni, hogy

 az USA megkísérli Kína sarokba szorítását.

 – állítja a DW hírportál.

„Egyetlen ország sem kényszerítheti rá akaratát másokra, vagy zsarnokoskodhat másokkal a multilateralizmus álcája alatt” – mondta Wei.

Amerikai-kínai feszültségek Tajvan miatt

A Tajvan és Kína között a feszültség folyamatosan fokozódik, különösen a sziget légvédelmi azonosító zónájába egyre gyakrabban behatoló kínai katonai repülőgépek miatt.

Austin nemrégiben azt is elmondta, hogy Washington továbbra is elkötelezett az „egy Kína-politika” mellett, amelynek értelmében az Egyesült Államok csak formálisan ismeri el Pekinget, de informális kapcsolatokat és védelmi kapcsolatokat tart fenn Tajpejjel.

Wei azonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem tartja magát ehhez a politikához, mondván, hogy „folyamatosan kijátssza a Tajvan-kártyát Kína ellen.”

Austin szerint az USA továbbra is teljesíti a Tajvannal szemben vállalt kötelezettségeit.

„Ez magában foglalja Tajvan támogatását a megfelelő önvédelmi kapacitás fenntartásában” – mondta Austin.

Borítókép: MTI szerkesztett


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze mindezt "láthatatlanul" tehetné csak meg, különben az USA egyből kiterjesztetné a szankciókat Kínára is. De rengeteg lehetősége lenne persze harmadik országokon keresztül haditechnika átadására, valószínűleg már az is nagy segítség lenne, ha rakétavezérlő csipeket és szenzorokat adnának át, robbanófejet, hajtóművet- hajtóanyagot és rakétatestet tudnak az oroszok is gyártani, ezek meg kevés helyet foglalnak, valószínűleg több ezer rakétányi elfér egyetlen konténerben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés