Ukrajna energiaterroristaként zárná el a gázcsapokat, veszélyben lehet egész Európa

2022. június 10. 23:08
Az Ukrajnáért folytatott harc május elején a csatatereken kívül is zajlott: Kijev elzárt egy orosz földgázvezetéket, amely az európai háztartásokat és az ipart látja el.

Ukrajna földgázvezeték-üzemeltetője május 11-én közölte, hogy leállítja az orosz szállítmányokat a szohranyivkai mérőállomáson keresztül.

A Nyugat-Európába irányuló orosz gáz körülbelül egyharmada Ukrajnán keresztül halad át, bár egy elemző szerint a közvetlen hatás korlátozott lehet, mivel a gáz nagy része átirányítható egy másik vezetékbe. Az orosz állami Gazprom óriásvállalat közölte, hogy 

az Ukrajnán keresztül Európába áramló gáz mennyisége május 12-én 25 százalékkal csökkent az előző napihoz képest.

Az Európai Unió – azért, hogy megbüntessék Oroszországot – arra törekszik, hogy megszüntesse az orosz energiától való jelentős függőségét az otthonok fűtése és az ipar üzemanyagellátása terén.

„Az Európai Unió azonban némi ellenállásba ütközött, különösen Magyarország részéről, amely szerint gazdasága jelentős csapást szenvedne, ha az orosz energiaellátás megszűnne” – tett említést országunkról a Voanews hírportál. 

Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai Üzletágának vezetője szerint bár Ukrajna azt állítja, hogy már öt éve nem használ orosz gázt, ez gyakorlatilag csak papíron igaz:


Úgy tűnik, Ukrajna kijátssza az összes szankció-kártyáját – eddig csak fenyegetőzött, de a cél érdekében a gázszállítás korlátozása sem akadály az országnak annak ellenére, hogy egész Európát veszélybe sodorhatja. Hortay Olivér a Hír TV-nek adott interjúban ismertette a részleteket:


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés