Digitális demokrácia – szavazás a blockchainen

2022. június 5. 8:42
A Fintech Világa – Blockchain Percek legútóbbi adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a blockchain alapú szavazási rendszerekről beszélgetnek, valamint arról, hogy a technológia hogyan tehetné transzparenssé és hatékonnyá a választásokat.

Fintech Világa – Blockchain Percek egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast a blokklánc technológiák világáról. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és más blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig ismeretlen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia gyorsan fejlődő világában. A blockchain technológia alapjait a legújabb híreken és a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül mutatjuk meg.

Országgyűlési vagy önkormányzati választások idején gyakran hallani ellenőrizhetetlen történeteket különböző csalási kísérletekről, a szavazatok megvásárlásáról vagy meghamisításáról. A blockchain decentralizálja és gyorsítja a szavazatszámlást, visszakövethetővé és ellenőrizhetővé teszi a leadott voksok hitelességét, de vajon mondhatjuk, hogy demokratizálja választásokat? Néhány nemzet, például Oroszország már kísérletezett a blokklánc-szavazással. A Peak tanácsadója összegzi, hogy mit tanulhatunk ezekből a próbálkozásokból és melyek azok a választási kérdések, amelyekre a technológia nem, csak a társadalmi változás kínálhat megoldást.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés