Orbán Viktor nincs az első tízben

Még több beszéd, élő kommunikáció és Macron: hogyan töltötte Putyin elnökségének 18. évét

2022. május 17. 10:09
Az orosz gazdasági portál a Kommerszant külön cikket szentelt Vlagyimir Putyin államfő ügy- és feladatsorának hagyományos elemzésére. A tanulmány kizárólag a www.kremlin.ru weboldalon közzétett hivatalos információkat használta fel. Mindenesetre európai szemmel meglehetősen szokatlan megközelítés egy államelnök munkájának megítéléséhez.

Úgy tűnik ez Oroszországban megszokott, hiszen a Kommerszant már nem először elemzi az elnök munkáját: merre is járt, kivel beszélgetett, miről és hogyan. Megállapították, hogy a 18. elnöki évében Vlagyimir Putyin gyakrabban találkozott személyesen az emberekkel, hosszabb beszédeket mondott, és folytatta a külföldi utazásokat, de továbbra is inkább a telefonálást preferálta.

309 munkanap

Vlagyimir Putyinnak 2021. május 7-től 2022. május 7-ig, a hivatalos menetrend szerint 309 munkanapja volt,

ami kiteszi a naptári év 84,6 százalékát. Egy évvel korábban az elnök 306 napot dolgozott. Az elmúlt tíz évben a legmegterhelőbb a negyedik elnöki ciklus első éve volt 314 munkanappal (86%).

Vlagyimír Putyin munkájának intenzitása az elmúlt tíz évben

Az első sor mutatja a munkanapok számát, a második sor az ügyek számát, a harmadik sor a munkanapok arányát a teljes évhez képest, a negyedik sor pedig a munka intenzitását, azaz hány ügy jutott egy munkanapra.

 

Az elnöknek 56 szabadnapja volt. Szeptemberben dolgozott a legkevesebbet (23 munkanap), de Szibériában nem csak pihent Szergej Sojgu védelmi miniszter társaságában. Vlagyimir Putyinnak március volt a legforgalmasabb hónapja: 28 munkanap alatt 86 ügyet intézett el (több mint hármat naponta).

822 eset

Összességében Vlagyimir Putyin 822 ügyet oldott meg, ami átlagosan napi 2,6 esetet jelent.

Összehasonlításképpen: a jelenlegi elnöki ciklus első évében 994 eset volt (3,2 eset naponta), a másodikban – 925 (3 eset naponta), a harmadikban pedig a járvány miatt az esetek száma 737 (napi 2,4 eset).  

Ugyanakkor a találkozók nagy része fizikai érintkezés nélkül zajlott, az elvégzett feladatok sorát a telefonbeszélgetések vezették. A tavalyi hívások továbbra is az első helyen maradtak. Emellett nőtt azon ülések száma, amelyeken az elnök személyesen vett részt, megnégyszerezte a szertartások és a médiával való interakciók számát.

Vlagyimir Putyin továbbra is foglalkozott az újságírással, három hosszú cikket is írt:

"Nyitottnak lenni a múlt ellenére" (a Nagy Honvédő Háborúról), "Az oroszok és az ukránok történelmi egységéről" és az "Oroszország és Kína: stratégiai partnerség a jövő" című munkákat.

212 telefonhívás

Az elmúlt évben Vlagyimir Putyin újra rekordot döntött a telefonhívások számában – 212, ez tette ki az elnök összes tevékenység egynegyedét. Legtöbbjük márciusban volt – 41, akkor szinte naponta zajlottak telefonbeszélgetések más országok vezetőivel, amelyek az ukrajnai különleges katonai művelethez kapcsolódtak.

 

Vlagyimir Putyin telefonos körének elemzése kimutatta, hogy elnöki pályafutása kezdetéhez képest negyedére csökkentette az Amerikával folytatott beszélgetéseit, de sokkal gyakrabban kezdett el telefonálni a Közel-Keletre. Az előző évhez képest nőtt a telefonbeszélgetések száma Nyugat-Európa és Ázsia vezetőivel is.

Hat év után először változott meg a Vlagyimir Putyinnal való telefonos kommunikáció abszolút vezetője:

a lista élén Emmanuel Macron francia elnök áll,

aki leváltotta török ​​kollégáját, Recep Tayyip Erdogant. A francia vezetővel folytatott 22 telefonbeszélgetésből 13 beszélgetés 2022 februárjában és márciusában zajlott, és a nemzetbiztonságról és az Ukrajna körüli helyzetről szólt.

A második és a harmadik helyen Nikol Pasinjan örmény miniszterelnök (17.) és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök (15.) áll. Összehasonlításképpen: az első ciklusban az Orosz Föderáció elnökének fő beszélgetőpartnerei Ukrajna, Leonyid Kucsma, az Egyesült Államok feje, George W. Bush és Franciaország, Jacques Chirac voltak.

Az idei listán még jelen van a török, a kazah, az azerbajdzsán, a tádzsik, az üzbég, a német és az izraeli vezető. 

Meglepődhetünk: Orbán Viktor nem fért fel a díszes tízes listára.

3 külföldi és 24 belföldi utazás

Meglepően keveset utazott Vlagyimir Putyin az elmúlt év során. Az országon belül 24 utazást tett, míg külföldi útja csak három volt: Genfbe Joe Biden amerikai elnökkel, Újdelhibe Narendra Modi indiai miniszterelnökkel való találkozókra, valamint Pekingbe a XXIV. Téli Olimpiai Játékok megnyitóünnepségére utazott, ahol az orosz-kínai tárgyalásokat is tartottak. Fontos külföldi eseményeken, például a klímavezetők csúcstalálkozóján az elnök videokonferencia útján jelent meg.

 Elnöki pályafutása kezdete óta Vlagyimir Putyin külföldi útjainak célja megváltozott. Az első ciklusában gyakran utazott Ukrajnába (11 út), Németországba (5) és Franciaországba (4), míg a negyedik ciklusban Törökország (4 látogatás), Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Franciaország és Kína szerepel az élen.

Beszámolnak arról is, hogy az elmúlt évben Vlagyimir Putyinnak 164 találkozója volt, ebből 47-et videókonferencián keresztül tartottak meg. Az év során az orosz elnök 41 alkalommal tárgyalt más országok vezetőivel, ezek közül csak kettő volt online: Joseph Biden amerikai elnökkel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel 2021 decemberében. Személyesen Vlagyimir Putyin a leggyakrabban Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel (8-szor) találkozott.

Putyin egyre többet beszél

Ahogy telnek az évei Vlagyimir Putyinnak, egyre hosszabbodnak a beszédei is: 2021. május 7. óta 438 hivatalos megjelenésen elhangzott elnöki beszéd jelent meg a Kreml honlapján. A Kommerszant szerint

több mint 52 órába (501 000 szó) kerülne, hogy ezeket átlagosan 160 szó/perc sebességgel elolvassuk.

Első ciklusában Vlagyimir Putyin beszédeinek átiratai átlagosan 243 000 szót tartalmaztak, míg a másodikban 307 000. Harmadik ciklusára az elnök bőbeszédűbbé vált, az évi beszédeinek gyűjteménye átlagosan 429 500 szót tartalmaztak; a negyedik ciklus első három évében 396 ezret.

Vlagyimir Putyin beszédeiben leggyakrabban az „Oroszország”, „év”, „kérdés”, „munka” és „ország” főneveket használta. Újdonság a top 10-ben a "művelet" és a "segítség" szavak. A beszédekben legtöbbet említett ország Oroszország volt és az is marad. Az elmúlt év során Ukrajna a legtöbbet emlegetettek listáján a 9. helyről a 2. helyre emelkedett, kiszorítva az Egyesült Államokat. Kazahsztán visszatért a legjobb 10 közé, Franciaország pedig kiesett a rangsorból.

Érdekes, hogy a Kommerszant Putyin leggyakoribb 10 szavát pont Puskin 10 leggyakoribb szavával hasonlította össze.

A nép hangja

Vlagyimir Putyin bizalmi indexe 2022 február végén kezdett növekedni, amikor aláírták a Donbasz és Luhanszk függetlenségét elismerő dokumentumokat, és különleges katonai műveletet indítottak Ukrajnában. Április elején és közepén 81,6 százalékot ért el a mutató, ami több éves csúcsot jelent.

 Putyin ettől magasabb elismerést az elnöki munkájáért csak 2015-ben ért el, amikor röviddel a szíriai orosz hadművelet megkezdése után megközelítette a 90 százalékot. A legalacsonyabb (60,8%) értékelést 2014 januárjában, a kijevi tüntetések idején kapott, amit Ukrajnában hatalomváltás követett.

A felfelé ívelő tendencia 2014 februárjában a sikeres szocsi olimpia után mutatkozott. Március-áprilisban a Krím annektálása és a donbaszi konfliktus kezdeténél a besorolás felfelé ugrott, majd májusban meghaladta a 85 százalékot. 2018 júliusától 2022 februárjáig ez a szám nem haladta meg a 70 százalékot.

Megjegyzésként eszünkbe jut Dzsambul Dzsabajev, neves kazah költő emlékezetes verssora még az 1950-es évekből:
Napunk, a Kremlben ragyogj örökkön,
S hozzuk dalos szívünk, virágot hintve,
Hisz nincsen ember, nincs az egész földön,
Aki a népnek olyan drága, mint te.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés