Egyetlen ember blokkolja az Ukrajnának nyújtandó 40 milliárdos amerikai segélycsomagot

2022. május 16. 18:05
Egy Ukrajnának szánt, 40 milliárdos segélycsomagról szóló javaslatot szeretett volna az amerikai törvényhozás gyorsított eljárásban elfogadtatni. Aztán jött Rand Paul szenátor, és leállt a gépezet.

Fegyverzeti és gazdasági támogatásból álló, negyven milliárd dolláros segélycsomagot szavaztat meg a Biden-kabinet az amerikai törvényhozásban, úgy, hogy azt – egyhangú támogatást kérve a két párttól – gyorsított eljárásban, vita nélkül hagynák jóvá. A demokraták mellett a republikánusok is beleegyeztek a dologba, kivéve egyetlen szenátort, Rand Pault.

Kentucky állam képviselője ugyanis törvénykiegészítési javaslatot nyújtott be, és ragaszkodik hozzá, hogy azzal együtt kerüljön a képviselők elé az előterjesztés. Paul a maga részéről szimpatikusnak tartja az Ukrajna melletti kiállást, de

sziklaszilárd meggyőződése, hogy a segítség nem mehet az amerikai gazdaság rovására.

Mint mondta, csak abban az esetben egyezik bele a gyorsított, vita nélküli szavazásba, ha hivatalosan kineveznek egy olyan felügyelőt, aki ellenőrzi, hogyan és mire költik el a brutális összeget. Paul javaslata kiverte a biztosítékot a demokrata frakciónál, annak vezetője, Chuck Schumer – hevesen ellenezve a javaslatot – a szokásos panelekkel válaszolt, az USA erkölcsi kötelességét és Oroszország erkölcstelen háborúját, valamint Paul szenátor felesleges időhúzását emlegetve. Utóbbit nem nagyon hatotta meg a morális kioktatás, és ragaszkodott a kiegészítő javaslatához. Mint mondta, az új összeggel a háború kezdete óta megszavazott amerikai segélyek elérik majd a 60 milliárd dollárt, amit az USA ráadásul kölcsönökből finanszírozna, így az ukránok háborúja gyakorlatilag adósságba és még nagyobb inflációba taszítja az országot. Kiegészítését emellett azzal indokolta, hogy

hivatali esküje az amerikai alkotmánynak és az amerikai nemzetbiztonságnak szól, nem egy idegen államnak, és főleg nem annak, hogy asszisztáljon az amerikai gazdaság tönkretételében.

Miután Paul szenátor ragaszkodik módosítása hivatalos csatolásához, a törvényjavaslatot megfelelő előkészítés után kénytelen lesz érdemben tárgyalni a Szenátus, addig nem indíthatják a segélyeket. Chuck Schumernek annyiban igaza van, hogy mindez csak időhúzás, lényegében pár napos csúszást jelent. A javaslatot így is el fogják fogadni, ettől függetlenül Kentucky állam képviselőjének tiltakozása nagyon erőteljesen hívta fel a figyelmet az átláthatóság és a források prioritásának alapproblémájára. 

Rand Paul egyébként mestere az obstrukciónak. 2013-ban, miután megkapta a szót, a Kongresszus felsőházában tizenhárom órán keresztül beszélt, hogy lassítson egy szavazási eljárást.

Fotó: MTI/EPA/Drew Angerer


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés