Amerikai pénzügyminiszter: Mégsem érdemes belemenni a szankciózásba, belerokkanhat Európa

2022. május 4. 7:50
Janet Yellen óvatosságra szólította fel az EU-t az orosz energiaipari tilalommal kapcsolatban még április végén, mert szerinte ez az egész világot válságba taszíthatná.

Az amerikai pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a Moszkvával szembeni teljes európai importembargó csorbítaná a globális növekedést. Yellen már amiatt aggódik, hogy az európai-orosz szankciós háború az egész világra, így Amerikára is kihatna. 

Érdemes felidézni, hogy Biden amerikai elnök korábban még elszántan érvelt amellett, hogy teljes csapást kell mérni Oroszországra energiaügyben.

Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszter szerint

az EU azonnali tilalma egyértelműen megemelné a globális olajárakat,

és káros hatással lenne Európára és a világ más részeire.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere arra szólította fel Európát, hogy legyen óvatos az orosz energiaimport teljes tilalmának bevezetésével, és figyelmeztetett arra, hogy egy ilyen lépés potenciális károkat okozhatna a világgazdaságnak.

Úgy tűnik, hogy lassan Magyarország lesz az utolsó olyan állam, amely még érdemben hallgat az amerikai miniszterre és a gazdasági racionalitás pártján áll a geopolitikai érdekek és a média által szított háborúban.

„Középtávon Európának egyértelműen csökkentenie kell az Oroszországtól való energiafüggőségét, de óvatosnak kell lennünk, amikor mondjuk az olajimport teljes európai betiltására gondolunk” – mondta Yellen egy washingtoni sajtótájékoztatón.

Yellen hozzátette, hogy ellentmondásos módon egy teljes embargó nem biztos, hogy annyira negatív hatással lenne Moszkva pénzügyeire, mivel

Oroszország profitálna a magasabb árakból.
Ez már nyilvánvalóvá is vált: mint kiderült, Oroszország áprilisban nem kevesebb, hanem még több bevételre is tett szert az olajeladásokból, mint a háború előtt. Ebben közrejátszik az is, hogy a háború mellett kardoskodó, gazdasági háborút kívánó és a háborúellenes országokat kioktató nyugati országok minden követ megmozgatnak, hogy titkos eszközökkel és útvonalakon csempésszék be az olcsó orosz olajat.

A nyugati szövetségeseknek inkább arra kellene összpontosítaniuk, hogy megpróbálják csökkenteni az Oroszország számára az olaj- és gázértékesítésből származó bevételeket.

„Ha ki tudnánk találni egy módot arra, hogy ezt úgy tegyük meg, hogy ne károsítsuk az egész földgolyót a magasabb energiaárak révén, az ideális lenne. És ez egy olyan ügy, amelyen mindannyian együtt próbálunk úrrá lenni” – mondta.

Az Egyesült Államok már teljes tilalmat rendelt el az orosz energiaimportra (mivel Amerika nem függ az orosz olajtól és gáztól), valamint korlátozta az orosz energiaszektorba történő új amerikai befektetéseket.

Gazdasági szempontból azonban sokkal kisebb a tét Amerika számára, mint Európának. Az amerikai tisztviselők a Financial Times szerint azt kommunikálják, hogy nem kényszerítik Európát arra, hogy kövesse példájukat, hanem segíteni akarnak a kontinensnek abban, hogy idővel leszokjon az orosz energiáról, többek között azáltal, hogy több amerikai cseppfolyósított földgázszállítást szerveznek.

(Címlap: MTI/EPA/Michael Reynolds)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 98 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hoppácska.

Nem egyszerű manapság a brüsszeli, berlini, varsói, londoni stb. helytartók helyzete...

Kezdik megbánni. Az első negyedév gazdasági növekedése mínusz 1,4%.
A tavalyi év utolsó negyedéve több, mint plusz 6%.

Kína első negyedévben plusz 4,8%.

Az EU olyan, mint egy stréber diák, aki annyira teper, hogy az már a tanárnak (USA) is kellemetlen.
Sajnos nagyon gyenge minőségű garnitúra Európa jelenlegi vezetése, de ez is volt a cél.

Az a baja az usákoknak, hogy azoknak a dolgoknak is elszállt az ára,
amire nekik is szükségük van. Infláció -> kamatemelés ->
munkanélküliség: Ennyit ők is tudnak. közelednek a félidős
választások, és a pelenkásból könnyen lehet bénakacsa.

Egyre szürreálisabb ez az egész usa háborús-, és szankciós politika.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés