Magyarországgal ért egyet és ellenzi az orosz gázembargót a német EON vezérigazgatója

2022. április 20. 11:06
Az orosz földgázzal szembeni embargó ellen emelt szót a német EON energetikai konszern vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum a Handelsblatt keddi számában megjelent interjúban.

Nemcsak Németországot sújtaná súlyosan ez a lépés, hanem Európának is hatalmas problémát jelentene” – mondta Birnbaum. Az EON vezérigazgatója helytelennek tartja azt a megközelítést, hogy csak Németország szempontjából vizsgálják a gázembargó lehetséges hatásait.

Számos tanulmány, amely a földgázbojkott lehetséges következményeivel foglalkozik, csak Németországra összpontosít, emeli ki a Handelsblattban megjelent interjú. „Szlovákia teljes mértékben az orosz gáztól függ, és olyan országok, mint Csehország vagy Ausztria, ma már földgázszükséglete nagy részét Oroszországból fedezi” – fogalmaz az EON vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a kérdést ezért nem lenne szabad csakis nemzeti szinten vizsgálni. „Elvégre európai földgázhiányról van szó, és ezért lenne szükség európai szinten összehangolt vészhelyzeti tervekre is”.

Sok más uniós ország földgázszükségletének fedezésében is jelentős arányt képvisel az orosz import – fogalmazott Birnbaum. „Ha azt gondoljuk, hogy úgy tudjuk biztosítani a német ellátást, hogy nem gondoskodunk együtt a többi államról is, az szétszakítja az EU-t. Nem szabad ezt nemzeti ügyként kezelnünk” – figyelmeztetett.

Birnbaum emellett a gázár nagymértékű emelkedésének a veszélyére is felhívta a figyelmet. Egyrészt már a vezetékes gázról a cseppfolyós földgázra (LNG) történő átállás is megemeli a gázárakat, ráadásul még a szénalapú villamosenergia is drágul a széndioxid-felár miatt. Már most is jóval magasabbak az árak, amelyet az EON kénytelen áthárítani az ügyfeleire – mondta. Birnbaum támogatását fejezte ki a német kormánynak az embargó elutasítása mellett, „helyesnek és felelősségteljesnek" nevezve azt.  

Szerinte Németország három éven belül függetlenedhet az orosz energiától: „Ha gyorsabbak leszünk, az jó, de biztosan nem három hónapról van szó” – fogalmazott.

A német EON vezére nincs egyedül álláspontjával, hiszen a magyar kormány sem támogatja az ideológiai alapú, gazdasági válsághoz vezető energetikai szankciós háborút. A minap pedig Pletser Tamás olaj- és gázipari elemző írt cikket arról, hogy szerinte Európa az orosz olaj és főleg az orosz földgáz nélkül 2023-ban mély recesszióba süllyedhet.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés