Szerbia újra szállít búzát és kukoricát Olaszországba és Észak-Macedóniába

2022. április 11. 10:25
A szerb kormány napokban meghozott döntése alapján Szerbiából Olaszországba és Észak-Macedóniába is megvalósítható a búza és kukorica kivitele, ami azért érdekes, mert március közepén Szerbia ideiglenesen felfüggesztette az alapvető élelmiszerek, az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját. A gabona kivitelére vonatkozó legutóbbi kormánydöntés azokat a szerződéseket vette alapul, amelyek kötik a búza és a kukorica kivitelével foglalkozó vállalatokat, vagyis kötelezik őket a gabona leszállítására.

A szerb kormány úgy ítélte meg, hogy a búza kivitele nem veszélyezteti a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazat működését és a lakosság élelmiszer-ellátását sem. A tilalom feloldása pedig hozzájárul a kereskedelmi kapcsolatok megőrzéséhez a régióban, áll a kormány közleményében.

Az alapvető élelmiszerek kiszállításáról szóló tilalom bevezetésekor Aleksandar Vučić szerb államfő rámutatott, hogy Szerbia mintegy 800 ezer tonna búza- és egymillió tonna kukoricatartalékkal rendelkezik, ami majdnem lefedi az ország éves szükségleteit. Például éves szinten a búzaigénye 1,2 millió tonna, azzal hogy a tartalékok mellett még a földművesek előtt áll az idei aratás is. Vučić akkor kihangsúlyozta, hogy

a kiviteli tilalmat pusztán elővigyázatosságból vezetik be, ugyanis egy nap alatt az árutartalékok egynegyede, 200 ezer tonna búza felvásárlása iránt mutatkozott igény a környező államokból.

A kiviteli tilalom bevezetésére már március közepén reagáltak a gazdaszervezetek, illetve azok a kereskedő cégek is, amelyek a gabona kiszállításával foglalkoznak. Kérték a kormánytól a liszt szabad kivitelét, valamint a búza és a kukorica exportjának feloldását. Rámutattak ugyanis, hogy a kiviteli tilalom hosszú távon számos problémát válthat ki, sőt a tavaszi vetést is veszélybe sodorhatja, hiszen ha a gazdák nem tudják értékesíteni a terményeiket, a tavaszi vetésre sem lesz pénzük. Ugyanakkor a gabonakereskedők nem tudnak eleget tenni a szerződésben foglaltaknak, ami súlyos anyagi kárt okoz majd nekik.

Kihangsúlyozták egyben, hogy a gabonakereskedők az akkori aktuális árakon vásárolták fel a búzát és a kukoricát is, így amennyiben azt nem tudják megfelelő áron értékesíteni a megkötött szerződések alapján, a kereskedelmi folyamatok is veszélybe kerülhetnek. A kereskedők azzal érveltek, hogy Szerbia abban a helyzetben van, hogy a liszt számára újra stabil piacot teremthet magának, illetve növelheti a kiszállított mennyiséget a külföldi piacra.

A kormány egyelőre Olaszországba és Észak-Macedóniába engedélyezte a kiszállítást, azt is csupán az előre leszerződött mennyiségekre.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés