Nem adni, hanem eladni: Ukrajna helyett a briteknek szállít száz harcjárművet Németország

2022. április 12. 06:55

Nagy-Britannia további 100 Boxer kerekes páncélozott harcjárművet rendelt Németországból, jelentette be hétfőn a Rheinmetall és a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) német hadiipari vállalat.

2022. április 12. 06:55
null

Bevásárolt az Egyesült Királyság

A szerződés értelmében a két cég közös vállalata 2024-től 100 darabot szállít le a kerekes páncélozott harcjárműből Nagy-Britanniának, az Egyesült Királyság gépesített gyalogsági harcjármű (MIV) fegyverkezési projektje keretében 2019-ben 523 Boxer kerekes páncélozott harcjármű szállítására kötött szerződésben szereplő opció lehívásával. A gyártás nagy része a Rheinmetall BAE Systems Land és a KMW brit leányvállalata, a WFEL szereli majd össze Nagy-Britanniában.

A Boxer harcjárművet a német ARTEC GmbH tervezte az európai OCCAR (Közös Fegyverzeti Együttműködési Szervezet, Organisation for Joint Armament Cooperation) program keretében. A müncheni központú ARTEC a német Krauss-Maffei Wegmann GmbH és a Rheinmetall Military Vehicles GmbH, valamint a holland Rheinmetall Defence Nederland B.V. közös vállalata. Összességében a Rheinmetall 64 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban. A cég eddig már 1500 Boxert szállított le öt ország, Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Litvánia és Ausztrália számára.

A német katonaság nem ad több fegyvert Ukrajnának

Németország szerint a Bundeswehr elérte a határait az ukránoknak történő fegyverszállításokban, írta a DW.

Németország védelmi minisztere szerint

alig van már lehetőség arra, hogy Ukrajnának fegyvereket szállítsanak a német katonai arzenálból,

és a további szállításokat a fegyveriparon keresztül kellene lebonyolítani.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter kijelentette, hogy alig lát már lehetőséget arra, hogy Ukrajnának közvetlenül a német katonai készletekből fegyvereket és felszereléseket szállítsanak. 

Az Augsburger Allgemeine című újságnak nyilatkozva Lambrecht azt mondta, hogy Németország védelmi képességének fenntartása érdekében a jövőben az Ukrajnába irányuló szállításokat egyre inkább közvetlenül a fegyveriparon keresztül kell teljesíteni.

Ennek érdekében folyamatosan egyeztetünk Ukrajnával” – mondta.

„A Bundeswehr készleteiből történő szállítások esetében azonban, őszintén szólva, mostanra elértünk egy határhoz” – mondta Lambrecht.

A német kancellár leállította a tankok szállítását

Olaf Scholz német kancellár késlelteti a végső döntést arról, hogy adjon-e Ukrajnának nagy értékű harckocsikat az Oroszország elleni harchoz, annak ellenére, hogy több más vezető tisztségviselő igyekszik rá nyomást gyakorolni, írta a Politico.

A Robert Habeck alkancellár és gazdasági miniszter, valamint Annalena Baerbock külügyminiszter (mindketten a zöldek vezető tagjai) által szorgalmazott terv körülbelül 100 harckocsit foglalna magában. 

Berlinben és más nyugati fővárosokban egyre inkább elfogadják, hogy Oroszország ukrajnai háborúja hónapokig vagy évekig is elhúzódhat.

A döntés függőben van, mivel a szociáldemokrata kancellár kormánykoalíciós partnerei csalódottságára

amellett érvel, hogy Németországnak először közös álláspontot kellene kialakítania a nyugati szövetségesekkel

a témában, mielőtt ilyen nehéz katonai felszerelést szállítana, mondták a tisztviselők.

A hadiipari cég felajánlott száz tankot, de a német kormány nem adna belőlük

A német kormányt újabb bírálatok érik, miután a hírek szerint elutasította egy fegyvergyártó cég ajánlatát, hogy 100 harckocsit javítson meg és küldjön az ukrán frontvonalra. 

A Rheinmetall fegyvergyártó vállalat szerint 100, a gyárában álló Marder harckocsit lehetne harcképessé tenni, ami lehetővé tenné, hogy a német fegyveres erők ugyanennyi harckocsit küldjenek Ukrajnába.

A Bild című lap beszámolója szerint a védelmi minisztérium erre azt válaszolta, hogy a kivont harckocsik felújítása túl sokáig tartana, így Németország nem tudna eleget tenni NATO-kötelezettségeinek. 

A minisztérium azonban a Bild szerint nem küldött senkit a tankok vizsgálatára, mielőtt visszautasította volna az ajánlatot.

A legfrissebbek szerint pedig a katonai felszereléseket gyártó Rheinmetall akár 50 használt Leopard 1 harckocsit szállíthatna Ukrajnának, jelentette hétfőn a Handelsblatt című lap a cégcsoport vezérigazgatójára hivatkozva.

A harcjárművek titokzatos útja

A helyzetet bonyolítja, hogy Nagy-Britannia páncélozott járműveket és hajók elleni rakétákat szállít Ukrajnának, közölte szombati kijevi tárgyalásain Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson előre be nem jelentett látogatásra érkezett az ukrán fővárosba, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt.

A Downing Street szombat esti beszámolója szerint Johnson közölte Zelenszkijjel, hogy

a brit kormány 120 páncélozott járművet szállít Ukrajnának,

emellett hajók ellen bevethető rakétarendszereket is átad az ukrán fegyveres erőknek.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének ismertetése szerint ezeket a fegyvereket az előző nap bejelentett, 100 millió font (több mint 45 milliárd forint) értékű, védelmi jellegű fegyverszállítmányon túl, annak kiegészítéseként adja Nagy-Britannia Ukrajnának.

A pénteken bejelentett katonai segélycsomagban 800 páncéltörő rakéta, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközök, valamint StarStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek vannak. Az utóbbi fegyverrendszerből, amelynek rakétái a hangsebesség háromszorosával repülnek, London már korábban is sokat átadott Ukrajnának.

Az ezt kiegészítő újabb fegyverszállítmány szombati bejelentése mellett a Downing Street közölte azt is, hogy a brit kormány 500 millió dollár értékű, Ukrajnának folyósítandó új világbanki hitelcsomagra vállal garanciát az ukrán kormány nevében.

Johnson hivatalának szombati tájékoztatása szerint ezt a garanciavállalást a brit törvények alapján a londoni parlamentnek is jóvá kell hagynia. Jóváhagyás esetén egymilliárd dollárra emelkedik annak a hitelösszegnek az értéke, amelyre Nagy-Britannia Ukrajna számára eddig garanciát vállalt.

A Downing Street Johnson és Zelenszkij szombati találkozója után bejelentette azt is, hogy London az ukrán kormány kérését teljesítve liberalizálja az Ukrajnából Nagy-Britanniába irányuló export vámszabályozását és könnyíti az általános vámeljárást az ukrán exporttermékek óriási többségének esetében, az ukrán gazdaság stabilitásának fenntartása melletti brit elkötelezettség jegyében.

A kijevi megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy a többi nyugati ország példát vehet Nagy-Britanniáról, az Ukrajnának nyújtott brit segítségről.

Az ukrán elnök kijelentette azt is, hogy eljött az orosz energiahordozók importjára szóló teljes embargó meghirdetésének ideje.

Johnson a Downing Street ismertetése szerint a sajtótájékoztatón közölte, hogy Nagy-Britannia partnereivel együtt hétről hétre egyre intenzívebb szankciókat léptet érvénybe Oroszország ellen.

A brit kormányfő szerint ez nemcsak a bankokban lévő orosz vagyoneszközök befagyasztását és az orosz oligarchák elleni büntetőintézkedéseket jelenti, hanem azt is, hogy a világ eltávolodik az orosz szénhidrogén-félék használatától.

(MTI, Makronóm, címlap: MTI/EPA pool/Neil Hall)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. április 13. 17:49
Tehát Ukrajna a nyugati fegyversígtésg nélkül már rég a padlón lenne.
nyúlgerinc
2022. április 12. 19:44
..."Ukrajna helyett a briteknek szállít száz harcjárművet Németország" Feltételezem vízen is járni tudó szerkezeteket. Mert ha nem, akkor ez a kócos, jól táplált formájú Churchill rokon Boris gyerek vagy a Szigeten akar valakit megtámadni (Észak-Írország, esetleg Skócia netán Wales?) vagy Franciaországra vetette ki a szemét. Manapság már minden lehetséges. (Jut eszembe, a Falkland szigetek körül is van valami problémája ismét a Koronának...)
Kar 6 Alom
2022. április 12. 19:10
Boris Johnson a jóenberkedésével próbálja elterelni a figyelmet az otthoni botrányairól, amelyek a bukását okozhatnák. Előre menekül, hogy mentse a bőrét és a pozícióját, annak árán, hogy a fegyverekkel a háborús helyzetet tartósítja. Végül is csak ukrán és orosz emberek halnak meg, megéri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik