Az alapanyagárak növekedése jelentősen ronthatja az újépítésű lakások versenyképességét

2022. április 5. 10:27
Tények és tévhitek az ingatlanpiacról: a Duna House a jelenlegi helyzetről és várható következményeiről.

A jelenlegi helyzet

A február végén kitört háború híre az ügyfelek minimális részénél okozott általában átmeneti bizonytalanságot. A Duna House hálózata által regisztrált vevők és leglátogatottabb ingatlanközvetítői portál, a dh.hu látogatottsági adatai alapján az előző évek adataihoz képest jelentős változás nem mutatkozik. A legfontosabb mutatóban,

az adásvételek számában szintén nincs érdemi különbség az előző évhez képest.

Idén március 15-ig a Duna House becslése alapján Magyarországon 30 800 adásvétel történt, a tavalyi év ugyanezen időszakában 32 065 tranzakció valósult meg a vállalat becslése alapján, így a különbség mindössze 4 százalék. Az ingatlanközvetítő vállalat piaci tapasztalatai alapján az otthonteremtési, lakhatási célú adásvételek esetében az eladók és vevők egyaránt újraértékelik a jelenlegi helyzetet, de ezek jellemzően csak lassítják és nem hiúsítják meg magát a folyamatot. A tranzakciók másik jelentős hányadánál, a befektetői lakásvásárlásnál azonban növekvő érdeklődéssel és aktivitással találkoznak az értékesítők: a megugró infláció elől keresnek menedéket a befektetők.

Várható változások

A kínálati oldalon tartós infláció esetén az alapanyagárak emelkedése jelentősen ronthatja az újépítésű szegmens versenyképességét, a drágulást csak részben tudják majd érvényesíteni az árakban. Így az újépítésű projektek tekintetében szűkülés várható, a jelenleg futó projekteket általában befejezik a fejlesztők, de az újabb beruházások bejelentésénél várhatóan körültekintőbbek lesznek.

Az ingatlanok előállítási költsége ugyanakkor várhatóan nem fog csökkenni:

az alapanyagárakat nemzetközi, inflációs hatások vezérlik, a szűkös és dráguló munkaerő pedig további rugalmatlanságot jelent. Ebben a környezetben várhatóan el fognak távolodni egymástól az újépítésű és a használt ingatlanpiac árszintjei, a piacon így még erősebben fognak dominálni a másodpiaci (használt lakás) tranzakciók, mely a kereslet átrendeződéséhez is vezethet.

Az országra jellemző munkaerőhiány, minimálbér-emelés és általános béremelések következtében a magyar lakosság jelenleg megerősödve várja a változásokat. Az ingatlanpiacot most nagyon erős kereslet jellemzi, amely idén a még elérhető otthonteremtési támogatások és az egyelőre stabil vásárlóerőnek köszönhetően egész évben fennmaradhat.

2021-ben sosem látott mértékben növekedtek az építőipari alapanyagok árai, amit már a magyar kormány sem hagyott szó nélkül. A híresztelésekkel ellentétben Magyarország nem gátolta az építőipari alapanyagok exportját, az ellátásbiztonság érdekében megfigyelte a termékek útját, és kiegészítő bányajáradékkal sújtotta az ajánlott ár felett értékesítő vállalatokat – állítja Gyutai Csaba az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. vezérigazgatója, építésgazdasági intézkedés összehangolásáért felelős kormánybiztos.

Az ingatlanpiac lakhatási célú keresletére a legnagyobb bizonytalanságot az energiaárak jelentős és tartós emelkedése jelenti, amely az inflációba begyűrűzve az élet minden területét megdrágíthatja, mérsékelve ezáltal az elkölthető jövedelem növekedési ütemét, és esetleg elodázva a lakhatási célú lakásvásárlást a támogatásokkal nem érintett társadalmi csoportoknál. Az erős kereslet következtében azonban a Duna House nem számít a nominális árak csökkenésére. Az újépítésű árak jelentős emelkedése miatt várhatóan egyre több lakáskereső fog használt ingatlant vagy albérletet választani, ezzel megtámasztva a befektetői kereslet alapjául szolgáló bérleti piacot is.

Az emelkedő kamatkörnyezet miatt dráguló hitelek és a szigorodó hitelezési folyamatok a finanszírozási oldalon okozhatnak nehézséget, de a Duna House Pénzügyek szakemberei szerint a hitelkamatoknál a 10 százalékos lélektani kamatszint eléréséig nem várható drasztikus változás. Figyelembe véve a magas inflációs környezetet, amely várakozások szerint 7-10 százalék közötti is lehet, még egy 10 százalékos hitel esetében is mindössze 0-3 százalék között változhat a reálkamat. Ráadásul a magyar lakosság hitelkitettsége, kamat- és árfolyamkockázata sokkal egészségesebb szinten van jelenleg, mint a korábbi válságok idején.

„Az ingatlanpiaci és gazdasági folyamatok rendkívül összetett hatásait érdemes együttesen vizsgálni. A jelenlegi helyzetben szélsőséges elmozdulásokat nem látunk a keresleti és kínálati oldalon sem, így várhatóan nem változnak a piaci folyamatok. Továbbra is lakástípusonként és lokációként eltérő mértékben, de emelkedő, ritkább esetekben stagnáló lakásárakra számítunk a 2022-es évben.

Az ingatlan az emberek legnagyobb értékű vagyontárgya,

emiatt az ebben való árcsökkenés különösen érzékeny téma. Ezzel is magyarázható tehát, hogy az árak nagyon rugalmatlanok lefelé, általában felfelé sokkal gyorsabban reagálnak. Amennyiben a lakásárakkal kapcsolatos várakozásokhoz hozzávesszük a dráguló finanszírozási lehetőségeket, egyértelműen megmutatkozik, hogy nem érdemes várni a lakásvásárlással” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. 

Bérleti piac

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan nagyon sok ukrán állampolgár érkezik hazánkba. Többségük fizetőképes, átmeneti albérletkeresőként jelenik meg a hazai ingatlanpiacon. Jellemzően 2–3 hónappal terveznek, és elsődleges céljuk, hogy ha véget ér a háború, akkor hazamennek, de rosszabb esetben sem tervezik, hogy véglegesen vagy akárcsak huzamosabb időre is letelepednek Magyarországon. Ha piaci vonatkozásban vizsgáljuk a helyzetet, egy egészséges piaci mozgást idéz elő ez a hirtelen felmerülő bérleménykereslet, aminek nem lenne szabad gazdasági gondot okoznia. Az ukrán bérlők esetében is mindössze annyi a kockázat, mint mindenki másnál, de az eddigi tapasztalatok alapján menekültként ők nem fognak visszaélni a helyzettel. A bérleti szegmensben a Duna House amúgy rendkívüli önzetlenséget tapasztal: cégek és magánszemélyek is segítenek a menekültek helyzetén, és átmenetileg befogadják őket az üresen álló lakásokba. A bérleti piacon hosszabb távon ezek a folyamatok kínálatszűkülést idézhetnek elő, amely a bérleti árak emelkedését jelentheti. Ez közvetetten szintén ingatlanár-emelkedéshez vezethet.

A cikk az Üzletem.hu weboldalán jelent meg.

(Borítókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés