Fel akarnak lélegezni a német cégek: csökkentenék a kínai függést

2022. április 05. 13:20

A német feldolgozóipari vállalatok nagy hányada tervezi leépíteni, mérsékelni függőségét kínai beszállítói partnereitől a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

2022. április 05. 13:20
null

A csütörtökön publikált tanulmányból kiderül, hogy

a német feldolgozóipari vállatoknak közel felénél alakult ki függőség a Kínából származó fontos alapanyagoktól és részegységektől.

„A feldolgozóipari vállalatok 46 százaléka jelentős mennyiségű köztes alapanyagot szerez be Kínából. Közülük majdnem minden második tervezi Kínából származó beszerzéseit csökkenteni” – jelentette ki Lisandra Flach, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) nemzetközi gazdaságtani központjának vezetője.

A feldolgozóipari vállalatok a kínai függőség leépítésével szeretnék megtenni az első lépést beszerzési forrásaik diverzifikálása felé, ami emellett logisztikai költségeiket és kockázataikat is mérsékelné, valamint

védelmet nyújtana számukra geopolitikai zavarokkal és bizonytalanságokkal szemben is.

„A német vállalatok törekvéseit hatékonyabb intézkedésekkel kellene támogatnia a német és az európai kereskedelempolitikának” – mondta Flach. Úgy vélte, kívánatos lenne, hogy a német kormány uniós szinten is erőteljesebben szorgalmazza a Mercosur-országokkal kötött kereskedelmi megállapodás gyors ratifikálását, és hogy Németország korszerűsítse a Mexikóval kötött kereskedelmi megállapodást is.

Az Ausztráliával vagy Indiával kötendő megállapodásokról szóló uniós tárgyalásoknak szintén politikai prioritást kell adni  tette hozzá. „Az európai cégek ezáltal jobb hozzáférést kapnának az említett régiók piacaihoz, és beszerzési forrásaikat is bővíteni tudnák” – közölte.

A közvetlen és közvetett hozzáadottérték-kapcsolatokat figyelembe véve Kína fontos, de korántsem domináns szerepet tölt be beszállítóként és felvevőpiacként egyaránt Németország számára  írta Flach az ifo Schnelldienst című folyóiratban megjelent tanulmányában.

– fogalmazott.

„Ha Németország hirtelen felszámolná kínai gazdasági kapcsolatait, azzal konkrét és fontos ellátási láncok szakadnának meg. Ezért kell fokozni az európai szintű diverzifikációs erőfeszítéseket a kritikus árucikkek és nyersanyagok terén” – tette hozzá Andreas Baur, a dokumentum társszerzője. „Az uniós országoknak a lehető legnagyobb egységben kell fellépniük Pekinggel szemben. Ez kulcsfontosságú lesz a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok jövője szempontjából” – hangsúlyozta az ifo kutatója.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2022. április 08. 07:59
Ezt már akkor elrontottátok, amikor az ocsókinaimunkaerő miatt kivittétek azokat a gyártásokat, amiket a németek már nem voltak hajlandóak megcsinálni, és az NDK meg azért vitte oda a gyártásokat, mert jó elvtársak voltak. 35-40 év nem adható fel 1-2 év alatt. De majd a sok újocsónemidénbarnult majd gyártja nektek ingyen. Ostobák, nem lesz marshall-segély.
tölgy
2022. április 08. 07:59
Diverzifikálás és az ellátási láncok útvonalainak rövidítése jól sikerülhet, ha Kína helyett India, Ausztrália és Mexikó a célország...
nyúlgerinc
2022. április 08. 07:59
Helyettem is szóltál, köszönöm. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik