Szocialista helyett kapitalista diktatúra?

Kell az olaj: Amerika szerint Venezuela már nem kommunista diktatúra, hanem ígéretes piacgazdaság

2022. március 13. 16:01
Most, hogy az orosz-ukrán háború miatt Amerika megpróbálja megroppantani az orosz fosszilis energiapiacot, a sokáig kevésbé kedvelt és szintén olajban gazdag Venezuelához is egészen másként állhat hozzá.

Az amerikai Bloomberg portál érdekes cikket tett közzé, amelyben kiemelik, hogy szerintük Maduro elnök végre keblére ölelte a kapitalizmust.

A Bloomberg cikkében olyan dicséreteket olvashatunk, melyek szerint

az emberek valósággal özönlenek vissza, hogy hazatérjenek Venezuelába.

Arról az országról van szó, ahol az elmúlt fél évtizedben olyan humanitárius válság alakult ki, hogy az ország lakosai közül sokan az éhhalál küszöbére kerültek.

Bár hiperinfláció, éhínség és óriási energiaválság miatt menekült el hatmillió ember, a Bloomberg most úgy véli, egyre többen térnek haza.

Ez a fordulat annyira váratlan, hogy még a hazatérőket üdvözlő venezuelaiak is nehezen hiszik el. 

A járvány különösen kegyetlenül bánt a régióban szétszóródott migránsokkal. Kevés a munkahely, az idegengyűlölet pedig rohamosan növekszik. Eközben odahaza a gazdaság, bármilyen meglepő is, stabilizálódott, számol be a Bloomberg.

A kormány évekig tartó, keménykezű beavatkozása után, amely az olajban gazdag ország gazdaságát a töredékére zsugorította,

a szocialista vezető, Nicolas Maduro egy sor szabadpiaci reformot hajtott végre, amelyek végre kezdik beindítani a gazdasági növekedést

 – olvashatjuk az amerikai lap elismerő szavait.

A Bloomberg másik cikkben is kiemelte, hogy a venezuelai vezető most épp leszámolni készül a szocialista gazdaságpolitikával.

A lelkesedő amerikai hírekből megtudjuk a fő motivációt is: mint kiemelik, 

a Biden-kormányzat a hétvégén követet küldött Caracasba, hogy tárgyaljon a szankciók esetleges feloldásáról. Egy megállapodás lehetővé tenné Venezuela számára, hogy több olajat exportáljon,

ami segítene ellensúlyozni az orosz miatt kieső mennyiséget a nemzetközi piacokon, miközben az árak épp az egekbe szöknek.

Az amerikai lapok elismerően írnak arról is, hogy Maduro bevezette az amerikai dollárt az ország nem hivatalos valutájaként.

Ma a vállalatok többsége dollárban fizeti a dolgozóit, és dollárban bonyolítja a tranzakciókat. Ez döntő szerepet játszott a hiperinfláció megfékezésében és a venezuelaiak által elvesztett vásárlóerő egy részének helyreállításában.

Úgy tűnik, szerencsére elmúltak azok az idők, amikor 2017 tájékán az amerikai lapok egyhangúlag arról írtak, Venezuela kubai jellegű szocialista diktatúrává válik. A jelek szerint az aggasztó folyamatot szerencsére sikerült megfordítani az elmúlt években és a bukott állam amerikai szemszögből nagyon is sikeresnek mondható.

Hozzá kell tenni, hogy az Egyesült Államok és annak neoliberális, a washingtoni konszenzust hirdető közgazdász ikonjai nem vetették meg a kapitalista diktatúrákat, emlékezzünk a chicagói fiúknak nevezett amerikai közgazdászokra, aki önként váltak a Pinochet-rendszer főtanácsadóivá. Az elnyomás talán azért sem foglalkoztatta a neves amerikai közgazdákat, mert a gazdaságban minden rendben ment, legalábbis ami a szélsőséges szabadpiaci elvek érvényesülését illeti.

Lehetséges, hogy azért változott az amerikai lapok hasábjain kapitalista paradicsommá az elmúlt évek legnagyobb civilizációs összeomlását bemutató Venezuela, mert az oroszok épp az elmúlt hetekben tettek diplomáciai körutazást az amerikai régióban, hogy erősebbre fonják kapcsolataikat a testvéri szocialista országokkal, így például Kubának az oroszok el is engedtek némi adósságfizetést. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés