Miközben Putyin Magyarországnak ígérte a legolcsóbb gázt, Moldovában 38 százalékkal nőtt a gázár

2022. február 3. 9:40
Ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt, Európában a legolcsóbban, mondta Putyin orosz elnök sajtótájékoztatón. Eközben a moldovai energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) pénteken 38 százalékkal, 11,01 lejről 15,18 lejre (1 dollár=17,9 lej) emelte köbméterenként a lakossági gáz árát. Szükségállapotot vezettek be az országban az energiaválság miatt. Közben német lapok is arról írnak, nem lesz elég gáz a télre. Úgy tűnik, Magyarország kivételes helyzetbe kerülhet.

A gázipari cég még nagyobbat emelt volna

A moldovai gázipari cég, a Moldovagaz egy hete némileg nagyobb, 40 százalékos emelést kért arra hivatkozva, hogy azt a a felvásárlási árak jelentős emelkedése teszi szükségessé. A cég szerint az általa javasolt 40 százalékos gázdíj-emelés összhangban van a jogszabályokkal, teljes mértékben fedezi a gázvásárlás költségeit, és így biztosítja a szállítóval szembeni szerződéses fizetési kötelezettségek teljesítését.

A 40 százalékos gázáremelés esetén a lakossági földgáz köbméterenkénti ára 15,59 lej lett volna.

A lakosságra nehezedő nyomás mérséklése céljából a moldovai kormány vállalta, hogy az első elfogyasztott 150 köbméter földgáz esetében változatlan marad a tarifa, a különbséget a kormány kompenzálja a Moldovagaznak.

A Moldovagaz és a Gazprom öt évre szóló szerződést írt alá a gázszállításról, amely november 1-jén lépett hatályba. A megállapodás értelmében a Moldovagaz minden hónap 20. napjáig köteles kifizetni az előző havi gázszámlát, és előleget fizetni a tárgyhónapra.

Tavaly november második felében a Gazprom azzal fenyegetőzött, hogy elzárja a gázcsapot Moldova irányába,

mivel a fizetés nem történt meg időben. A csaknem 75 millió dolláros tartozás a Moldovagaz készpénzhiánya miatt alakult ki, mivel a társaság 790 dollárért vett gázt ezer köbméterenként, miközben a fogyasztók a régi, 150 dolláros gázárat fizették. A Gazprommal kötött régi szerződés szeptember 30-án járt le, az új szerződés pedig november 1-jén lépett életbe. Októberben a Moldovagaz ideiglenes szerződés keretében nemzetközi piaci áron vásárolt gázt.

Az új szerződés aláírása után

a fogyasztói tarifákat a szerződés feltételeihez igazították, így 2,4-szeresére emelkedtek.

A gázár azonban tovább nőtt a szerződésben lefektetett árképlet szerint: amíg novemberben ezer köbméter földgáz beszerzési ára 450 dollár volt, decemberben 550 dollár, januárban pedig már 647 dollár.

Egy hete csütörtökön szükségállapotot vezettek be Moldovában az energiaszektor helyzete miatt.

Moldova évente mintegy 1,1 milliárd köbméter földgázt fogyaszt, a dnyeszterentúli területeket nem számítva. Az ország az összes földgázt a Gazpromtól szerzi be.

Putyin megígérte: Magyarország kapja a legolcsóbban a gázt Európában

„Érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel nőhet a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyisége” – mondta a magyar kormányfő a Putyin elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón február elején. Újságírói kérdésre Orbán hangsúlyozta:

Európában szinte mindenhol kétszeresére-háromszorosára nőtt az energia ára, ez alól egyedül Magyarország képez kivételt,

és ez pedig az Oroszországgal kötött megállapodásnak köszönhető. Aláhúzta: az orosz gáznak köszönhető, hogy a rezsicsökkentés létrejöhetett, és hosszú évek óta működhet Magyarországon.

„A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása” – értékelt a kormányfő.

Az orosz gázszállítások stabilitása biztosított Magyarország felé 2036-ig és

az is fontos, hogy ma Magyarország az európai piaci árnál ötször olcsóbban vásárol orosz gázt

–  jelentette ki az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott tárgyalás első, nyilvános része során Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz TASZSZ tudósítása szerint. A RIA és az RT tudósításai szerint pedig mindketten azt is mondták, hogy ma Magyarország veszi egész Európában a legolcsóbban az orosz gázt, összegzett a Portfolio.

Közben Németország megfagyhat a télen

A Handelsblatt szerint kritikus szintre süllyedt a gáztárolók töltöttsége Németországban. Egy harminc napig tartó fagyhullám átvészeléséhez sincs elég gázuk a németeknek.

A német üzleti lap beszámolójában idézte a tárolókat üzemeltető vállalkozások szövetségének (Initiative Energien Speichern, INES) ügyvezetőjét, Sebastian Bleschkét, aki kiemelte, hogy a veszélyt jelző „piroson” állnak a szövetségi kormány által meghatározott mutatók, ami azt jelenti, hogy február elejére „a kockázati forgatókönyvek biztosításához szükséges tárolási célszintek alá estünk”. 

Az INES a Becker Büttner Held (BBH) ügyvédi iroda által a szövetségi gazdasági minisztérium számára 2015-ben készített szakértői véleményre hivatkozik. A szerzők ebben kimutatták, hogy február 1-jén 40 százalékos tárolási szintre lenne szükség ahhoz, hogy Németország megbirkózhasson hét nap rendkívüli hideggel. Egy harminc napig tartó fagyhullám átvészeléséhez 50 százalékos töltöttségi szint szükséges, ahhoz pedig 60 százalékos töltöttség kell, hogy Németország ellátási fennakadás nélkül kibírja az orosz gázszállítások valamilyen politikai konfliktusból fakadó egyhónapos kiesését. Február 1-jére egyik cél sem teljesült, jelenleg 37 százalékon állnak a gáztározók. A tározók töltöttsége már a fűtési szezon őszi kezdete előtt jelentősen elmaradt a 85 százalék körüli hosszú távú átlagtól. Ennek fő oka valószínűleg az volt, hogy az importőrök nem akarták megfizetni a magas gázárakat, ezért visszafogták a tárolást. Emellett Oroszországnak szállítási problémái voltak a gáztermelésben bekövetkezett műszaki zavarok miatt.

A politikusok is elismerik: többé nem kerülhetnek ilyen helyzetbe

Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter január végén a szövetségi parlamentben (Bundestag) azt mondta, hogy Németország nehéz helyzetbe került, és hangsúlyozta, hogy ez nem ismétlődhet meg többé. A kormány szerint új szabályokat kell kidolgozni ahhoz, hogy mindig legyen elegendő földgáz a tárolókban. Két lehetséges megoldás körvonalazódik. Az egyik út az állami stratégiai földgáztartalék felhalmozása, a stratégiai kőolajkészletek mintájára.

A másik lehetőség beszerzési kötelezettségeket előírni a piaci szereplőknek. Ezt pártolja az INES. Sebastian Bleschke szavai szerint így „költséghatékonyabban” lehet biztosítani a gáztárolók megfelelő feltöltöttségét. Az elképzelés szerint be kell bevezetni, hogy röviddel a fűtési szezon őszi kezdete előtt kötelező elérni egy bizonyos gáztárolási szintet. Az importőrök így kötelesek lennének elegendő gázt beszerezni. Bármelyik változat mellett is dönt végül a gazdasági minisztérium, a hatás csak 2022/2023 telén bontakozhat ki – mutatott rá a Handelsblatt.

Remélik, hogy van alternatíva, csakhogy az drága lesz

Ugyanakkor – tették hozzá – szakértők remélik, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) segíthet az ellátási helyzet javításában. Wolfgang Peters, a The Gas Value Chain Company tanácsadó cég vezetője szerint „széles körben elterjedt tévhit”, hogy Németország függ az orosz gázszállításoktól. Szerinte teljesen figyelmen kívül hagyják az LNG-piacot, akik így érvelnek.

Természetesen nem lehet nyugodtan hátradőlni a fejlemények láttán, de nem látok akut veszélyt a gázellátásban – mondta.

Az európai LNG-terminálok kapacitása évi 220 milliárd köbméter, míg Oroszország évente 170 milliárd köbméter földgázt szállít az EU-ba. Ez a két adat jól szemlélteti, hogy „az orosz szállítások teljes mértékben kiválthatók az LNG-vel”, ráadásul az LNG rövid időn belül beszerezhető – fejtette ki az elemző.

(Címlap: MTI/Máthé Zoltán, MTI/EPA/Dumitru Doru)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés