Biden kényszerből emeli a minimálbért, de csak az állami dolgozóknál

2022. január 27. 18:08

Írta: Takács Zsolt
A szövetségi hivatalokat és minisztériumokat arra utasították a múlt héten, hogy emeljék a kormányzati alkalmazottak minimálbérét óránként 15 dollárra, mivel a legtöbb állam már rég elérte ezt a szintet. Az Axios információi szerint ez azonban nem egy nagylelkű gesztus, hanem inkább politikai nyomás.

A béremelés közel 70 ezer szövetségi alkalmazottat érint, akiknek többsége a Mezőgazdasági, a Védelmi és a Veteránügyi Minisztériumban dolgozik.

A 15 dolláros órabér alatt kereső alkalmazottak legnagyobb része – több mint 56 ezer fő – a Védelmi Minisztériumban dolgozik – írja az Axios.

Még hivatalba lépésének első hetében utasította Biden arra a Személyzeti Menedzsment Hivatalt (OPM) – amely a szövetségi kormány legfőbb humánerőforrás-ügynökségeként és személyzeti politika irányítójaként működik –, hogy készítsen egy jelentést, amelyben ajánlásokat tesz a szövetségi dolgozók minimum 15 dolláros órabérének bevezetésére.

A Fehér Háznak benyújtott jelentésben az OPM tisztviselői jelezték, hogy a 2,2 millió szövetségi alkalmazott többsége már akkor is legalább 15 dollárt keres óránként.

Béremelés

A múlt héten megjelent memorandumban az OPM meghatározza a következő lépéseket és iránymutatásokat valamennyi végrehajtó ági hivatal és minisztérium számára annak érdekében, hogy az Egyesült Államokban dolgozó valamennyi állami alkalmazott számára a minimálbér mértékét 15 dollár/órára emeljék a 2022. január 30-án vagy azt követően kezdődő első alkalmazandó bérfizetési időszak első napjától kezdődően.

A béremelés nem érinti az amerikai postai szolgálatot

és a postai szabályozó bizottságot, mivel ezek jogilag kívül esnek az OPM hatáskörén.

„Az ország legnagyobb munkáltatójaként a szövetségi kormányzatnak komoly felelőssége van abban, hogy miként bánik a munkaerővel” – mondta Kiran Ahuja, az OPM igazgatója.

„Az órabérek legalább 15 dollárra történő emelése az egész szövetségi kormányzaton belül tükrözi a munkaerő iránti megbecsülésünket és a nemzetként vallott értékeinket” – tette hozzá az OPM igazgatója.

Tom Vilsack, az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztere ünnepelte a január 21-én bejelentett béremelést, mondván, hogy az a Mezőgazdasági Minisztérium alkalmazottai „megérdemlik, hogy tehetségükért és mindazért a fontos munkáért, amelyet az országunkért végeznek, méltányos díjazásban részesüljenek.”

A helyzet azonban nem olyan egyszerű és örvendetes, mint azt elsőre gondolnánk, mivel az Axios információi alapján a szövetségi béremelésre csupán azért kerül sor, mert a National Employment Law Project jelentése szerint 2022-ben rekordszámú állam és város fogja megemelni a minimálbér mértékét és ez sok helyen meg fogja haladni óránként a 15 dollárt. Az általános béremelésekre azért van szükség, mert

egyre többen mondanak fel a munkahelyükön az alacsony bérek miatt,

ami jelentős munkaerőhiányhoz vezetett az Egyesült Államokban.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés